Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

Foto: Facebook Muzeul de Artă Constanța

Vineri, 9 februarie 2024, de la ora 14:00, la Muzeul de Artă Constanța va fi proiectat documentarul „Moșteniri coregrafice: Împlinirea”, cu ocazia celebrării a 107 ani de la nașterea marelui regizor – coregraf Oleg Danovski.
 
De asemenea, documentarul va rula și la Opera Națională din București, ora 15:00.
 
Documentarul va avea și o proiecție specială programată sâmbătă, 10 februarie, de la ora 13:00, pentru studenții și profesorii de la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, urmată de o discuție cu autoarea documentarului, Daniela Zaharia.
 
Creația lui Oleg Danovski, „patriarhul coregrafiei româneşti”, este prezentată în cadrul filmului pe parcursul a 88 minute, atenția fiind concentrată asupra debutului său în coregrafie la teatrele de revistă ,,Cărăbuș” și ,,Alhambra”, unde a experimentat ca dansator diverse genuri și stiluri de dans într-o perioadă scurtă de timp (1934 - 1941). Angajat apoi la Opera Română, a desfășurat o activitate prolifică timp de aproape trei decenii (1941 - 1977), perioadă considerată „epoca de aur” a baletului românesc. În tot acest timp, balerinii Operei Române, unii dintre ei școliți la Academia „A.Vaganova” din Leningrad (actualul Sankt Petersburg) cu burse din partea statului comunist, au cunoscut o evoluție deosebită în spectacolele clasice și moderne în regia și coregrafia sa. „Lacul lebedelor'', ,,Întoarcerea din adâncuri'', ,,Priculiciul'', ,,Domnișoara Nastasia'' şi multe altele au fost prezentate pe marile scene ale lumii.
 
„Informațiile inedite despre viața și cariera lui Oleg Danovski sunt susținute de arhive fotografice, video și audio, imagini de la repetițiile și din culisele spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de la Opera Națională București şi interviuri cu personalități ale dansului care l-au cunoscut și au colaborat cu el, printre care fiul său Oleg Danovski Jr., Sergiu Ștefanschi, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Ileana Iliescu, Stela Cocârlea, Eva Spirescu, Delia Hanțiu și Florin Brîndușă”, transmite Muzeul de Artă Constanța pe Facebook.
 
Generic: https://www.youtube.com/watch?v=pOEfpBkyZPE
 
Documentarul „Moșteniri coregrafice: Împlinirea” va avea o continuare despre activitatea lui Oleg Danovski la Constanța unde, prin înființarea Ansamblului de Balet Contemporan și Clasic Fantasio, a reușit să mute polul românesc al dansului la malul mării.
 
„Moșteniri coregrafice: Împlinirea” este al treilea episod din seria documentarelor despre evoluția dansului scenic românesc, reunite sub numele ,,Moșteniri coregrafice”.
 
„Proiectul răspunde unei nevoi de recuperare a moștenirii coregrafice și de conștientizare a valorii acesteia de către comunitate și instituțiile de profil, în vederea definirii propriei identități culturale. Prin urmare, are în vedere facilitarea accesului publicului larg la memoriile și arhivele referitoare la fenomenul dansului din România și cele mai importante personalități ale dansului începând din secolul XX”, mai menționează Muzeul de Artă Constanța.
 

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Accesul se va face pe baza unei rezervări la dsprojects.contact@gmail.com.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

 
Citește și:
Ședință CJ Constanța Consilierii județeni discută despre aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024, pentru Muzeul de Artă Constanţa (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 555

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 412

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 386

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 476

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 970

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 3200

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 371

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 391

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 942

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 467

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 644

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 504

„ART no limit”, expoziție internațională la Muzeul de Artă Constanța. Ce artiști expun pe simeze

01 Apr 2024 454

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 518

Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”

29 Mar 2024 517