Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă, cu adjunctul Asistentului pentru Diplomaţie Energetică al Secretarului de stat al SUA, Robin Dunnigan


Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a primit-o astăzi, 18 februarie 2016, pe Robin Dunnigan, adjunctul asistentului pentru diplomație energetică al secretarului de stat al SUA din cadrul Biroului pentru Resurse Energetice al Departamentului de Stat al SUA.

Oficialul român a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării româno-americane în domeniul energetic, deosebit de relevant în realizarea independenţei energetice a ţării noastre şi în aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

A evidențiat importanța continuării eforturilor comune ale României şi Statelor Unite ale Americii de dezvoltare a infrastructurii energetice regionale, având în vedere actualul context geostrategic și necesitatea consolidării securității energetice europene. De asemenea, a apreciat faptul că, datorită locației sale strategice şi atuurilor în domeniul resurselor, România are un rol important în configurarea arhitecturii de securitate energetică în plan regional şi european. A reiterat interesul României pentru creşterea prezenţei companiilor americane în acest sector.

În context, a evocat principalele proiecte promovate de România pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, cu accent pe interconectorul de gaz BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi pe interconectarea energetică România-Republica Moldova, respectiv prin finalizarea fazei a II-a a gazoductului Iaşi-Ungheni. A evidențiat importanţa conectării Republicii Moldova la sistemul energetic european.

Totodată, a propus extinderea cooperării dintre România şi SUA pe palierul tehnologiilor inovatoare, prin dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare şi pregătire a specialiştilor români din domeniul petrol şi gaze.

La rândul său, Robin Dunnigan a apreciat contribuţia României la consolidarea securităţii energetice regionale şi europene prin diversificarea surselor şi rutelor de transport. A subliniat importanţa pe care SUA o acordă independenţei energetice a României şi a statelor din regiune şi a reiterat sprijinul Administraţiei pentru proiectele energetice care au acest obiectiv.

A salutat prezenţa companiilor americane de profil pe piaţa din România, evidenţiind potenţialul de cooperare sporit în domeniul energetic, în domeniul exploatării resurselor şi dezvoltării infrastructurii de transport a acestora, cât şi în proiecte de parteneriat în cercetare, dezvoltare şi formare profesională.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 372

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 201

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 230

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 219

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 192

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 473

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1053

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 403

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 242

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 227

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 208

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 265

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 298

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 260

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 335