Declaratia de venit poate fi depusa on-line - 08.05.2009

Nr:1090334/ 8 mai 2009

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

Declaraţia de venit poate fi depusă on-line
                                                                                 
ANAF vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice, introducând posibilitatea depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a Declaraţiei privind veniturile realizate pentru anul 2008 (formularul 200), pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Astfel, persoanele fizice pot opta începând de azi, 8 mai 2009 pentru depunerea Declaraţiei privind veniturile realizate, pentru una din următoarele metode existente: on-line, comunicare prin poştă, (prin scrisoare cu confirmare de primire) sau direct la registratura organului fiscal competent.

Pentru depunerea on-line a Declaraţiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie să deţină certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditaţi în condiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică şi să se înregistreze ca utilizatori ai serviciului “Depunere declaraţii on-line”, prin transmiterea, în format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (http://www.anaf.ro).

Documentul de confirmare va fi semnat digital de către solicitant şi confirmat, prin semnătura electronică a autorităţii de certificare, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare a serviciului “Depunere declaraţii on-line”.

Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului “Depunere declaraţii on-line”, existent pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se transmite persoanei solicitante, prin poşta electronică, la adresa menţionată în documentul de confirmare.

Completarea şi transmiterea declaraţiilor fiscale se efectuează în conformitate cu instrucţiunile de utilizare a serviciului “Depunere declaraţii on-line”, utilizându-se formularele de declaraţii fiscale existente pe site.

Pentru depunerea Declaraţiei privind veniturile realizate, persoana fizică va efectua următoarele operaţiuni:

1. Conectarea utilizatorului la site-ul de Internet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (http://www.anaf.ro)

2. Completarea şi transmiterea declaraţiei:
   - obţinerea formularului 200 se realizează, accesând opţiunea „Descărcare/transmitere formulare” din secţiunea Declaraţii Electronice, meniul Persoane Fizice; 
   - completarea formularului, corespunzător veniturilor realizate, potrivit instrucţiunilor de completare;
   - semnarea electronică a formularului utilizând certificatul digital calificat;
   - transmiterea formularului prin alegerea opţiunii „Transmitere declaraţii”.

După transmitere, se afişează un mesaj de confirmare a primirii declaraţiei, conţinând numărul de înregistrare şi data depunerii formularului.

Precizăm că, persoanele fizice care deţin certificat digital calificat şi au obţinut dreptul de utilizare a serviciului “Depunere declaraţii on-line” în calitate de reprezentanţi legali sau împuterniciţi, pentru semnarea declaraţiilor de impozite, taxe şi contribuţii (formularul 300, 100, etc.) pot utiliza metoda de depunere prin mijloace electronice de transmitere la distanţă pentru Declaraţia privind veniturile realizate, semnată în nume propriu, fără a mai fi necesară efectuarea unei noi operaţiuni de înregistrare ca utilizator al serviciului.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. În cadrul ANAF se organizează şi funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), direcţiile generale ale finanţelor publice (DGFP) judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). 

Direcţia de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Sofia

12 Aug, 2009 21:57

Sugerez, chiar insist ca toate activitatile care presupun ca persoanele fizice sa declare venitul provenit din desfasurarea lor -la Administratia Fiscala sa fie organizate in asa fel incat la Administratia Fiscala sa se inregistreze ad-hoc (la momentul prestarii activitatii/serviciului respectiv) electronic, fie imediat, fie in decurs de maxim cateva zile, prin fisele sau contractele pe care prestatorii oricum le semneaza, faptul ca persoana/prestatorul X a efectuat numita activitate si a obtinut venitul V, fara sa mai fie nevoie sa il declare online sau la Administratia Financiara. Este foarte greu ca cel care munceste zi lumina, poate chiar pana la ore tarzii din noapte -si pentru bani destul de putini de cele mai multe ori, sa mai dea si astfel de declaratii, sa se gandeasca daca se inscrie in categoria care se declara sau nu si multe alte astfel de hatisuri legislative. Ceea ce am propus ar facilita mult si viata celui care obtine venit si pe cea a celor care trebuie sa tina evidenta acestora la nivel individual si/sau global.

Articole asemanatoare

Se impozitează sau nu darul de nuntă? ANAF ne răspunde

03 Jun 2024 353

AJFP Tulcea obține 350.000 de euro de la Vatopediou Holding SRL, deținută de familia preotului Iscru! Foști parteneri cu fiul senatorului PSD Stănescu (MINUTA)

30 May 2024 471

O firmă deținută de Gabriel Comănescu, executată silit. AJFP Constanța vinde două bunuri de la ferma piscicolă situată pe malul Lacului Taşaul (DOCUMENT)

26 May 2024 901

Proiect Funcţionarii ANAF ar putea fi amendați dacă nu respectă obligațiile în relația cu contribuabilii

26 May 2024 541

Firma Consega Holding SRL, executată silit Hotelul Dayan, scos la mezat de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

15 May 2024 765

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 872

ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală

18 Apr 2024 483

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 568

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 6358

Justiție Constanța Contestație împotriva deciziilor administrative fiscale. Confort Urban SRL versus ANAF

03 Apr 2024 686

AJFP Constanța. Ce seminarii web se vor desfășura în luna aprilie 2024?

03 Apr 2024 581

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 835

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 681

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1218

ANAF vinde vila de lux a Prințului Paul, de la Sinaia!

26 Mar 2024 766