Panouri solare cu bani europeni

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a încheiat un contract de finanţare a investiţiei pentru producţia panourilor solare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Un investitor din Piatra Neamţ a depus în noiembrie 2009 la Oficiul Judeţean al APDRP din judeţul Neamţ un proiect de investiţii pentru crearea unei unităţi de producţie de panouri fotovoltaice. Finanţarea nerambursabilă acordată prin Măsura 312 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi " a fost necesară pentru achiziţionarea de utilaje, echipamente specifice şi dotări în vederea asigurării fluxului tehnologic pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţii de producţie.

Pe scurt, panourile solare (fotovoltaice) sunt dispozitive capabile să transforme energia solară în energie electrică. Energia solară şi cea eoliană reprezintă o soluţie viabilă pentru zonele care nu beneficiază în prezent de racordare la reţeaua naţională de electricitate. Sursele regenerabile deţin un potenţial energetic important şi oferă disponibilităţi nelimitate de utilizare pe plan local şi naţional. Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizează pe baza a trei premise importante conferite de acestea: accesibilitate, disponibilitate şi acceptabilitate.

Valoare totală a investiţiei este de 1.464.952 lei, cheltuielile eligibile fiind de 1.231.052 lei. Din totalul acestor cheltuieli 70% reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile primite de beneficiar, adică 861.736 lei

Pe lângă folosirea de surse regenerabile nepoluante pentru crearea de energie electrică, diversificând astfel sursele de producere a energiei, proiectul are meritul de a crea un număr de 9 locuri de muncă. Totodată, în vederea realizării de produse la nivelul standardelor europene producătorii vor angaja şi personal calificat. Astfel, crearea unei noi capacitaţi de producţie duce la dezvoltarea pieţei şi stimulează cererea pentru produsele locale.

Printre utilajele achiziţionate prin proiect se numără o unitate laser pentru mărunţirea siliciului, o unitate pentru sortarea celulelor solare, o unitate pentru curăţare şi uscarea sticlei, o unitate cu două module de tăiere pentru aluminiu, o unitate automată de tăiere a conectorilor pentru colţuri, cât şi o unitate pentru îmbinarea profilelor din aluminiu.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Măsura 312 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi" se încadrează în Axa III - „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.

Obiectivele specifice ale Măsurii 312 sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către micro-întreprinderi.

Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de micro-întreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural. Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 312 sunt micro-întreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.

Se pot finanţa investiţiile în activităţi non-agricole productive care privesc industria uşoară, precum articolele de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc. Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase - începând de la stadiul de cherestea (ex. mobilă), în mecanică fină, asamblarea maşinilor, producţia de unelte şi obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investiţii.

Investiţiile pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local au în vedere prelucrarea fierului sau a lânii, olăritul, brodatul, sau confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale. Totodată, pot fi finanţate şi activităţile de marketing - mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi.

În ceea ce priveşte crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, printre investiţiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmărie, dar şi cele care asigură conectarea şi difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul - altele decât achiziţia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în protecţia fitosanitară şi însămânţare artificială a animalelor, în servicii pentru reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice.

În cadrul Măsurii, sunt eligibile investiţiile pentru producerea de energie regenerabilă prin achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii. Achziţionarea echipamentelor echipamentelor pentru producerea de energie care utilizează energia solară, eoliană, hidraulică sau geotermică este permisănumai în scopul desfăşurării activităţii economice pentru care beneficiarul este sau va fi autorizat.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1212

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1257

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1292

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1226

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1388

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1528

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1983

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1592

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1535

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1460

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1633

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1875

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3818

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3142

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6222