MAE Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la cea de-a doua ediție a Conferinței „The Next Generation is Female”

Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe
  • Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 7 - 8 septembrie 2023, la cea de-a doua ediție a Conferinței The Next Generation is female cu tema „Transformarea unei provocări globale într-o oportunitate: demografia”, desfășurată la Budapesta. 

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 7 - 8 septembrie 2023, la cea de-a doua ediție a Conferinței The Next Generation is female cu tema „Transformarea unei provocări globale într-o oportunitate: demografia”, desfășurată la Budapesta. Evenimentul a fost găzduit de Judit Varga, fost ministru de justiție și reprezentant al Ungariei în Consiliul Afaceri Generale, în prezent Președintele Comisiei de Afaceri Europene din Parlamentul de la Budapesta. La conferință au participat miniștri și secretari de stat pentru afaceri europene din mai multe state membre UE, transmite un comunicat din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul a prilejuit împărtășirea perspectivei femeilor aflate în funcții de conducere la nivel european cu privire la modalitățile de gestionare a provocărilor demografice cu care se confruntă statele europene și identificarea unor posibile direcții de acțiune pentru abordarea acestora. De asemenea, evenimentul a inclus și o primire a delegațiilor participante la Președintele Ungariei, doamna Katalin Novák.

În intervenția sa în cadrul Conferinței, secretarul de stat român a făcut referire la provocările de natură demografică cu care se confruntă Uniunea, potrivit prognozelor legate de scăderea populației și accelerarea ritmului de îmbătrânire, apreciind că tematica prezintă relevanță atât din punct de vedere al impactului economic și social, cât și dintr-o perspectivă mai largă, a obiectivului de consolidare a rezilienței și competitivității UE în actualul context la nivel global.

Referindu-se la evoluțiile demografice la nivel național, marcate de o scădere a numărului de rezidenți și o îmbătrânire demografică progresivă, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat măsurile adoptate de Guvernul României, cu accent pe stimularea creșterii natalității, crearea de oportunități pentru tineri, susținerea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, îmbunătățirea pieței muncii și promovarea dezvoltării regionale ca măsură de combatere a depopulării anumitor regiuni.

De asemenea, oficialul român a făcut referire la efectele extinse și complexe ale schimbărilor demografice asupra tuturor sectoarelor economice și sociale, inclusiv din perspectiva noilor priorități asumate la nivel UE în materie de dublă tranziție verde și digitală. În context, secretarul de stat român a făcut referire la impactul evoluțiilor demografice asupra obiectivelor generale asumate la nivel UE, politicilor în materie de sănătate, educație, ocupare a forței de muncă, competitivității industriale, apreciind că, atât reziliența internă a UE, cât și competitivitatea externă depind de răspunsul formulat la această provocare.

De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman a menționat o serie de acțiuni care, în viziunea României, pot contribui la formularea unui răspuns eficient la provocările de natură demografică, cu accent pe asigurarea unei mai bune pregătiri a populației la noua dinamică economică și la noile tehnologii și o mai bună conectare a universităților la obiectivele și ambițiile generale ale UE, asigurarea disponibilității îngrijirii pe termen lung, consolidarea incluziunii sociale a persoanelor în vârstă, a tinerilor și a grupurilor vulnerabile și sprijinirea regiunilor rămase în urmă prin intermediul politicii de coeziune. A subliniat importanța unei cooperări active între guverne, mediul academic, organizații neguvernamentale și sectorul privat pentru a dezvolta soluții adaptate provocărilor demografice.

Astfel, pe fondul preocupărilor comune generate de implicațiile evoluțiilor demografice asupra generațiilor viitoare, oficialii au apreciat că tendințele demografice necesită răspunsuri politice integrate și cuprinzătoare. Prin urmare, au convenit asupra importanței de a menține demografia în atenție și de a face din aceasta un pas important în acțiunile viitoare de la nivelul UE.

Informații suplimentare:

Conferința The Next Generation is Female este o inițiativă de dialog informal și schimb de opinii pe diverse teme europene de interes care reunește reprezentantele statelor membre UE în Consiliul Afaceri Generale. Organizarea de evenimente în acest format este asumată, prin rotație, de către statele membre participante. Prima reuniune a formatului a avut loc la inițiativa Austriei, la Salzburg, în perioada 4-5 august 2022, și a abordat provocările majore cu care se confruntă UE în contextul dificil cauzat de războiul din Ucraina și post-pandemia de Covid-19. Accentul a fost pus pe schimbul de experiență și pe împărtășirea perspectivei femeilor aflate în funcții de conducere la nivel european asupra modalităților de gestionare a crizelor.


Citește și:
MAE: O nouă numire în funcția de consul general, șef de oficiu consular de carieră cu rang de consulat general


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAERepublica Polonă - Posibilă creștere a timpilor de așteptare la frontiera cu Republica Slovacia

07 Dec 2023 134

MAEConsultări politice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna

07 Dec 2023 149

Mergeți în Polonia? MAE a emis o atenționare de călătorie

07 Dec 2023 366

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Republica Slovacă!

06 Dec 2023 507

MAE Un grup de 30 de persoane, cetățeni români și familiile acestora, evacuate din Fâșia Gaza, a ajuns în România

06 Dec 2023 460

Ambasadorul Republicii Irak în România, în vizită de rămas-bun la MAE

05 Dec 2023 442

Victor Negrescu MAE din România ar trebui să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

05 Dec 2023 517

MAEDin Agenda de lucru a MAE

05 Dec 2023 227

MAEPrimirea de către secretarul de stat Traian Hristea a ambasadorului agreat al Republicii Populare Democrate Laos în România

04 Dec 2023 296

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - landul Bavaria - Perturbări ale transporturilor cauzate de ninsorile abundente

02 Dec 2023 499

MAE Informații despre decesul unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza

02 Dec 2023 517

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 519

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia. Se prelungește greva națională în sectorul transportului feroviar

01 Dec 2023 489

MAEMesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 324

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 515