MAE Acțiunile și întrevederile ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a treia zi de participare la săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU

Acțiunile și întrevederile ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a treia zi de participare la săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a continuat, miercuri, 20 septembrie, în marja celei de-a 78-a sesiuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU desfășurate la New York, seria de acțiuni multilaterale și întrevederi bilaterale. Astfel, ministrul român a participat la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU privind pacea și securitatea în Ucraina (https://www.mae.ro/node/62891), la dineul transatlantic, găzduit de secretarul de stat american Antony Blinken, precum și la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene (ICE). De asemenea, șefa diplomației române a avut întrevederi bilaterale cu ministrul de externe al Mongoliei, Battsetseg Batmunkh, cu omologul din Filipine, Enrique Manalo, precum și cu secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice și de Consolidare a Păcii, Rosemary A. DiCarlo. De asemenea, ministrul român a semnat, în numele României, Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, de importanță deosebită pentru protecția mediului și protecția oceanelor (https://www.mae.ro/node/62887).
În cadrul dineului transatlantic organizat de secretarul de stat al SUA Antony Blinken pentru omologii din statele NATO și UE, la care a participat și Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, șefa diplomației române a subliniat faptul că intensificarea dialogului transatlantic, determinată de obiectivul comun al susținerii Ucrainei în războiul ilegal purtat împotriva sa de Federația Rusă, trebuie să continue în același ritm. A evidențiat, în context, faptul că miza acestei relații consolidate este prezervarea ordinii internaționale bazate pe reguli, pledând pentru susținerea statelor care doresc concretizarea perspectivelor de integrare în UE și NATO.
De asemenea, oficialul român a arătat necesitatea de a consolida capacitatea de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, și a pus accentul pe implementarea deciziilor adoptate la Summitul de la Vilnius. De asemenea, ministrul Odobescu a mulțumit pentru solidaritatea arătată de Statele Unite României, inclusiv prin decizia de a trimite mai multe aeronave F-16 pentru misiuni de poliție aeriană în România.
În cadrul reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene (ICE) organizată de Republica Moldova, în calitate de Președinție a ICE, tema principală a fost accelerarea procesului de integrare europeană a statelor membre ICE care nu sunt membre UE și rolul Inițiativei în sprijinirea acestui proces.
Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a evidențiat contribuția României la procesul de extindere a UE și a reafirmat sprijinul puternic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul acestui an, menționând că o decizie UE în acest sens va impulsiona reformele interne și va consolida rezilienţa internă în aceste state. În intervenția sa, şefa diplomației române a vorbit și despre rolul ICE în stimularea reformelor în statele membre ICE candidate la UE, atât prin finanțarea proiectelor pentru transferul de expertiză, cât şi prin consolidarea coeziunii şi solidarităţii politice la nivelul Iniţiativei.
Subiectele transversale abordate în cadrul întrevederilor bilaterale ale ministrului afacerilor externe au vizat interesul reciproc privind potențarea cooperării politice și diplomatice cu statele din Asia, precum și a dezvoltării sectoriale, pe subiecte de interes reciproc printre care educație, securitate cibernetică și protecție civilă și, în plan multilateral, continuarea colaborării în vederea promovării ordinii internaționale bazate pe norme, pacea și securitatea internaționale și multilateralismul eficient având în centrul său ONU.
Întrevederile au oferit, în același timp, oportunitatea unui schimb de opinii și evaluări asupra provocărilor de securitate la nivel regional și global. Șefa diplomației române a evidențiat contribuția României la efortul de atenuare a multiplelor efecte ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
În cadrul întrevederii cu omologul mongol, ministrul afacerilor externe Battsetseg Batmunkh, s-a  convenit asupra necesității continuării eforturilor privind dinamizarea și promovarea cooperării, atât în plan multilateral, cât și bilateral, din perspectiva potențialului existent, cu accent pe domeniile economic, educație, agricultură, energie, silvic, transporturi. Totodată, a fost subliniată oportunitatea continuării cooperării, inclusiv ca parte a dialogului dintre Uniunea Europeană şi Mongolia.
În cadrul întrevederii bilaterale cu Enrique Manalo, ministrul afacerilor externe al Republicii Filipine, cei doi oficiali au subliniat angajamentul pentru relansarea dialogului bilateral. În acest sens, au analizat perspectivele și potențialul de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre România și Republica Filipine, atât în plan politico-diplomatic, cât și în planul cooperării economice și sectoriale.
Întrevederea ministrului român al afacerilor externe cu secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice și de Consolidare a Păcii, Rosemary A. DiCarlo, a prilejuit un schimb de opinii aprofundat asupra principalelor teme și provocări globale în materie de pace și securitate, la nivel global, cu accent pe agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și pe implicațiile acestui război asupra ordinii internaționale bazate pe reguli.
Ministrul afacerilor externe a reiterat rolul activ asumat de România la ONU, de susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și în contracararea impactului negativ al consecințelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. A arătat că războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor și normelor de drept internațional, îndeosebi a Cartei ONU.
În cadrul discuțiilor pe tema securității alimentare, oficialul român a condamnat atacurile ruse din imediata vecinătate a frontierei României, asupra porturilor ucrainene de la Dunăre și Marea Neagră, reafirmând sprijinul pentru facilitarea în continuare a exporturilor de cereale ucrainene prin teritoriul României.
La rândul său, secretarul general adjunct al ONU Amina J. Mohammed a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile depuse de România, încă din prima zi a conflictului, pentru sprijinirea Ucrainei și în special pentru tranzitul cerealelor din Ucraina.
 

Acțiunile și întrevederile bilaterale pe care ministrul afacerilor externe le-a avut în primele două zile ale AG ONU 78 sunt disponibile la: https://www.mae.ro/node/62851, https://www.mae.ro/node/62852, https://www.mae.ro/node/62877, https://www.mae.ro/node/62864, https://www.mae.ro/node/62881.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 420

MAERepublica Bulgaria - Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor

30 Nov 2023 244

MAE Atenționare de călătorie pentru Bulgaria! Ce trebuie să știe cei care merg acolo

29 Nov 2023 658

MAEÎntrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu omologul norvegian Eivind Vad Petersson

29 Nov 2023 230

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC)

29 Nov 2023 262

Ministrul afacerilor externe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

29 Nov 2023 362

MAE Participarea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea Forumul Regional al Uniunii pentru Mediterana

27 Nov 2023 474

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO

27 Nov 2023 385

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Dialogul Belgrad-Priștina, Miroslav Lajčák

27 Nov 2023 293

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Seminarul privind Uniunea Europeană și politica de extindere

27 Nov 2023 451

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Republica Moldova

26 Nov 2023 553

MAE Doi ostatici cu dublă cetățenie, israeliană și română, eliberați de Hamas

26 Nov 2023 427

MAE Atenționare de călătorie pentru Bulgaria! Restricții de circulație și coduri roșu, portocaliu și galben de intemperii

25 Nov 2023 488

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

25 Nov 2023 430

Atenționare de călătorie în Italia! Va fi grevă de 24 ore în sectorul transportului public

24 Nov 2023 547