Severin si Pascu sustin necesitatea unui sprijin masiv al UE pentru Republica Moldova

Bruxelles, 30 septembrie 2009

Adrian Severin şi Ioan Mircea Paşcu au pledat, marţi, pentru un sprijin masiv al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, în paralel cu prioritatea, pentru noul guvern de la Chişinău, a redresării rapide a situaţiei economice şi sociale dificile din această ţară.

Declaraţiile celor doi europarlamentari PSD au avut loc în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) şi a Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Republica Moldova, în care a avut loc un schimb de opinii cu premierul moldovean Vlad Filat şi ministrul de externe al RM, Iurie Leanca, referitor la situaţia politică actuală din această ţară după alegerile europarlamentare din iulie 2009.

Paşcu, vicepreşedintele AFET, a declarat că există aşteptări foarte mari atât din partea populaţiei cât şi a Uniunii Europene legat de noul guvern. În opinia eurodeputatului, principala misiune a noului executiv este redresarea situaţiei economice, prioritatea numărul unu fiind rezolvarea problemelor curente cu care se confruntă populaţia.

"Trebuie să începeţi imediat să lucraţi pentru ameliorarea situaţiei economico-sociale dificile, împreună şi cu opoziţia", a declarat Ioan Mircea Paşcu, precizând că "aveţi nevoie, dincolo de stabilitate internă, de sprijinul Uniunii Europene -şi îl veţi primi, pentru că UE este conştientă de aşteptările în acest sens ale populaţiei moldoveneşti- dar şi de atitudinea, dacă nu binevoitoare măcar neutră, a Rusiei".

Severin, vicepreşedintele în materie de politică externă al socialiştilor şi democraţilor europeni, a declarat că problemele Republicii Moldova sunt şi ale UE, exprimându-şi speranţa că "vom reuşi să întărim sentimentul că avem nevoie de Moldova mai mult decât de un simplu stat vecin al Uniunii".

"Angajamentul pro-european al noului guvern trebuie să se manifeste în angajamentul pro-moldovean. Există provocări legate de coeziunea economică, socială şi teritorială a Republicii Moldova care trebuie rezolvate prioritar", a afirmat Adrian Severin, subliniind totodată că "e nevoie de urgenţă de un spaţiu public moldav ".

Severin a avut totodată un mesaj pentru Partidul Comunist din Republica Moldova, menţionând că tentaţia de a face gherilă politică împotriva actualului Guvern poate plasa PCRM în afara sistemului politic pluralist.

"E necesar ca UE să propună rapid un plan de ajutor economic masiv pentru Moldova, eventual agreat şi cu Rusia", a conchis deputatul european.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 545

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 489

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 712

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 613

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 550

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 809

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 571

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 675

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 719

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 543

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 588

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 558

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 796

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14243