MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European

Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 18 martie 2024, la Bruxelles, la cea de-a treia ediție a Forumului Umanitar European, la invitația comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, și a ministrului belgian pentru politica de cooperare pentru dezvoltare, Caroline Gennez.
Evenimentul a prilejuit reafirmarea angajamentului comun al statelor membre ale Uniunii Europene și al partenerilor acestora în direcția identificării de soluții comune la cele mai presante nevoi din domeniul umanitar.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat contribuția concretă a României în planul asistenței umanitare, reliefând abordarea flexibilă și bazată pe nevoi care stă la baza acțiunii autorităților române în răspuns la multiplele crize în desfășurare din ultimul an, în special din Africa și Fâșia Gaza. În context, a anunțat decizia României de a se alătura Apelului la acțiune de urgență pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor palestinieni și intensificarea acțiunilor umanitare din Fâșia Gaza și Cisiordania, lansat în marja Forumului de Comisia Europeană și Președinția belgiană a Consiliului UE.
Oficialul român a relevat imperativul asigurării unui acces neîngrădit al ajutorului umanitar în regiunile afectate și a susținut o abordare flexibilă a acțiunilor comunității umanitare internaționale, dată fiind situația actuală agravată de creșterea inegalităților, escaladarea conflictelor și numărul record de șocuri generate de schimbările climatice. A accentuat importanța acțiunii colective, eforturilor de sensibilizare și a diplomației umanitare pentru a gestiona eficient provocările actuale și pentru a implica actorii și partenerii like-minded din afara Europei în termeni de finanțare.
Totodată, oficialul român s-a referit la consolidarea sinergiilor între componentele triplului nex (asistență umanitară, cooperare internațională pentru dezvoltare, consolidarea păcii) pentru o abordare cuprinzătoare a cauzelor profunde ale crizelor umanitare. A evidențiat demersurile întreprinse de România în sprijinul țărilor din Africa, prin direcționarea a 17% din fondurile MAE pentru cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru proiecte în regiune, facilitarea tranzitului de grâne către state africane care se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară, precum și stabilirea de parteneriate de cooperare în sfera protecției civile și a managementului în situații de urgență.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a reafirmat angajamentul României în cadrul comunității internaționale, confirmat de faptul că asistența umanitară ocupă un loc distinct în cadrul Strategiei naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027.
Link pentru transmisiunea live: https://www.youtube.com/watch?v=gPCfWH1rlk4
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE 15 aprilie 2024, vă semnalăm

15 Apr 2024 261

MAEDin Agenda de lucru a MAE 11 aprilie 2024, vă semnalăm

11 Apr 2024 250

MAEDin Agenda de lucru a MAE 08 aprilie 2024, vă semnalăm

08 Apr 2024 276

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 381

MAEDin Agenda de lucru a MAE de marți, 19 martie 2024, vă semnalăm

19 Mar 2024 359

MAEVizita de lucru a secretarului de stat Daniela Gîtman în Republica Polonă

01 Mar 2024 414

MAEDin Agenda de lucru a MAE de vineri 29 februarie 2024

29 Feb 2024 370

MAEConsultările bilaterale ale secretarului de stat Daniela Gîtman cu ministrul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Martin Dvořák

28 Feb 2024 315

MAEDin Agenda de lucru a MAE de luni 27 februarie 2024

27 Feb 2024 388

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea Consiliului ministerial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

15 Dec 2023 744

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

12 Dec 2023 418

MAE Participarea secretarului de stat, Daniela Gîtman, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2023 764

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Conferința ministerială dedicată extinderii Uniunii Europene (FOTO)

02 Nov 2023 749

MAE Întrevederea secretarului de stat Daniela Gîtman cu Reprezentantul rezident al PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova

30 Oct 2023 773

MAESecretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut o întrevedere cu Daniela Gasparikova

30 Oct 2023 527