Sedinţă extraordinară de CLM transformată în cacialma administrativă. Exercitarea dreptului de preempțiune pentru achiziționarea terenului afaceristului Comănescu a fost respins! (VIDEO)

Primăria Constanța
Consiliul local al municipiului Constanţa s-a reunit în şedinţă extraordinară cu convocare de îndată, marți, 20 septembrie 2022, ora 14.00. Ședința a început însă cu o întârziere de jumătate de oră.

Ședința desfășoară prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință. Primarul Vergil Chițac lipsește de la ședință.


Președintele de ședință este Cristiana Popescu, membru USR.  Sunt prezenți 25 de consilieri locali municipali.






Proiectul ordinii de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în municipiul Constanța”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență;iniţiator: primar Vergil Chițac -  APROBAT

- avize favorabile de la Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 3


 
Proiect de hotărâre privind aprobarea exercitării dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului situat în municipiul Constanța, bd. I. C. Brătianu nr. 131, județul Constanța, compus din: imobilul în suprafață de 69.823,00 mp intabulat în CF a UAT Constanța sub nr. 254165, imobilul în suprafață de 147,00 mp, intabulat în CF a UAT Constanța sub nr. 221097, imobilul în suprafață de 140,00 mp intabulat în CF a UAT Constanța sub nr. 208792.iniţiator: primar Vergil Chițac -  RESPINS
- avize nefavorabile de la Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5

Precizăm că p roiectul de hotărâre privind aprobarea exercitării dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului situat în municipiul Constanța, bd. I. C. Brătianu nr. 131 nu a fost avizat favorabil de Comisia de buget a Consiliului Local Municipal (CLM).

Întruniți înaintea ședinței extraordinare cu convocare de îndată a CLM cei cinci membri ai Comisiei au votat „abținere” la proiectul de hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac.
 
Și la Comisia 5 care nu a fost postată pe pagina de youtube a Primăriei Constanța, proiectul nu a fost avizat favorabil.

În cadrul discuțiilor, administratorul public Felicia Ovanesian a avut mai multe schimburi de replici cu aleșii locali, care i-au cerut explicații despre acest proiect introdus pentru noapte în ședință extraordinară de Consiliu Local.         

Facem mențiunea că reprezentanții firmei SC Prefabricate Dobrogea SRL, administrată  de Grigore Comănescu care deține terenul ce face obiectul proiectului de hotărâre nr.2, au susținut în cadrul ședinței următoarele:

„Termenul pentru exercitarea de către CLM Constanța a dreptului de preemțiune a început să curgă de la data de 22.08.2022, data la care Ministerul Culturii v-a transferat dreptul de preemțiune, conform comunicării nr. 5868/12.08.2022.

Întrucât CLM Constanța nu și-a exercitat acest drept până la data de 07.09.2022, data la care s-a împlinit termenul de „maximum 15 zile” prevăzut de art.4 alin.(8) din Legea nr.422/2001, a operat decăderea din drept".

În opinia reprezentanților SC Prefabricate Dobrogea SRL, hotărârea CLM este rămasă fără obiect. Mai mult, reprezentantul firmei spune că în oferta făcută se înaintase și prețul ferm de 15.000.000 de euro, fără TVA însă Primăria Constanța nu a formulat niciun răspuns.

„Există deja un potențial cumpărător privat, care vrea să achiziționeze terenul în vederea unei investiții. De aceea acest proiect este o propunere neserioasă, o himeră", a mai spus reprezentantul SC Prefabricate Dobrogea SRL.

Viceprimarul USR, Florin Cocargeanu face trimitere la documentele adresate Consiliului Local și întreabă de ce toate această corespondență le-a fost prezentate consilierilor locali abia luni seară și nu la momentul înregistrării acestora? Viceprimarul nu a primit un răspuns acceptabil de la secretarul municipiului, Mirabela Călin.

Grupul PSD nu va vota acest proiect, anunță liderul de grup, Costin Răsăuțeanu pentru că „nu există un studiu de oportunitate, nu avem detalii și nu știmdacă bugetul Primăriei își poate permite această achiziție, acum când ne pregătim de iarnă și doar subvențiile pentru căldură depășesc 15 milioane de euro".

