Consultări politice româno-georgiene între secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă şi prim vice-ministrul georgian de externe David Dondua

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut astăzi, 20 martie 2015, consultări politice cu prim vice-ministrul georgian de externe David Dondua. Discuţiile s-au concentrat asupra stadiului relaţiilor româno-georgiene şi cooperării Georgiei cu Uniunea Europeană şi cu NATO.

Oficialul român a salutat nivelul excelent al cooperării româno-georgiene, reiterând interesul pentru dezvoltarea în continuare a dialogului politic de nivel. A evidenţiat prioritatea acordată de România valorificării potenţialului real al relaţiilor economice dintre cele două ţări, Georgia fiind principalul partener comercial al României în regiunea Caucazului de Sud. În acest sens, a subliniat oportunitatea punerii în practică a proiectelor cu impact regional în domeniul energiei şi transporturilor – interconectorul de gaze lichefiate Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria (AGRI) şi coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a exprimat sprijinul ferm al României pentru obiectivele europene ale Georgiei. A arătat importanţa realizării de progrese în implementarea Acordului de Asociere UE – Georgia, reiterând şi susţinerea României pentru o decizie pozitivă privind liberalizarea vizelor pentru Georgia la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, 21-22 mai 2015.

În contextul sprijinului constant al României pentru aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, Daniel Ioniţă a evidenţiat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul Summit-ului NATO din Marea Britanie şi a arătat că ţara noastră va participa la efortul Aliat menit să consolideze securitatea Georgiei şi să sprijine reformele în domeniul apărării.

A exprimat, de asemenea, susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia, în special în contextul evoluţiilor recente ale politicii Federaţiei Ruse faţă de regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. A arătat că ţara noastră va continua să participe cu personal la Misiunea UE de Monitorizare din Georgia (EUMM), fiind, în continuare, principalul contributor în acest sens.
Daniel Ioniţă a arătat că România susţine soluţionarea pe cale paşnică, negociată, a conflictelor prelungite din Georgia, în baza dreptului internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional. În acest sens, a exprimat preocuparea sporită generată de semnarea aşa-numitului Tratat de Alianţă şi Integrare între Federaţia Rusă şi Oseţia de Sud la 18 martie 2015, pe care România nu îl recunoaşte.

Prim vice-ministrul georgian de externe David Dondua a salutat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-georgiene, exprimând mulţumiri pentru susţinerea demonstrată de România faţă de obiectivele europene şi euro-atlantice ale Georgiei. A arătat că partea georgiană sprijină dezvoltarea în continuarea a cooperării bilaterale, cu accent pe dialogul politic de nivel şi relaţiile economice, în special domeniile agriculturii, energiei şi transporturilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 226

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 181

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 209

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 196

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 168

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 463

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 985

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 387

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 238

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 223

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 204

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 263

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 294

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 260

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 334