MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marți, 19 septembrie 2023, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Pe ordinea de zi a CAG a figurat un schimb de opinii pe marginea agendei reuniunii Consiliului European din 26-27 octombrie 2023, care include Ucraina, revizuirea Cadrului Financiar Multianual, aspectele economice, migrația și evoluții privind agenda externă a Uniunii. Consiliul Afaceri Generale a abordat, în egală măsură, programarea legislativă, precum și evaluarea mecanismului de dialog privind statul de drept. Totodată, agenda CAG a inclus solicitarea Spaniei de modificare a Regulamentului nr. 1 de stabilire a limbilor utilizate de către Uniunea Europeană, respectiv o scurtă discuție pe tema incendiilor și inundațiilor recente din Slovenia și Grecia, la solicitarea acestor state.
În cadrul dezbaterilor cu privire la agenda Consiliului European din 26-27 octombrie 2023, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a punctat, cu privire la Ucraina, importanța menținerii unui sprijin substanțial din partea Uniunii Europene, pe toate palierele, atât timp cât va fi necesar. De asemenea, a pledat pentru adoptarea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, până la finalul acestui an, precum și pentru acordarea perspectivei europene pentru Georgia. Cu referire la exercițiul revizuirii, la jumătatea termenului, a Cadrului Financiar Multianual, oficialul român a exprimat susținerea pentru atingerea unui acord politic în acest dosar până la încheierea anului în curs. În ceea ce privește aspectele economice, a făcut referire la consolidarea competitivității economiei europene, în paralel cu promovarea, în continuare, a coeziunii interne a UE, evocând importanța reformării pieței de energie. Legat de migrație, a apreciat menținerea subiectului în atenția liderilor europeni și a arătat că au fost deja realizate progrese în cadrul dimensiunii externe a migrației, precum și pentru consolidarea frontierelor externe ale UE.
În contextul discuţiei privind programarea legislativă, secretarul de stat român a apreciat abordarea Comisiei Europene care rămâne una orientată spre cetățeni și așteptările acestora, cu accent pe valorile unității și solidarității. A evidențiat, ca domenii de acțiune de interes prioritar pentru România, inițiativele care vizează consolidarea pieței unice și a pieței forței de muncă în sensul realizării unei Europe mai echitabile, realizarea tranziției ecologice, precum și stimularea competitivității industriei europene. În context, a apreciat apelul ferm și fără echivoc al Președintei Comisiei pentru extinderea fără întârziere a Spațiului Schengen, insistând pe faptul că aderarea României și Bulgariei va contribui la o Uniune mai integrată și unită. S-a referit, totodată, la recunoașterea, de către Președinta Comisiei Europene a eforturilor depuse de România și Bulgaria cu privire la protecția frontierelor UE, inclusiv prin proiectele pilot derulate în acest scop. A salutat angajamentul puternic exprimat față de viitorul european al Ucrainei, Republicii Moldova și al statelor din Balcanii de Vest, reiterând importanța continuării procesului de extindere, în paralel cu reflecția privind viitorul politicilor europene.
În cadrul dezbaterilor pe marginea mecanismului privind statul de drept, oficialul român a reiterat susținerea României pentru continuarea dezbaterilor în Consiliu în cadrul acestui mecanism, inclusiv pentru organizarea de evenimente la nivelul UE și la nivel național dedicate acestui domeniu. A salutat, de asemenea, recenta decizie din 15 septembrie 2023 a Comisiei Europene de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România, pe baza progreselor înregistrate de țara noastră în domeniul justiției și combaterii corupției.
Subsumat discuțiilor care au vizat solicitarea Spaniei de modificare a Regulamentului nr. 1 de stabilire a limbilor utilizate de către Uniunea Europeană, secretarul de stat Daniela Gîtman s-a pronunțat în favoarea multilingvismului în cadrul instituțiilor europene și a exprimat susținerea pentru formularea unei decizii privind această solicitare. 
În cadrul punctelor diverse dedicate incendiilor și inundațiilor recente din Slovenia și Grecia, oficialul român a reiterat nevoia de solidaritate și de întărire a mecanismelor de cooperare în domeniul protecției civile, iar cu prilejul dejunului de lucru pe tema viitorului Europei, a arătat că reflecția demarată în cadrul acestui proces trebuie să conducă la consolidarea încrederii între statele membre și la sporirea coeziunii interne, subliniind  disponibilitatea țării noastre de a contribui activ îndeosebi cu privire la eficientizarea și fluidizarea procesului decizional european, în limitele actuale ale Tratatelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenţie dacă mergeți în Suedia! Va fi reintrodus controlul la frontiera internă de stat

08 May 2024 468

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 315

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 447

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 279

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 355

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 319

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 286

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 569

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1315

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 550

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 317

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 267

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 244

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 300

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 324