Dumitru Caragheroghe, liderul de grup al consilierilor USR spune că acest proiect nu este unul serios iar administrația trebuie să caute un spațiu pentru construirea unui parc tehnologic.

Reprezentantul Primăriei Constanța, Carmen Ispas din cadrul Direcției Patrimoniu prezintă punctul de vedere al municipalității în legătură cu acest proiect. „Nu suntem primii care am făcut un astfel de proiect, s-a mai procedat la fel și în alte municipii. Nu se poate achiziționa un bun fără raport ANEVAR".

Aceasta a fost contrazisă însă de avocatul SC Prefabricate Dobrogea SRL care a reiterat faptul că hotărârea CLM este rămasă fără obiect.

Secretarul municipiului, Mirabela Călin spune că adresa primită de la Ministerul Culturii prin care a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune nu era însoțită de niciun alt document. „Din punctul meu de vedere, termenul de 15 zile este cel de la care proprietarul trebuie să se adreseze municipalității".

Viceprimarul PNL Ionuț Rusu, anunță că parcul tehnologic este încă un deziderat al administrației liberale. „Vrem să clarificăm chestiunile de ordin tehnic. Avem două adrese, una de pe 23 august și o altă de pe 5 septembrie. De unde începe să curgă termenul legal pentru CLM privind exercitarea dreptului de preepțiune", a întrebat Rusu.

Avocatul SC Prefabricate Dobrogea SRL susține că proprietarul are obligația să notifice doar Ministerul Culturii.

În ședință a intervenit și administratorul public, Felicia Ovanesian, susține că în opinia ei „termenul curge de la data la care am fost notificați noi, Primăria, de proprietari. Procedura urmată de noi și proiectul de hotărâre este identic cu altele urmate de Consiliul Local Cluj, Oradea, Turda, etc. Avem dispoziții exprese din Codul Administrativ că nu putem vinde sau cumpăra nimic fără raport de evaluare".

Liderul de grup de la PSD, Costin Răsăuțeanu cere aparatului Primăriei Constanța să vină cu proiecte corecte și argumentate, care să nu nască pe viitor situații litigioase. „Acest proiect este un avion de hârtie", a spus Răsăuțeanu.

Comisia de negociere a prețului de achiziționare a imobiliului nu a putut fi constituită pentru că toate grupurile de consilieri au refuzat să facă nominalizări.

Astfel, Comisia va fi formată de angajați ai aparatului primarului, desemnați din dispoziția acestuia, în calitate de inițiator. Amendamentul legat de constituirea Comisiei nu a fost aprobat.

După aproape 90 de minute de dezbateri, proiectul nr. 2 a fost supus la vot în forma inițială: s-au înregistrat:  1 vot PENTRU / 1 vot  ÎMPOTRIVĂ 23 de ABȚINERI.

Ședința Consiliului Local Municipal Constanța s-a încheiat.





Citește și:
                                   

Chițac vrea parc tehnologic. Consiliul Local Constanța votează mâine exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea unui teren. Cine este vânzatorul? (DOCUMENTE)

Tranzacție cu Comănescu Frații Pavăl de la Dedeman cumpără terenuri. Cele mai recente achiziții, la Agigea și în municipiul Constanța


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

25 Apr 2024 316

Ședință CJ Constanța. Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța Ce spune Mihai Lupu (VIDEO)

24 Apr 2024 543

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 639

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 506

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 999

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 464

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 510

Ședință CL Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Crinului (DOCUMENT)

22 Apr 2024 452

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici​ (DOCUMENT)

22 Apr 2024 426

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 508

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 409

Proiectul de hotărâre privind administrarea Creșei nr. 2, pe agenda ședinței CL Constanța (DOCUMENT)

21 Apr 2024 489

Ședință CL Constanța Consilierii locali discută despre acordarea de stimulente financiare pentru personalul medical al Spitalului de Boli Infectioase Constanţa (DOCUMENT)

21 Apr 2024 439

Ședința CLM Constanța Aprobarea situaţiilor financiare încheiate la finele anului 2023 ale Termocentrale Constanţa SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 419

Aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

21 Apr 2024 431