Insolventa firme

Nu au cu ce plăti firma de pază Creditorii Shapir Structures SRL cer închirierea bunurilor debitorului

Cunoscută ca firma care a construit locuinţele sociale din Complexul „Henri Coandă“, s-a ocupat de reabilitarea tramei stradale din municipiul Constanţa şi a obţinut numai la Constanţa contracte de aproximativ 400 de milioane de lei, Shapir Structures SRL a intrat, în 2014, în insolvenţă.
 
Pe data de 23 noiembrie 2015, la sediul administratorului judiciar Fractal Insolvenţă SPRL din Bucureşti, a avut loc Comitetul Creditorilor societăţii debitoare Shapir Structures SRL. Pe ordinea de zi au fost incluse patru puncte, după cum urmează:
1 - Prezentarea situaţiei actuale a debitorului;
2 - Aprobarea închirierii bunurilor debitorului, având în vedere imposibilitatea achitării cheltuielilor generate de paza acestora. Avansarea de sume de către creditori în vederea acoperirii cheltuielilor cu paza bunurilor debitorului;
3 - Gruparea bunurilor debitorului în vederea diminuării cheltuielilor legate de conservarea acestora;
4 - Arhivarea documentelor debitorului şi avansarea de sume de către creditori în vederea acoperirii cheltuielilor privind organizarea şi depozitarea arhivei debitorului.
 
La întrunire au fost prezenţi următorii membri ai Comitetului Creditorilor: Trans Bitum SRL, în insolvenţă, prin avocat Gabriel Bălănescu, Shapir Structures 1991 Ltd, prin avocat Bogdan Iavolschi, Bitholder SRL, prin Vasile Paraschiv, administrator, însoţit de avocatul Mirela Saulea şi de avocatul Victor Adrian Prodan.
 
Potrivit procesului-verbal al Comitetului Creditorilor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 20716/02.12.2015, creditorul Bitholder SRL a subliniat că actualul Comitet al Creditorilor are doar patru membri din cinci, motiv pentru care trebuie ales încă unul. Acelaşi creditor a propus să se transmită o scrisoare către Confort Urban cu privire la depozitarea bunurilor Shapir Structures SRL.
 
Conform declaraţiei scrise depuse de Shapir Structures 1991 Ltd Israel la data de 20 iunie 2014, societatea urma să recupereze suma globală estimată de către aceştia, de 90.511.545,34 de lei. În prezent, suma este de circa 79.117.814,34 de lei, inclusiv TVA. În consecinţă, creditorul Bitholder consideră că pot fi suficiente fonduri până la 31 decembrie 2015, când Shapir Structures 1991 Ltd Israel a considerat că va putea dispune de bani. Bitholder SRL a mai solicitat creditorului Shapir Structures 1991 Ltd, în calitate de membru al Comitetului Creditorilor, explicarea clară a situaţiei în litigiul arbitral aflat în prezent pe rolul Camerei de Comerţ de la Paris legat de contractul de reabilitare a DN 18, C6 R 13 Moisei Iacobeni, Lot D.
 
Referitor la punctul 1 de pe ordinea de zi, lichidatorul judiciar a prezentat solicitarea ANAF în privinţa unui control de fond în perioada 2009 - 2014, rezilierea primită din partea firmei de pază şi solicitarea adresată de către lichidatorul judiciar instanţei penale cu privire la ridicarea sechestrului instituit asupra contului unic de insolvenţă al debitorului.
 
Pentru punctul 2 de pe ordinea de zi, creditorul Bitholder SRL a cerut lista echipamentelor ataşată fiecărui contract de pază. De asemenea, s-a solicitat o situaţie a echipamentelor închiriate. În ceea ce priveşte punctul 3 de pe ordinea de zi, creditorul Bitholder SRL susţine că transportarea materialelor de construcţii nu are sens economic, deoarece costă mai mult transportul decât bunurile în sine. Pentru ultimul punct de pe ordinea de zi, creditorii au fost informaţi că s-a primit o ofertă din partea societăţii Archivit SRL. Propunerea creditorului Bitholder SRL este să se instaleze un grilaj care să limiteze accesul la arhivă. Arhivele sunt separate fizic, dar trebuie despărţite şi printr-o barieră care să oprească accesul terţilor.

File din raportul lichidatorului judiciar

În acelaşi Buletin al Procedurilor de Insolvenţă nr. 20716/02.12.2015, a fost publicat şi Raportul lunar privind activitatea desfăşurată în perioada 9.10.2015 - 31.10.2015 cu privire la debitorul Shapir Structures SRL. Fractal Insolvenţă SPRL, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei Shapir Structures SRL, a comunicat faptul că a luat legătura cu fostul lichidator numit în dosar, Casa de Insolvenţă Transilvania, în vederea preluării documentelor aferente procedurii şi predării bunurilor societăţii debitoare.
 
