Liga Studentilor Romani din Strainatate – un proiect vital pentru Romania


Liga Studenţilor Români din Străinătate – un proiect vital pentru România


București, 18 februarie 2010.  În 2009, peste 2000 de studenţi şi absolvenţi de peste hotare s-au alăturat Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Printr-un efort comun, la doar un an de activitate, organizaţia numără peste 20 de Filiale LSRS în Europa, America, Asia şi Australia. Acestea contribuie la consolidarea şi promovarea comunităţilor de studenţi români din diferite colţuri ale lumii prin proiecte şi activităţi punctuale.
“În prezent, zeci de mii de români studiază în străinătate. Aceştia sunt un rezervor de competenţă de o valoare inestimabilă pentru viitorul României, iar revelaţia acestui fapt a stat la baza înfiinţării Ligii Studenţilor Români din Străinătate. ”, a declarat Sebastian Burduja, Preşedinte LSRS.
Printre principalele proiecte organizate de LSRS în primul an de la înfiinţare se numără: „Caravana LSRS”, „Joburi la Orizont”, „Gala LSRS” şi „Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică”.
„Caravana LSRS” a urmărit informarea elevilor şi studenţilor români despre oportunităţile de studiu în SUA. Prima ediţie s-a desfăşurat în şase oraşe din ţară (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Târgu Mureş) şi a avut sute de participanţi.
Anul 2009 a marcat şi iniţierea proiectului intitulat „Joburi La Orizont”, realizat în parteneriat cu Fundaţia Dinu Patriciu. Scopul acestuia este de crea un mediu de comunicare pentru absolvenţii de studii în străinătate şi angajatorii de top din România: XEROX, PriceWaterhouseCoopers, RBS România, Banca Românească, Bit Defender ș.a. Astfel, tinerii români care învaţă la universităţi de prestigiu din lume sunt motivaţi să se întoarcă în ţara.
Unul dintre cele mai importante proiecte este “Gala LSRS”, un eveniment dedicat promovării excelenţei academice şi a studenţilor români din străinătate. Ediţia de anul acesta, care a avut loc pe 6 ianuarie, la Grand Hotel Marriott din Bucureşti,  a marcat, totodată, un an de activitate LSRS. Gala s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi publice importante pentru societatea românească precum dl. Mircea Geoană, Preşedintele  Senatului României; dl. Iulian Fota, Cosilier prezidențial; Alteța sa Regală, Principele Radu, Principe al României; dl. Ionel Haiduc, Preşedinte al Academiei Române; Cristian Adomniţei, fost ministru al MECI; dl. Andrei Caramitru, Managing Partner McKinsey România; dl. Marian Staş, Preşedinte al Fundaţiei Codecs şi dna. Tincuţa Baltag, Preşedinte al Fundaţiei Dinu Patriciu.
În cadrul evenimentului a avut loc festivitatea de acordare a “Premiilor LSRS pentru excelenţă academică în străinătate” adresată celor mai buni studenţi români din străinătate în anul 2008-2009: Premiul pentru cel mai bun student în Europa, Premiul pentru cel mai bun student în America de Nord şi Marele Premiu - Studentul Anului. La eveniment au participat aproximativ 500 persoane, dintre care   peste 120 au fost reprezentanţi ai sectorului public, privat, ai societăţii civile şi ai presei.
În decursul anului 2009, LSRS a stabilit colaborări cu MAE, MECI, Comisia Fulbright, diverse fundații și ONG-uri românești (Fundația Dinu Patriciu, Consiliul Tineretului din România, ANOSR, Fundaţia Dan Voiculescu ș.a.), precum și cu actori din sectorul privat (ITC, ALRO, OMNIASIG ș.a.). De asemenea, organizaţia a semnat un acord de cooperare și de patronaj cu Senatul României, fiind singura organizaţie de tineret care beneficiază, încă de la înfiinţare, de sprijinul acestei instituţii.

Prin intermediul proiectelor şi a parteneriatelor încheiate, LSRS a reuşit să-şi îndeplinească principalele funcţii:
v Informare (site-ul www.lsrs.ro, blogul LSRS, forumul online, platforma wiki, reţelele de social media: Facebook – 2900 de prieteni şi peste 1300 de fani, Twitter). Forumul online, primul și singurul dedicat studenților români din străinătate, are un rol esenţial în închegarea acestei comunităţi. wiki.lsrs.ro are ca scop informarea tinerilor români despre oportunităţile de studiu în străinătate.
v Reprezentarea intereselor şi drepturilor membrilor. LSRS a luat poziţie cu privire la anumite acte de discriminare care au avut loc faţă de românii din Italia (scrisoarea deschisă către preşedintele Consiliului Miniştrilor din Italia, dl. Silvio Berlusconi), precum şi faţă de beneficiarii programului Bursa Specială Guvernul României (scrisoare deschisă către Prim-Ministrul României, dl.Emil Boc).
v Networking. Baza de date şi catalogul membrilor de pe site-ul www.lsrs.ro facilitează identificarea studenţilor români care studiază la o anumită universitate sau într-un anumit oraş, iar  forumul este platforma virtuală de întâlnire.
v Consultanţă. Echipa LSRS oferă tinerilor români consultanţă privind admiterea la universităţile din străinătate. În plus, LSRS pune la dispoziţia membrilor un serviciu gratuit de consultanţă juridică.
v Promovarea meritelor academice ale membrilor (Premiile LSRS pentru excelenţă academică în străinătate, precum şi facilitarea publicării unor articole despre diverşi membri LSRS cu rezultate deosebite.)
v Sprijin pentru absolvenții români din străinătate care doresc să revină în România (Joburi la Orizont)

Implicarea voluntară şi entuziasmul echipei (aproximativ 70 de tineri) care coordonează activitatea LSRS sunt printre cele mai importante resurse care contribuie la succesul organizaţiei. Intră pe www.lsrs.ro/donations.php  şi află cum poţi contribui şi tu prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit! Am avut multe realizări în 2009, iar cu ajutorul tău în 2010 putem face şi mai multe!


LSRS este prima şi singura organizaţie neguvernamentală care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii în ţară a acestora după terminarea studiilor.  
Persoană de contact:  
Costin Elefteriu, Secretar General LSRS         
Telefon: 0721 588 935
E-mail: costin.elefteriu@lsrs.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu la Universitatea Ovidius Constanța Mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a Dr. Marius Cambrea

17 May 2024 1334

Muzeul de Artă Constanța Expoziția „Confesiuni” a Lorettei Lorincz Băluță marchează retragerea ei din activitatea didactică

14 May 2024 350

Originar din Hârșova, județul Constanța La mulți ani scriitorului de science-fiction, George Ceaușu

21 Apr 2024 525

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 583

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 736

Angajări Constanța Clubul Sportiv Năvodari caută muncitori calificați și inspectori de specialitate

31 Mar 2024 755

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 695

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 1485

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20739

Școala Gimnazială Nr. 1, Hârșova, județul Constanța face angajări. Ce posturi sunt scoase la concurs

28 Feb 2024 673

#citeșteDobrogea Viceamiralul Constantin Niculescu - Rizea, un ofițer devotat, în slujba Marinei Române

20 Feb 2024 5006

Concurs de angajare la Școala Gimnazială nr.12 ,,B.P.Hasdeu” Constanța. Ce post este vacant

19 Feb 2024 979

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31458

In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

16 Feb 2024 895

La mulți ani, Gheorghe Băișan, vasluian legat de Tulcea prin intermediul învățământului

13 Feb 2024 841