Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la dezbaterea cu tema Parteneriatul Estic în noua politică europeană de vecinătate

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 12 mai 2015,  la dezbaterea organizată de Comisiile pentru afaceri europene şi politică externă ale Camerei Deputaţilor, cu tema “Parteneriatul Estic în noua politică europeană de vecinătate”. Dezbaterea a fost moderată de Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, la eveniment participând şi ambasadorii Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Poloniei la Bucureşti.
Șeful diplomației române a salutat organizarea dezbaterii şi a mulţumit iniţiatorilor. A evocat, în acest context, importanța deosebită a procesului de reformă a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), lansat de Comisia Europeană la începutul lunii martie 2015, și a subliniat că România participă activ în acest exerciţiu, urmărind reflectarea poziţiilor sale în documentul final care urmează să fie pregătit în a doua parte a anului de către SEAE. Totodată, ministrul afacerilor externe a pus accent pe semnificația summit-ului Partenriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015).
“România a subliniat constant importanţa consolidării profilului politic şi strategic al Politicii Europene de Vecinătate, ca parte integrantă a politicii externe a Uniunii, reiterând interesul fundamental al UE privind consolidarea ariei de pace, stabilitate şi prosperitate la frontierele ei externe, cu abordarea adecvată a vecinătăţii extinse”, a evidențiat ministrul Bogdan Aurescu.
România susține, în acest proces, promovarea, în continuare, a principiilor diferenţierii şi responsabilizării în raporturile UE cu statele partenere PEV, concepte relaţionate care induc un pragmatism sporit în cooperarea bilaterală şi care reflectă, în acelaşi timp, gradul de angajament, voinţa politică şi progresele efective înregistrate de țările PEV pe calea reformelor. România consideră că este esențială aplicarea principiului diferenţierii atât între statele vizate de PEV, cât şi între regiuni – cu accent pe vocația europeană a statelor aparținând dimensiunii estice.
Bogdan Aurescu a evidențiat că România susţine ideea de re-gândire şi de flexibilizare a formatului „parteneriatelor” UE cu statele PEV:  “Explorarea graduală a unor „noi formate” de cooperare ar putea avea în vedere inclusiv ideea de geometrie variabilă în definirea şi implementarea acestora, în funcţie dimensiunea regională a PEV, ca şi de specificul, aspiraţiile concrete şi nivelul de angajament al partenerilor PEV în relaţia cu UE”, a declarat acesta, subliniind mai ales necesitatea oferirii unei perspective europene clare statelor mai avansate, precum  Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
Soluţia României, înaintată spre dezbatere la nivelul UE în ceea ce privește revizuirea PEV, este reprezentată de platformele pentru dialog pe teme de securitate în sens larg – Security Trusts, a arătat ministrul Bogdan Aurescu: “România propune un model nou de cooperare - Security Trusts, platformele politice de dialog permanent care ar urma să fie create în vederea abordării atât a provocărilor de securitate, cât şi a obiectivelor pe care le are în vedere fiecare dintre actorii implicaţi”. „Aceste Security Trusts pot genera un mediu de încredere și apoi vor crește condițiile de securitate și dezvoltare, într-un areal care va merge dincolo de vecinătatea imediată a Uniunii. Este necesară construirea unei „centuri” de prosperitate și securitate în jurul nostru, prin intermediul vecinilor și al vecinilor vecinilor”, a mai punctat Bogdan Aurescu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 344

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 199

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 226

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 216

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 190

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 467

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1008

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 401

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 240

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 227

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 208

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 264

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 298

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 260

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 334