„În urma demersurilor efectuate, Fractal Insolvenţă SPRL a luat la cunoştinţă că obiectivele debitoarei sunt depozitate momentan în următoarele patru localităţi: Alexandria, judeţul Teleorman, Borşa, judeţul Maramureş, Cârlibaba, judeţul Suceava, şi Constanţa. Pe data de 29 octombrie 2015, reprezentanţii lichidatorului judiciar au verificat obiectivele din Borşa, judeţul Maramureş, şi din Cârlibaba, judeţul Suceava, în vederea identificării bunurilor societăţii debitoare. Cu această ocazie, s-au desigilat sigiliile aparţinând Casei de Insolvenţă Transilvania şi s-au aplicat sigilii ale Fractal Insolvenţă SPRL la un laborator şi o clădire de birouri.
 
De asemenea, s-a luat act de situaţia foarte gravă existentă: firma de pază este neplătită şi solicită plata cu urgenţă a serviciilor deja prestate, proprietarii terenurilor din Borşa şi Cârlibaba precizând că vor solicita în instanţă evacuarea Shapir Structures SRL şi a utilajelor acesteia. În urma discuţiilor purtate la faţa locului la obiectivul de la Cârlibaba, s-a primit prin email o cerere de ofertă de la Asocierea SC Autotehnorom SRL - SC OPR Asfalt - SC Rutier Conex XXI SRL, asociere care este interesată de închirierea sau cumpărarea containerelor aflate la Cârlibaba (şapte bucăţi), de închirierea transformatorului de curent şi de cumpărarea prefabricatelor Tip P2. Totodată, lichidatorul judiciar a fost înştiinţat de iminenţa executării unei scrisori de garanţie emise în legătură cu Contractul de Reabilitare DN 18 Moisei Iacobeni. În aceste condiţii, lichidatorul judiciar a îndeplinit toate formalităţile necesare prelungirii acestei scrisori până la data de 31 decembrie 2015, asigurându-se totodată că o astfel de prelungire nu implică niciun cost suplimentar din partea Shapir Structures SRL“, se precizează în raportul publicat de către lichidatorul judiciar.

Registrul Comerţului, despre Shapir Structures SRL

Shapir Structures SRL a luat fiinţă în anul 2000 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Dr. Iacob Felix. Capitalul social subscris, de 5.240.000 de lei, este compus din 524 de părţi sociale. Firma este deţinută de SC Larton Consultants Limited, din Cipru. Lichidator judiciar al Shapir Structures SRL a fost desemnat Fractal Insolventa SPRL, cu sediul în Bucureşti, strada Dionisie Lupu nr. 33.
 
În perioada 2009-2014, Avraham Morgenstern era administrator al SC Shapir Structures SRL. În prezent, afaceristul israelian, apropiat al lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este suspectat că ar fi făcut evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa.

Citeşte şi

Avraham Morgenstern a scăpat de judecată, anul acesta! (rechizitoriu)

Numai patru-s norocoase
Pentru ce a încasat SC Shapir Structures SRL sute de milioane de lei de la constănţeni (documente)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O cunoscută firmă a intrat în faliment. Trebuia să revitalizeze oraşul. Legături cu Radu Mazăre şi Emilian Schwartzenberg

08 Feb 2018 2036

Cine sunt românii care se află pe lista „Most Wanted“ a EUROPOL

15 Dec 2017 1754

Falimentul Shapir Structures SRL, din nou pe masa judecătorilor din Tribunalul Constanţa

28 Sep 2017 1162

Omul de afaceri Avraham Morgestern condamnat definitiv la 8 ani de închisoare. Acesta este dispărut de câteva luni

12 Aug 2017 877

Încă un termen în dosarul falimentului Shapir Structures

14 Apr 2017 1151

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat la 12 ani închisoare (rechizitoriu)

10 Jan 2017 3567

Un nou termen în dosarul falimentului Shapir Structures

09 Sep 2016 612

Mazăre, Morgenstern şi Shapir Structures Firma care a construit Campusul Social „Henri Coandă“, evacuată de la Cârlibaba (rechizitoriu)

06 Feb 2016 3783

Afaceristul Avraham Morgenstern rămâne în arest la domiciliu (rechizitoriu)

12 Oct 2015 917

Consilierii locali trebuie să voteze Falimentul Shapir Structures pune în dificultate juriştii Confort Urban (document)

05 Oct 2015 991

Licitaţie de peste 34 milioane de lei, la RAEDPP Constanţa Extinderea Campusului Social „Henri Coandă“ continuă. Condiţii dure pentru ofertanţi (document)

08 Sep 2015 1822

Afaceristul care trebuia să „revigoreze“ Constanţa rămâne în arest la domiciliu (rechizitoriu)

04 Aug 2015 979

Cererea de prelungire a termenlor în falimentul Shapir Structures, respinsă

16 Jul 2015 904

Falimentul Shapir Structures SRL, amânat pentru 8 iulie

02 Jul 2015 976

A alergat de una singură pentru marele premiu Shapir Structures 1991 LTD şi-a adjudecat un contract de peste 160.000.000 de lei (documente)

