Caniculă și disconfort termic la Constanța. Recomandări din partea autorităților

Sursă foto: Primăria Constanța
  • Conform atenționării meteorologice emise de ANM, sâmbătă și duminică, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toată Dobrogea.
 
Conform atenționării meteorologice emise de ANM, sâmbătă și duminică, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toată Dobrogea. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 32 și 35 de grade, iar minimele vor fi cuprinse între 18 și 23 de grade, transmite un comunicat din partea Primăriei Constanța.
 
În această perioadă, fântânile arteziene sunt funcționale, iar oamenii se pot răcori și hidrata în incinta farmaciilor din municipiu. În mare parte dintre ele constănțenii beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale. 
 
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență vă recomandă: 
 
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00; 
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; 
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius; 
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; 
5. Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. 
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; 
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; 
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.); 
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; 

10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. 
11. Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe: 
  • închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile; 
  • țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință; 
  • deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință; 
  • stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale; 
  • închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie. 
 
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență), a încheiat sursa citată. 

 
 
Citește și:
Cod galben de caniculă la malul mării. Ce a anunțat ANM pentru Constanța, dar și pentru restul țării

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Primăria Murfatlar investește în lucrări de reparații sistem rutier (DOCUMENT)

27 Apr 2024 216

​Un nou termen în dosarul dintre prefectul județului Constanța și primarul comunei Cuza Vodă. Ce au decis magistrații

27 Apr 2024 290

Licitații Constanța Primăria Tîrgușor investește în dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Târgușor (DOCUMENT)

27 Apr 2024 271

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 414

Afaceri Constanța O firmă înființată anul trecut a bifat un contract de 50.000 de lei cu Primăria Băneasa. Despre ce este vorba (DOUCMENTE)

26 Apr 2024 448

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 471

Primăria Constanța Șase clădiri emblematice din municipiu vor fi iluminate arhitectural timp de o lună (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 429

Primăria Constanța Sâmbătă se restricționează traficul pe bulevardul Mamaia! Lucrări de asfaltare!

26 Apr 2024 447

Primăria Constanța Prânz festiv de Paște, pentru beneficiarii Cantinei de Ajutor Social (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 341

CNAIR SA prin Direcția de Drumuri și Poduri cheamă în judecată UAT municipiul Constanța

26 Apr 2024 568

LIVE VIDEO+TEXT Felicia Ovanesian, candidat independent, își depune candidatura pentru Primăria Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 601

Horia Constantinescu, candidatul la funcția de Primar al municipiului Constanța- „Arunc buchetul pentru toți cei care iubesc Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 455

Primăria Cumpăna, județul Constanța „Plantează în România, plantează în comuna Cumpăna!” (FOTO)

26 Apr 2024 440

LIVE VIDEO+TEXT Horia Constantinescu și candidații PSD pentru Consiliul Local municipal depun candidaturile (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 771

Primăria Constanța Linia 100M își reia activitatea

26 Apr 2024 379