MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marți, 19 martie 2024, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Pe agenda miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene ai statelor membre UE au figurat un schimb de opinii pe marginea Concluziilor Consiliului European din 21-22 martie 2024, Semestrul European 2024, precum și continuarea reflecției privind Viitorul Europei. De asemenea, pe agenda CAG au figurat o serie de puncte diverse, la solicitarea unor state membre.
În intervenția sa în pregătirea Consiliului European, secretarul de stat român a reiterat necesitatea menținerii unui angajament european puternic și predictibil pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, cu accent pe sprijinul militar acordat prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Totodată, a pledat pentru avansarea procesului de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova, respectiv adoptarea cât mai rapidă a Cadrelor de negociere de către Consiliul UE, precum și organizarea Conferințelor Interguvernamentale de aderare cu ambele state pe durata mandatului actualei Președinții belgiene. A salutat, de asemenea, progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina și a exprimat sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu acest stat.
În perspectiva discuției liderilor pe tema apărării și securității europene, oficialul român a exprimat susținerea pentru obiectivele de consolidare a bazei tehnologice și industriale din sectorul apărării, inclusiv din perspectiva propunerilor recente ale Comisiei Europene cu privire la strategia europeană și investițiile din domeniul apărării. A evidențiat că aceste eforturi trebuie realizate în deplină complementaritate și interoperabilitate cu NATO.
Cu privire la situația din Orientul Mijlociu, reprezentantul României a punctat necesitatea de a consolida cooperarea UE cu partenerii internaționali și regionali pentru a evita escaladarea conflictului în regiune și pentru a identifica soluții urgente pentru situația umanitară gravă din Fâșia Gaza, precum și necesitatea eliberării imediate a tuturor ostaticilor. 
În cadrul dejunului de lucru privind Viitorul Europei, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat sprijinul României pentru o reflecție pragmatică și constructivă, menită să întărească reziliența Uniunii. A reafirmat susținerea pentru consolidarea capacității de a acționa a unei Uniuni Europene extinse, subliniind însă că reforma instituțională a UE și extinderea UE sunt două procese distincte, care trebuie să avanseze în paralel, fără pre-condiții.
La secțiunea privind punctele diverse, secretarul de stat pentru afaceri europene a intervenit pe tema proceselor electorale din statele candidate, exprimând sprijinul pentru acordarea unei atenții deosebite pregătirii acestora, transmiterea unor mesaje coerente și susținerea societății civile din aceste state. Cu privire la viitorul Pieței Unice, a fost subliniată importanța eliminării barierelor directe și indirecte, în vederea garantării celor patru libertăți fundamentale, deopotrivă pentru toți cetățenii europeni și pentru actorii economici.  
În marja CAG, oficialul român a participat la un schimb de opinii informal cu viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna. Secretarul de stat român a punctat importanța deosebită a anului 2024 pentru securitatea și stabilitatea Ucrainei și a reafirmat sprijinul deplin al României pentru extinderea UE, subliniind valoarea geostrategică a acesteia. A subliniat imperativul avansării în ritm susținut a procesului de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, ca o recunoaștere a progreselor semnificative realizate de cele două state în condițiile extrem de dificile generate de agresiunea rusă în Ucraina.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE de joi , 23 mai 2024, vă semnalăm

23 May 2024 253

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova

22 May 2024 249

MAEDin Agenda de lucru a MAE de vineri, 21 mai 2024, vă semnalăm

21 May 2024 241

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 364

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 284

MAEDin Agenda de lucru a MAE 15 aprilie 2024, vă semnalăm

15 Apr 2024 325

MAEDin Agenda de lucru a MAE 11 aprilie 2024, vă semnalăm

11 Apr 2024 337

MAEDin Agenda de lucru a MAE 08 aprilie 2024, vă semnalăm

08 Apr 2024 340

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European

19 Mar 2024 467

MAEDin Agenda de lucru a MAE de marți, 19 martie 2024, vă semnalăm

19 Mar 2024 426

MAEDin Agenda de lucru a MAE de luni 27 februarie 2024

27 Feb 2024 434

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea Consiliului ministerial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

15 Dec 2023 778

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

12 Dec 2023 446

MAE Participarea secretarului de stat, Daniela Gîtman, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2023 816

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Conferința ministerială dedicată extinderii Uniunii Europene (FOTO)

02 Nov 2023 782