IPJ ClujAcțiuni preventive

Nr. 847604/ 155 din 30 iunie 2023
 
 
ȘTIRE DE PRESĂ
 
 
ACȚIUNI PREVENTIVE PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ RUTIERĂ
 
În cursul serii de 29 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secțiile 1-7, Biroul Rutier, precum și din cadrul secțiilor rurale arondate, cu sprijinul jandarmilor clujeni au desfășurat o acțiune rutieră pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de conducerea agresivă.
 
Conducerea agresivă pe drumurile publice poate reprezintă un comportament periculos și nesigur atât pentru conducătorul auto, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
 
În cadrul activităților au fost legitimate aproximativ 130 de persoane, verificate 118 autovehicule, fiind aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.200 de lei.
 
Acțiunea a avut un caracter preventiv, atât prin vizibilitatea forțelor de ordine, cât și prin luarea măsurilor legale în situațiile impuse pentru a descuraja comportamentele agresive la volan.
 
În acest context aducem în atenția conducătorilor auto normele legislative prevăzute de O.U.G. 195/2002 cu privire la comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice:
 

Art. 54^1
 
(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

 
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
 
 
IMPORTANT!
 
Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută de clasa a II-a de sancțiuni și, totodată, cu suspendarea exercitării dreptului de a conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
 
De asemenea, în contextul unui comportament agresiv la volan, urmat de un accident de circulație se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și suspendarea exercitării dreptului de a conducere pentru o perioadă de 60 de zile.
 
 
***
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ClujAcțiuni preventive

30 Oct 2023 505

IPJ ClujAcțiuni preventive

24 Aug 2023 403

IPJ ClujAcțiuni preventive

15 Aug 2023 509

IPJ ClujAcțiuni preventive

02 Aug 2023 533

IPJ ClujAcțiuni preventive

31 Jul 2023 514

IPJ ClujAcțiuni preventive

24 Jul 2023 522

IPJ ClujAcțiuni preventive

14 Jul 2023 646