29 May 2015 1895

Fostul administrator al firmei, cercetat alături de Mazăre Cum a câştigat Shapir Structures un mega-contract pentru repararea străzilor din Constanţa (documente+rechizitoriu)

27 May 2015 2944

Falimentul Shapir Structures SRL, dezbătut la toamnă

24 Apr 2015 1073

Dosarul falimentului Shapir Structures, firmă controlată de Avraham Morgenstern, în atenţia Tribunalului Bucureşti

25 Mar 2015 958

Pronunţare amânată asupra falimentului Shapir Structures, firmă controlată de Avraham Morgenstern

19 Mar 2015 1236

Libertatea afaceristului israelian Avraham Morgenstern, în mâinile judecătoarei Camelia Bogdan (rechizitoriu+document)

17 Mar 2015 1052

Shapir Structures SRL Firma care a construit Campusul Social „Henri Coandă”, un nou termennîn dosarul ptivind insolvența

13 Mar 2015 2359

Afaceristul israelian Avraham Morgenstern rămâne în arest (rechizitoriu)

12 Mar 2015 979

Morgenstern rămâne în arest Evaziune din trei contracte cu RAEDPP şi Confort Urban SRL Constanţa (rechizitoriu)

06 Mar 2015 1049

Curtea de Apel Bucureşti l-ar putea elibera pe Avraham Morgenstern (rechizitoriu)

28 Feb 2015 1246

Avraham Morgenstern cere să fie eliberat (rechizitoriu)

27 Feb 2015 846

RechizitoriuTrimitere în judecată Avraham Morgenstern – prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)

26 Feb 2015 2310

Avraham Morgenstern, menţinut în arest de judecătorul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu (rechizitoriu)

19 Feb 2015 832

Prejudiciu de peste 10.000.000 de euro RAEDPP Constanţa şi Confort Urban ar fi făcut plăţi în baza unor facturi fără semnificaţie contabilă (rechizitoriu)

18 Feb 2015 3914

Afaceristul Avraham Morgenstern va fi judecat pentru trei contracte încheiate cu RAEDPP şi Confort Urban (documente)

13 Feb 2015 1080

DNA Trimitere în judecată a lui Avraham Morgenstern, coleg cu Radu Mazăre în alt dosar (document)

12 Feb 2015 1122

Avraham Morgenstern, arestat preventiv în dosarul privind evaziunea fiscală de 10 milioane de euro

19 Nov 2014 1221

Apropiat al lui Mazăre, prejudiciu de peste 10 milioane de euro adus României Avraham Morgenstern, reţinut pentru 24 de ore

19 Nov 2014 1577

DNA Avraham Morgenstern, reţinut pentru evaziune fiscală. Este cercetat, alături de Radu Mazăre, în dosarul Campusului "Henri Coandă"

18 Nov 2014 1447

Shapir Structures Firma care a construit Campusul social „Henri Coandă”, executată silit (document)

01 Oct 2014 1905

Abraham Morgenstern, audiat la DNA în Dosarul Mazăre

17 Sep 2014 1423

După un profit de 1,3 milioane de lei, în 2013 Confort Urban - „Ne-a tras în jos situaţia Shapir Structures SRL“ (documente)

04 Sep 2014 4865

„Atunci când plouă, ne trebuie o barcă“ Constănţenii din cartierul rezidenţial Baba Novac, supăraţi pe autoritatea locală (galerie foto)

21 Aug 2014 1903

Avraham Morgenstern, revocat din funcţia de administrator al Shapir Structures

06 Aug 2014 1745

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, azi, recursul procurorilor DNA in cazul Radu Mazare

18 Apr 2014 2505

Numai patru-s norocoase Pentru ce a încasat SC Shapir Structures SRL sute de milioane de lei de la constănţeni (documente)

11 Apr 2014 5173

Shapir Structures, cunoştinţă veche a administraţiei Mazăre Cum arată un contract pentru lucrări de asfaltare de peste 44 de milioane de euro (document)

10 Apr 2014 2161

Credite uriaşe Cât de îndatorată este Constanţa în 2014 (documente)

10 Feb 2014 3015

Avem de plătit datorii până în 2018 Primăria Constanţa a actualizat situaţia contractelor de finanţare rambursabilă

27 Feb 2013 2264

Un nou act adiţional între RAEDPP şi Shapir Structures SRL

20 Sep 2012 1973

Act aditional la contractul de achizitie nr. 10240/22.11.2011

13 Sep 2012 943

Vezi câte locuinţe ieftine mai are de dat Primăria lui Mazăre

24 Apr 2012 3517

Blocurile din cartierul „Henri Coandă" cresc văzând cu ochii (Galerie foto)

10 Apr 2012 2920

Iată cine va locui în Campusul social „Henri Coandă" (Document)

05 Apr 2012 3179

Vezi cine participa la inaugurarea lucrărilor la campusul social „Henri Coandă“

02 Apr 2012 1908

Mazăre a ajuns la inaugurarea locuinţelor ieftine din Baba Novac

23 Feb 2012 992