IPJ Cluj Buletin de presă

UPDATE - PERCHEZIȚII ÎNTR-UN DOSAR DE INFRACȚIUNI INFORMATICE CU PREJUDICIU DE APROXIMATIV 2 MILIOANE DE EURO

În urma celor 3 percheziții domiciliare efectuate ieri, 21 septembrie, de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor Direcției de Investigații Criminale, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în municipiul București și județul Mureș, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, telefoane mobile și o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare – skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar și o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deținere.
Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetățean britanic, de 35 de ani, care intenționa să vândă 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzacții directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacționare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbați din municipiul București și din județul Mureș.
Din grupul respectiv ar fi făcut parte și un bărbat, de 48 de ani,  identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor.
Sub pretextul realizării tranzacției, acesta i-ar fi solicitat cetățeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacțiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacția.
La câteva zile după acea întâlnire, bărbații ar fi revenit, context în care ar fi reușit preluarea fără drept a datelor de înregistrare în portofelul digital al britanicului, după care ar fi realizat un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede.
La scurt timp, bărbatul de 48 de ani ar fi menționat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni.
În baza investigațiilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale.
Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.
Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș și Prahova.
În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Reamintim că activitățile au avut loc într-un dosar penal privind sâvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și tăinuire.

La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA VIOLENȚEI ÎN RÂNDUL ELEVILOR


Ieri, 21 septembrie a.c., precum, și în cursul zilei de azi, 22 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități de informare și educativ-preventive la diverse unități școlare din municipiu Cluj-Napoca.
Prezențila Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Miron Ionescu”- ClujNapocași la ȘcoalaGimnazială ”Ioan Bob„într-un cadru destins, polițiștii au fost aproape de elevi, unde au purtat discuții pentru conştientizarea consecinţelor juridice, fizice, psihologice, pe care le atrag faptele de port sau de folosire fără drept de obiecte periculoase, incidente de bullying și cyberbullying.
Un aspect important dezbătut în cadrul întâlnirilor cu elevii a fost consumul  drogurilor sau a altor substanțe interzise, în scopul prevenirii și evitării situațiilor de risc și adoptării unor comportamente adecvate în mediul școlar.
De asemenea, prin colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj-Napoca, polițiștii s-au întâlnit cu părinți refugiați din Ucraina, care au rezidența în municipiul Cluj-Napoca, context în care au fost prezentate prevederile legale referitoare la normele de conviețuire socială, accentul fiind pus pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale ale minorilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ClujActivitățile Serviciului Criminalistic în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj

25 Apr 2024 269

IPJ Constanța Au început înscrierile la Școala de Agenți de Poliție

24 Apr 2024 443

IPJ ClujÎn cauză a fost produs un prejudiciu în valoare de peste 360.000 de lei

24 Apr 2024 241

IPJ ClujAutoturism răsturnat pe strada Avram Iancu din localitatea Florești

12 Apr 2024 258

IPJ ClujBărbați din municipiul Câmpia Turzii, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și violare de domiciliu

10 Apr 2024 269

IPJ ClujTânăr surprins pe raza localității Berindu fără permis de conducere

09 Apr 2024 259

IPJ ClujBicicliști care se aflau sub influența băuturilor alcoolice

08 Apr 2024 277

IPJ ClujAcțiune rutieră organizată în Huedin și în comunele arondate

04 Apr 2024 287

IPJ ClujNu există nicio scuză pentru agresiune asupra copiilor!

04 Apr 2024 290

IPJ ClujOrdonanță de reținere, pentru 24 de ore

03 Apr 2024 304

IPJ ClujTrafic de droguri

29 Mar 2024 435

IPJ ClujPoliția Rurală Apahida au dispus reținerea unui bărbat de 39 de ani

27 Mar 2024 634

IPJ ClujUn tânăr, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Dej, a fost arestat preventiv

22 Mar 2024 336

IPJ ClujPolițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj au documentat activitatea infracțională a trei bărbați

14 Mar 2024 498

IPJ ClujPercheziții

06 Mar 2024 310