ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

BULETIN  INFORMATIV
 
 
Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii harghiteni, în ultimele 4 zile
În ultimele 96 de ore, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică (21-24.03.2024),  s-au înregistrat 35 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au intervenit pentru gestionarea a 25 de situații de urgență, 25  de  persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, echipajele operative au intervenit cu promptitudine și pentru localizarea și stingerea a opt incendii:
  • 4 arderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu, în urma cărora suprafața totală de teren afectată a fost de peste 5 hectare;
  • 2 incendii cauzate de coșurile de fum necurățate de funingine, în localitățile Ditrău și Gălăuțaș;
  • un incendiu izbucnit la un autoturism staționat, pe strada Rakoczi Ferencz, din municipiul Odorheiu Secuiesc;
  • un incendiu la o ghenă de gunoi, din municipiul Gheorgheni.
Din fericire,  la toate evenimentele s-au înregistrat doar pagube materiale.
Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem un apel la responsabilizare și reamintim populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
În plus, precizăm că responsabilitatea cetățenilor trebuie să fie prioritară, întrucât aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața!
O atenție deosebită a fost acordată și acțiunilor destinate protecției comunităților locale, colegii noștri acționând pentru gestionarea a  2 astfel de misiuni: o misiune de căutare și extragere a unei persoane decedate, de sex masculin, de 74 de ani, dintr-un pârâu, în localitatea Cristuru Secuiesc, precum și o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Odorheiu Secuiesc.
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Instrumente esențiale pentru informarea și pregătirea cetățenilor în fața situațiilor de urgență sunt Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență - fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU. Accesați acum https://fiipregatit.ro/ sau descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.
 
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 324

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

06 Mar 2024 346

ISU HarghitaBilanțul zilei de ieri (28.02.2024)

29 Feb 2024 423

ISU Harghita Buletin informativ - 07.04.2022

07 Apr 2022 655

ISU Harghita Buletin informativ - Misiunile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

28 Jul 2021 684