Lungmetrajul ”Europolis”, in regia lui Cornel Gheorghita, in competitie la Montréal

Lungmetrajul ”Europolis”, în regia lui Cornel Gheorghiţă, în competiţie la Montréal

10 august 2010

”Europolis”, lungmetrajul de debut al regizorului Cornel Gheorghiţă, a fost selecţionat în competiţia de film de debut a festivalului internaţional de la Montréal, ”Festival des Films du Monde”, festival internaţional de categorie A ce va avea loc în perioada 26 august-6 septembrie. Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, ”Europolis” îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény.

Povestea filmului: în micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire « moştenirea ». Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui.
”De multe ori am fost obligat să cataloghez genul filmului: dramă fantastică? legendă? baladă? mit folcloric? basm?”, spune Cornel Gheorghiţă. ”Nu pot să afirm decât că este o ficţiune. Contrar « modei » de astăzi a cinematografului de autor, (hiper) realist, ”Europolis” nu-şi propune o imitare a realităţii, în nici un caz. Aceasta din urmă constituie doar un punct de plecare către o incursiune imaginativă a sufletului omenesc care, după sfârşitul vieţii sale pe pământ, se-ndreaptă către Judecata de Apoi - aşa cum o regăsim în tradiţia noastră. « Arta nu reproduce vizibilul, ci face vizibil », scria Paul Klee.
Ținând cont de tonalitatea filmului, pe care am dorit-o asemănătoare artei noastre naive populare, m-aş aventura să etichetez acest film: un Eastern Balcanic - încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, adaugă regizorul.

Regizor, producător, scenarist, director de imagine, monteur, Cornel Gheorghiţă este de 20 de ani, profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel - Univ. Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), în Toulouse. Născut în 1958, la Bacău, Corneliu Gheorghiţă trăieşte în present la Toulouse (Franţa), având cetăţenie româno-franceză. Printre filmele semnate de el până acum se numără documentarele ”Fanfaron Fanfaron”, ”Mascarade” şi scurtmetrajele ”Epava”, ”Ziua începe noaptea”, ”Luna Pork”, ”Say Joe” etc.

”Europolis” a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind şi printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuţie mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

O co-producţie Gheorghiţă srl (România), CINEPAY & TARAFILMS (Franţa) şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Radiodifuziune, Région Midi-Pyrénées, Région Poitou-Charentes, Dépt. de la Charente Maritime, ESAV Toulouse (Franţa), ”Europolis” porneşte de la scenariul scris de Cornel Gheorghiţă, Adina Dulcu, Loïc Balarac, imaginea fiind semnată de Ovidiu Mărginean. Filmul va intra în circuitul cinematografelor din ţară în noiembrie 2010.
Fondat în 1977, ”Festival des Films du Monde” de la Montréal este unul dintre cele mai cunsocute şi apreciate festivaluri de film, FIAPF (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film) recunoscându-l ca singurul festival de categorie A din America de Nord, alături de Cannes, Berlin sau Veneţia. Ideea care stă la baza organizării acestui festival este independenţa, atât a festivalului ca instituţie, cât şi a filmelor şi a autorilor promovaţi aici. Cu o selecţie de filme din peste 70 de ţări, Montréal este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din America de Nord ce susţin filmul de autor. Pentru multe nume importante din istoria cinematografului independent, cum ar fi Jean-Jacques Beineix, Alexander Payne, Andrzej Zulawski sau Xavier Beauvois, festivalul a însemnat un loc de lansare. Pentru alţii, ca Jiri Menzel, Jim Sheridan, Carlos Saura, Raul Ruiz, Montréal a însemnat confirmarea.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 586

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 638

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 590

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 914

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 631

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 804

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1232

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1531

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1162

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1188

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1038

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1053

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1573

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1353

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7769