ISU Bihor Patru incendii de vegetație uscată produse în Bihor, în mai puțin de patru ore

          Nr. 25 Oradea, 12.02.2024

BULETIN INFORMATIV
                     ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE ESTE INTERZISĂ!
  Patru incendii de vegetație uscată produse în Bihor, în mai puțin de patru ore
           
Pompierii militari bihoreni aduc la cunoștința cetățenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
 
Incendii de vegetație uscată în patru localități din Bihor
 
În cursul după-amiezii zilei de duminică, 11 februarie a.c., echipajele Secției de Pompieri Beiuș și Stației de Pompieri Ștei au acționat pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată produse la pășuni comunale și terenuri situate în localitățile Saca (comuna Budureasa), Moțești (comuna Pietroasa), Măgura (comuna Pietroasa) și Sebiș (comuna Drăgănești), evenimente soldate cu arderea vegetației uscate de pe terenurile respective, pe o suprafață totală de aproximativ 13 hectare.
          Cauza probabilă a incendiilor menționate a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetației uscate.
         
  •  
            Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă!
 
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
 
 
Ofițer Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorPatru incendii într-o singură zi, produse în Batăr, Ciutelec, Viișoara și Aleșd

29 Jan 2024 391

ISU Bihor Incendiu violent la o casă din Oradea. Au intervenit pompierii

11 Sep 2023 657

ISU Bihor Incendii produse la autoturisme, în două localități bihorene

24 Feb 2023 552

ISU Bihor Buletin informativ - 18.08.2022

18 Aug 2022 1034

ISU Bihor Buletin de presă - Atenție la aparatele și instalațiile electrice!

28 Jun 2021 680