MAE Acțiunile și întrevederile ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a treia zi de participare la săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU

Acțiunile și întrevederile ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a treia zi de participare la săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a continuat, miercuri, 20 septembrie, în marja celei de-a 78-a sesiuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU desfășurate la New York, seria de acțiuni multilaterale și întrevederi bilaterale. Astfel, ministrul român a participat la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU privind pacea și securitatea în Ucraina (https://www.mae.ro/node/62891), la dineul transatlantic, găzduit de secretarul de stat american Antony Blinken, precum și la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene (ICE). De asemenea, șefa diplomației române a avut întrevederi bilaterale cu ministrul de externe al Mongoliei, Battsetseg Batmunkh, cu omologul din Filipine, Enrique Manalo, precum și cu secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice și de Consolidare a Păcii, Rosemary A. DiCarlo. De asemenea, ministrul român a semnat, în numele României, Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, de importanță deosebită pentru protecția mediului și protecția oceanelor (https://www.mae.ro/node/62887).
În cadrul dineului transatlantic organizat de secretarul de stat al SUA Antony Blinken pentru omologii din statele NATO și UE, la care a participat și Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, șefa diplomației române a subliniat faptul că intensificarea dialogului transatlantic, determinată de obiectivul comun al susținerii Ucrainei în războiul ilegal purtat împotriva sa de Federația Rusă, trebuie să continue în același ritm. A evidențiat, în context, faptul că miza acestei relații consolidate este prezervarea ordinii internaționale bazate pe reguli, pledând pentru susținerea statelor care doresc concretizarea perspectivelor de integrare în UE și NATO.
De asemenea, oficialul român a arătat necesitatea de a consolida capacitatea de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, și a pus accentul pe implementarea deciziilor adoptate la Summitul de la Vilnius. De asemenea, ministrul Odobescu a mulțumit pentru solidaritatea arătată de Statele Unite României, inclusiv prin decizia de a trimite mai multe aeronave F-16 pentru misiuni de poliție aeriană în România.
În cadrul reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene (ICE) organizată de Republica Moldova, în calitate de Președinție a ICE, tema principală a fost accelerarea procesului de integrare europeană a statelor membre ICE care nu sunt membre UE și rolul Inițiativei în sprijinirea acestui proces.
Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a evidențiat contribuția României la procesul de extindere a UE și a reafirmat sprijinul puternic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul acestui an, menționând că o decizie UE în acest sens va impulsiona reformele interne și va consolida rezilienţa internă în aceste state. În intervenția sa, şefa diplomației române a vorbit și despre rolul ICE în stimularea reformelor în statele membre ICE candidate la UE, atât prin finanțarea proiectelor pentru transferul de expertiză, cât şi prin consolidarea coeziunii şi solidarităţii politice la nivelul Iniţiativei.
Subiectele transversale abordate în cadrul întrevederilor bilaterale ale ministrului afacerilor externe au vizat interesul reciproc privind potențarea cooperării politice și diplomatice cu statele din Asia, precum și a dezvoltării sectoriale, pe subiecte de interes reciproc printre care educație, securitate cibernetică și protecție civilă și, în plan multilateral, continuarea colaborării în vederea promovării ordinii internaționale bazate pe norme, pacea și securitatea internaționale și multilateralismul eficient având în centrul său ONU.
Întrevederile au oferit, în același timp, oportunitatea unui schimb de opinii și evaluări asupra provocărilor de securitate la nivel regional și global. Șefa diplomației române a evidențiat contribuția României la efortul de atenuare a multiplelor efecte ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
În cadrul întrevederii cu omologul mongol, ministrul afacerilor externe Battsetseg Batmunkh, s-a  convenit asupra necesității continuării eforturilor privind dinamizarea și promovarea cooperării, atât în plan multilateral, cât și bilateral, din perspectiva potențialului existent, cu accent pe domeniile economic, educație, agricultură, energie, silvic, transporturi. Totodată, a fost subliniată oportunitatea continuării cooperării, inclusiv ca parte a dialogului dintre Uniunea Europeană şi Mongolia.
În cadrul întrevederii bilaterale cu Enrique Manalo, ministrul afacerilor externe al Republicii Filipine, cei doi oficiali au subliniat angajamentul pentru relansarea dialogului bilateral. În acest sens, au analizat perspectivele și potențialul de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre România și Republica Filipine, atât în plan politico-diplomatic, cât și în planul cooperării economice și sectoriale.
Întrevederea ministrului român al afacerilor externe cu secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice și de Consolidare a Păcii, Rosemary A. DiCarlo, a prilejuit un schimb de opinii aprofundat asupra principalelor teme și provocări globale în materie de pace și securitate, la nivel global, cu accent pe agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și pe implicațiile acestui război asupra ordinii internaționale bazate pe reguli.
Ministrul afacerilor externe a reiterat rolul activ asumat de România la ONU, de susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și în contracararea impactului negativ al consecințelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. A arătat că războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor și normelor de drept internațional, îndeosebi a Cartei ONU.
În cadrul discuțiilor pe tema securității alimentare, oficialul român a condamnat atacurile ruse din imediata vecinătate a frontierei României, asupra porturilor ucrainene de la Dunăre și Marea Neagră, reafirmând sprijinul pentru facilitarea în continuare a exporturilor de cereale ucrainene prin teritoriul României.
La rândul său, secretarul general adjunct al ONU Amina J. Mohammed a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile depuse de România, încă din prima zi a conflictului, pentru sprijinirea Ucrainei și în special pentru tranzitul cerealelor din Ucraina.
 

Acțiunile și întrevederile bilaterale pe care ministrul afacerilor externe le-a avut în primele două zile ale AG ONU 78 sunt disponibile la: https://www.mae.ro/node/62851, https://www.mae.ro/node/62852, https://www.mae.ro/node/62877, https://www.mae.ro/node/62864, https://www.mae.ro/node/62881.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 300

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 438

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 249

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 318

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 285

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 251

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 548

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1282

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 520

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 280

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 255

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 235

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 287

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 315

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 274