MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 martie 2024
Comunicat de presă
Consultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut joi, 21 martie 2024, consultări cu Thomas Bagger, secretar de stat al Ministerului federal de Externe german.
În cadrul consultărilor au fost abordate oportunitățile de întărire a relației de natură strategică dintre România și Republica Federală Germania, pe fondul riscurilor crescute la adresa securității europene și euroatlantice provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost explorate modalități concrete de aprofundare a cooperării româno-germane în domeniul securității și apărării, cu accent pe consolidarea Flancului estic al NATO și pe necesitatea continuării asistenței multidimensionale destinate Ucrainei.
În context, secretarul de stat Ana Tinca a subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea Europei, pledând pentru menținerea atenției sporite și a angajamentului activ din partea UE și a NATO față de această zonă. Oficialul român a adresat mulțumiri pentru sprijinul direct acordat de Republica Federală Germania României, prin acțiuni precum participarea la misiunile de poliție aeriană, cel mai recent în perioada noiembrie-decembrie 2023. Cei doi oficiali au discutat despre măsurile de sprijin pentru Republica Moldova, expusă în mod special consecințelor negative ale războiului, cu accent asupra proiectelor de natură să conducă la creșterea rezilienței țării și a capacității sale de apărare. Agenda consultărilor a inclus și un schimb de opinii privind evoluțiile din Balcanii de vest și eforturile UE și NATO pentru a sprijini, în continuare, securitatea și stabilitatea în această regiune, eforturi la care atât Republica Federală Germania, cât și România contribuie activ, în plan politic, precum și operațional.
Dialogul la nivel de secretar de stat a avut loc în conjuncție cu discuții detaliate pe teme de securitate în format politico-militar, între reprezentanți ai ministerelor Afacerilor Externe și ministerelor Apărării Naționale, la nivel de director general.
Cu ocazia prezenței la Berlin, oficialul român a avut o scurtă întrevedere cu ministrul de stat Tobias Lindner al Ministerului federal de Externe, cu care a discutat despre relațiile excelente dintre România și Republica Federală Germania, inclusiv în domeniul apărării și securității, fiind reiterat interesul comun pentru diversificarea și aprofundarea, în continuare, a acestora.
Consultările de la Berlin au reconfirmat abordări comune în ceea ce privește principiile și acțiunile care trebuie să jaloneze și pe mai departe răspunsul european și euroatlantic la deteriorarea mediului de securitate, abordări care oferă o bază solidă pentru continuarea unei cooperări strânse între Romania și Republica Federală Germania.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 06 aprilie 2024

05 Apr 2024 296

MAEDin Agenda de lucru a MAE 21 martie 2024, vă semnalăm

21 Mar 2024 352

MAEDin Agenda de lucru a MAE de vineri 8 martie 2024

08 Mar 2024 385

Inspectoratul pentru Imigrări O delegație germană a sosit în vizită de lucru la sediul Centrului de tranzit în regim de urgență, Timișoara

02 Oct 2023 959

Întrevederea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Germaniei

14 Sep 2023 862

Ministrul Luminița Odobescu „Mijloacele utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României“

04 Sep 2023 898

Președintele Klaus Iohannis „Germania este, de mulți ani, primul partener comercial al României“ (VIDEO)

24 May 2023 1080

Președintele Klaus Iohannis „După părerea mea, calendarul inițial al rotativa guvernamentale poate fi respectat“

24 May 2023 962

Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, oferit preşedintelui Republicii Federale Germania

24 May 2023 859

UPDATE. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier „Germania este de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen“ (VIDEO)

24 May 2023 915

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 628

Klaus Iohannis îl primeşte miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Federale Germania

19 May 2023 906

LIVE VIDEO Cancelarul german Olaf Scholz și Maia Sandu vin în România. Vor fi primiți de Iohannis la Cotroceni

03 Apr 2023 1311

Ziua Germaniei, marcată la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța (FOTO)

04 Oct 2022 1556

Președintele Iohannis „Nu există cuvinte care să descrie distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi la Irpin“ (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 1201