Asociațiile de tineret solicită Guvernului echitate pentru tinerii români în exercitarea dreptului de vot




Organizațiile promotoare ale inițiativei Tinerii Votează solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile înainte de data alegerilor, termenul până la care cetățenii își pot face viză de flotant pentru a vota în localitatea de reședință (https://govote.ro/scrisoare-deschisa-echitate-pentru-tinerii-romani-in-exercitarea-dreptului-de-vot/).

Având în vedere decizia coaliției de guvernare de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie, corelată cu legislația în vigoare, care obligă ca viza de flotant pentru mutarea reședinței să fie obținută cu 6 luni înainte de data alegerilor (art. 18 din Legea nr. 115/2015), multor tineri din România le este îngrădit în fapt dreptul de a vota la adresa de reședință pentru alegerile locale, dacă nu și-au obținut deja viza de flotant, dat fiind că însăși comasarea alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de 6 luni de momentul scrutinului. Situația de fapt creată este în dezacord cu dispozițiile consacrate de art. 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi.

Printre cei mai afectați de această măsură sunt votanții tineri, care nu și-au mutat în mod formal reședința în localitatea în care trăiesc, studiază sau muncesc: studenți înscriși la universitate în altă localitate decât cea de domiciliu, precum și tineri profesioniști care s-au mutat din localitatea de domiciliu în orașele mari.

De asemenea, data aleasă pentru comasarea alegerilor, 9 iunie, coincide cu finalizarea procesului de învățământ și sesiunea de examene la majoritatea universităților din România. Astfel, pentru mulți tineri votanți nu va fi posibil să se întoarcă în localitatea de domiciliu pentru a putea vota.

Conform Autorității Electorale Permanente, pe listele electorale din România se află 4.594.321 de votanți cu vârste curprinse între 18 și 35 de ani (tineri). La ultimele alegeri parlamentare, organizate în decembrie 2020, doar 25,46% dintre tineri s-au prezentat la urne.

Prezența scăzută la vot a tinerilor este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că în 2024 vor avea loc în țara noastră toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Alegerile din 2024 vor afecta generații întregi, iar tinerii de astăzi sunt cei care vor resimți efectele deciziilor luate în acest an. În lipsa unor măsuri legislative care să le permită tinerilor să voteze la toate categoriile de alegeri, prezența la urne a acestora va fi descurajată, acest fapt dăunând legitimiății procesului electoral și încrederii tinerilor în stat și partidele politice.

Având în vedere aceste motive, organizațiile promotoare ale inițiativei Tinerii Votează au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și ministrului de interne Cătălin Predoiu, prin care le-au solicitat să ia măsurile necesare pentru ca toți tinerii alegători să poată contribui la luarea deciziilor privind viitorul României, fără restricții și bariere.


În concret, pentru a asigura respectarea dreptului de vot al tinerilor din România la toate categoriile de alegeri din acest an, organizațiile semnatare au solicitat modificarea art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul dispozițiilor în vigoare anterior modificărilor realizate prin Legea nr. 256/2023, astfel încât stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor.
 

Persoanele care doresc să se alăture demersului nostru pot semna scrisoarea deschisă la următoarea adresă: https://tineriivoteaza.nationbuilder.com/echitate-la-alegeri

Organizațiile semnatare sunt:

1. Centrul Agora pentru Democrație        
2. Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare
3. Uniunea Studenților din România     
4. Liga Studenților Români din Străinătate
5. Asociația GEYC                
6. Asociația Tineretul ONU România
7. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România
8. Asociația Elevilor din Bacău
9. Asociația Elevilor din București și Ilfov
10. Asociația Elevilor din Maramureș
11. Asociația Elevilor din Timiș
12. Asociația Vâlceană a Elevilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj IRES 68% dintre tinerii români 18-35 de ani sunt de părere că România merge într-o direcție greșită (DOCUMENT)

05 Apr 2024 530

Se pregătește o nouă vânzare a unui teren în inima stațiunii Mamaia. Laurette Due SRL are drept de preepțiune

21 Mar 2024 1018

Rezultate referendum Viitorul rector al Universității „Ovidius” din Constanţa va fi ales prin votul tuturor cadrelor didactice titulare și al cercetătorilor

07 Mar 2024 942

Pregătiri pentru alegeri la Universitatea Ovidius din Constanța Referendumul pentru modalitatea de alegere a rectorului, pe 6 martie

04 Mar 2024 815

Firme din Constanța Mandate prelungite pentru administratorii Jupiter SA!

10 Jan 2024 583

Proiectul inițiat de Vergil Chițac, intră la vot la ședința de CLM de săptămâna viitoare Familia lui Bujduveanu, viceprimarul PNL al Capitalei, drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren de pe strada Justiției din Constanța! (DOCUMENT)

21 Dec 2023 1579

ZIUA LIVE Dacă PNL nu repetă anul viitor performanţa din 2020, cu cine va face o majoritate în Consiliul Local şi în CJ Constanța?

14 Dec 2023 1084

Republica Moldova, în alegeri electorale Electoratul, chemat la urne, pentru votarea primarilor și consilierilor locali

05 Nov 2023 860

Firme Constanța Reciclare Ecologică Durabilă SRL are un nou asociat majoritar!

11 Jul 2023 978

Începe procesul lui George Becali, finanțator FCSB! Procurorii acuză - fraudă la vot, în stare de recidivă

19 May 2023 1706

Congres PMP Politica de alianțe în perspectiva anului electoral 2024. Palaz și Onaca, reconfirmați vicepreședinți la nivel național

26 Mar 2023 1873

Câți cetăţeni cu drept de vot mai sunt înscriși în Registrul electoral ?

05 Jan 2023 1420

Decizia creditorilor societății Electrocentrale Constanța SA Activul industrial funcțional al CET Palas va fi transferat către statul român până la sfârșitul anului !

09 Dec 2022 1629

Alegeri pentru preşedinţia USR. Cine s-a înscris în cursă și care a fost prezența la vot la Constanța

10 Jul 2022 1283

Cum s-a votat în USR Constanța pentru alegerea președintelui partidului?

07 Jul 2022 1087