MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marți, 19 septembrie 2023, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Pe ordinea de zi a CAG a figurat un schimb de opinii pe marginea agendei reuniunii Consiliului European din 26-27 octombrie 2023, care include Ucraina, revizuirea Cadrului Financiar Multianual, aspectele economice, migrația și evoluții privind agenda externă a Uniunii. Consiliul Afaceri Generale a abordat, în egală măsură, programarea legislativă, precum și evaluarea mecanismului de dialog privind statul de drept. Totodată, agenda CAG a inclus solicitarea Spaniei de modificare a Regulamentului nr. 1 de stabilire a limbilor utilizate de către Uniunea Europeană, respectiv o scurtă discuție pe tema incendiilor și inundațiilor recente din Slovenia și Grecia, la solicitarea acestor state.
În cadrul dezbaterilor cu privire la agenda Consiliului European din 26-27 octombrie 2023, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a punctat, cu privire la Ucraina, importanța menținerii unui sprijin substanțial din partea Uniunii Europene, pe toate palierele, atât timp cât va fi necesar. De asemenea, a pledat pentru adoptarea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, până la finalul acestui an, precum și pentru acordarea perspectivei europene pentru Georgia. Cu referire la exercițiul revizuirii, la jumătatea termenului, a Cadrului Financiar Multianual, oficialul român a exprimat susținerea pentru atingerea unui acord politic în acest dosar până la încheierea anului în curs. În ceea ce privește aspectele economice, a făcut referire la consolidarea competitivității economiei europene, în paralel cu promovarea, în continuare, a coeziunii interne a UE, evocând importanța reformării pieței de energie. Legat de migrație, a apreciat menținerea subiectului în atenția liderilor europeni și a arătat că au fost deja realizate progrese în cadrul dimensiunii externe a migrației, precum și pentru consolidarea frontierelor externe ale UE.
În contextul discuţiei privind programarea legislativă, secretarul de stat român a apreciat abordarea Comisiei Europene care rămâne una orientată spre cetățeni și așteptările acestora, cu accent pe valorile unității și solidarității. A evidențiat, ca domenii de acțiune de interes prioritar pentru România, inițiativele care vizează consolidarea pieței unice și a pieței forței de muncă în sensul realizării unei Europe mai echitabile, realizarea tranziției ecologice, precum și stimularea competitivității industriei europene. În context, a apreciat apelul ferm și fără echivoc al Președintei Comisiei pentru extinderea fără întârziere a Spațiului Schengen, insistând pe faptul că aderarea României și Bulgariei va contribui la o Uniune mai integrată și unită. S-a referit, totodată, la recunoașterea, de către Președinta Comisiei Europene a eforturilor depuse de România și Bulgaria cu privire la protecția frontierelor UE, inclusiv prin proiectele pilot derulate în acest scop. A salutat angajamentul puternic exprimat față de viitorul european al Ucrainei, Republicii Moldova și al statelor din Balcanii de Vest, reiterând importanța continuării procesului de extindere, în paralel cu reflecția privind viitorul politicilor europene.
În cadrul dezbaterilor pe marginea mecanismului privind statul de drept, oficialul român a reiterat susținerea României pentru continuarea dezbaterilor în Consiliu în cadrul acestui mecanism, inclusiv pentru organizarea de evenimente la nivelul UE și la nivel național dedicate acestui domeniu. A salutat, de asemenea, recenta decizie din 15 septembrie 2023 a Comisiei Europene de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România, pe baza progreselor înregistrate de țara noastră în domeniul justiției și combaterii corupției.
Subsumat discuțiilor care au vizat solicitarea Spaniei de modificare a Regulamentului nr. 1 de stabilire a limbilor utilizate de către Uniunea Europeană, secretarul de stat Daniela Gîtman s-a pronunțat în favoarea multilingvismului în cadrul instituțiilor europene și a exprimat susținerea pentru formularea unei decizii privind această solicitare. 
În cadrul punctelor diverse dedicate incendiilor și inundațiilor recente din Slovenia și Grecia, oficialul român a reiterat nevoia de solidaritate și de întărire a mecanismelor de cooperare în domeniul protecției civile, iar cu prilejul dejunului de lucru pe tema viitorului Europei, a arătat că reflecția demarată în cadrul acestui proces trebuie să conducă la consolidarea încrederii între statele membre și la sporirea coeziunii interne, subliniind  disponibilitatea țării noastre de a contribui activ îndeosebi cu privire la eficientizarea și fluidizarea procesului decizional european, în limitele actuale ale Tratatelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Republicii Irak în România, în vizită de rămas-bun la MAE

05 Dec 2023 354

Victor Negrescu MAE din România ar trebui să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

05 Dec 2023 454

MAEDin Agenda de lucru a MAE

05 Dec 2023 215

MAEPrimirea de către secretarul de stat Traian Hristea a ambasadorului agreat al Republicii Populare Democrate Laos în România

04 Dec 2023 284

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - landul Bavaria - Perturbări ale transporturilor cauzate de ninsorile abundente

02 Dec 2023 486

MAE Informații despre decesul unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza

02 Dec 2023 506

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 510

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia. Se prelungește greva națională în sectorul transportului feroviar

01 Dec 2023 483

MAEMesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 319

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 509

MAERepublica Bulgaria - Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor

30 Nov 2023 288

MAE Atenționare de călătorie pentru Bulgaria! Ce trebuie să știe cei care merg acolo

29 Nov 2023 699

MAEÎntrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu omologul norvegian Eivind Vad Petersson

29 Nov 2023 374

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC)

29 Nov 2023 307

Ministrul afacerilor externe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

29 Nov 2023 387