IPJ ArgeșAcțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

Nr. 759 din 24 noiembrie 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ

Activități preventive desfășurate de polițiști, în colaborare cu specialiștii altor instituții
 
 
În ziua de 23 noiembrie a.c., polițiștii argeșeni au desfășurat activități informativ-preventive la 5 unități de învățământ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
O parte din activități au fost desfășurate în colaborare cu specialiști din cadrul D.G.A.S.P.C. Argeș și Agenției Naționale Antidrog – C.E.P.E.C.A. Argeș, iar beneficiari ai activităților au fost un total de 227 de școlari și preșcolari, alături de care au fost și 15 cadre didactice.
Activitățile au fost desfășurate astfel:
  • la Școala Gimnazială nr. 1 Hârtiești, au acționat polițiștii Biroului Siguranță Școlară Argeș, beneficiari fiind 81 de elevi și 6 cadre didactice;
  • la Școala Gimnazială Valea Popii din comuna Mihăești, au acționat polițiștii Biroului Siguranță Școlară Argeș împreună cu polițiștii Secției de Poliție Rurală Domnești, beneficiari fiind 19 elevi și 2 cadre didactice;
  • la Liceul ,,Iulia Zamfirescu” din orașul Mioveni, au acționat polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu reprezentanții D.G.A.S.P.C. Argeș, beneficiari fiind 28 de elevi și 2 cadre didactice;
  • la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din municipiul Pitești, au acționat polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – C.E.P.E.C.A. Argeș, beneficiari fiind 30 de elevi și un cadru didactic;
  • la Gradinița cu program prelungit ,,Floare de Colț” din municipiul Pitești, au acționat polițiștii de proximitate din cadrul Secției 4 Poliție Pitești, beneficiari fiind 59 de preșcolari și un 4 cadre didactice.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești
 
 
În ziua de 23 noiembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului, verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Polițiștii au acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală, fiind desfășurate activități de prevenire a faptelor contra patrimoniului, săvârșite prin nesocotirea încrederii sau prin însușirea pe nedrept.
Totodată, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare și executare a serviciului de pază, și a fost acordat sprijin specialiștilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș în desfășurarea unei acțiuni specifice.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 5.965 de lei, după cum urmează:
  • 43 de sancțiuni în valoare de 4.965 de lei, ca urmare a unor abateri la regimul rutier, cu măsurile complementare de retragere a 3 certificate de înmatriculare și a unui set de placate cu numărul de înmatriculare (o abatere privind I.T.P. expirat, o abatere privind netranscrierea dreptului de proprietate în termenul legal de 90 de zile și o abatere privind polița de asigurare obligatorie auto expirată);
  • 6 sancțiuni în valoare de 700 de lei, conform Legii 61/1991R privind normele de conviețuire socială (practicarea cerșetoriei de către persoane apte de muncă, practicarea prostituției stradale, respectiv adresarea de injurii);
  • 4 sancțiuni cu avertisment, conform Legii 145/2014 privind stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol (nereguli referitoare la certificatul de producător al comercianților de produse agricole);
  • 3 sancțiuni cu avertisment, conform HG 301/2012 privind normele de de aplicare a Legii 333/2003 referitoare la paza bunurilor, persoanelor și obierctivelor (un agent comercial ce nu avea întocmită analiza de risc la securtatea fizică, respectiv doi agenți comerciali ce nu au implementat toate măsurile stabilite conform analizei de risc, fiind stabilite termene de remediere).
 
  •  
 

Acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră în municipiul Pitești
 
 

În ziua 23 noiembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au continuat acțiunile de prevenire a încălcărilor normelor rutiere cu risc crescut de provocare a unor accidente de circulație, cu accent pe conducerea cu viteză excesivă și conducerea sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului.
În urma abaterilor constatate în cele 24 de ore, polițiștii rutieri piteșteni au aplicat 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 10.000 de lei și au reținut 2 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.
Dintre sancțiunile aplicate în cele 24 de ore, 15 au fost ca urmare a încălcării regimului legal de viteză și 6 ca urmare a neutilizării centurii de siguranță sau a mijloacelor speciale de retenție pentru copii.
 
  •  
 
Conducea cu viteză excesivă
 
 
În ziua de 23 noiembrie a.c., polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni au depistat un bărbat de 35 de ani, din Călinești, care conducea un autoturism pe DN 7, pe raza orașului Topoloveni, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 115 km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.
 
  •  
 
Conduceau fără drept
 
 
În ziua de 23 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 63 de ani, din Mărăcineni, care conduicea un autoturism pe DN 73, pe raza localității de domiciliu, iar din verificările efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că cel în cauză figurează cu permisul de conducere anulat.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
          În ziua de 23 noiembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au depistat un bărbat de 60 de ani, de cetățenie iordaniană, care conducea un autoturism pe str. Nicolae Dobrin din Pitești, iar din verificările efectuate s-a stabilit că cel în cauză nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Activități de combatere a delictelor silvice
 
 
În ziua de 22 noiembrie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Județean Argeș, au verificat activitatea unui agent comercial cu sediul pe raza comunei Berevoești, având ca obiect de activitate exploatarea și comercializarea materialului lemnos.
În urma verificărilor, s-a stabilit că un bărbat de 41 de ani, din Albeștii de Muscel, având calitatea de angajat al societății comerciale în cauză, a deținut și expediat, în perioada 20 aprilie – 18 octombrie 2023, cantitatea totală de 119,19 mc material lemnos de diferite esențe și sortimente, fără documente care să ateste proveniența legală a materialului lemnos în cauză.
Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 15.000 de lei, conformm Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, fiind aplicată și măsura complementară de confiscare valorică a cantității de material lemnos, cu o valoare de 29.854,97 de lei.
 
  •  
 
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Valea Mare Pravăț au acționat pentru prevenirea si combaterea delictelor silvice pe raza de competență, ocazie cu care au depistat un bărbat de 37 de ani, din Lerești, care transporta manterial lemnos cu o autoutilitară, pe raza localității de domiciliu, fără a deține documente care să ateste provenința legală sau documente de însoțire a transportului.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 0,8 mc lemn foc de esență fag.
Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul în cauză a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Păpușa – Rucăr.
 
  •  
 
Acțiune a polițiștilor împreună cu reprezentanții unui furnizor de utilități
 
 
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Lunca Corbului au acționat împreună cu  reprezentanții Distribuție Oltenia S.A., pentru prevenirea și combaterea sustragerilor de energie electrică.
În cadrul activitățior desfășurate, polițiștii și reprezentanții companiei de furnizare a energiei electrice au descoperit instalații clandestine improvizate, prin care energia electrică era sustrasă, la patru locații de pe raza comunelor Bârla și Lunca Corbului.
Ca urmare a abaterilor constatate, instalațiile au fost dezafectate, iar în cauză au fost întocmite 4 dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform art. 228, alin. 1 și 3 din Codul Penal, respectiv art. 92, alin. 2 din Legea 123/2012.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ArgeșAcțiuni ale polițiștilor piteșteni

14 Mar 2024 492

IPJ ArgeșAcțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

16 Nov 2023 445

IPJ ArgeșAcțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

02 Nov 2023 573

IPJ ArgeșAcțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

24 Oct 2023 434

IPJ ArgeșAcțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

23 Oct 2023 462

IPJ Argeș Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

14 Sep 2023 497

IPJ Argeș Buletin de presă

10 Sep 2023 579