ISU Ialomița Buletin informativ

Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și intervențiile în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 49 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (08-10.09.2023).
La nivel județean, 33 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
 
În perioada de referință, trei echipaje de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier, produs pe DN2C, în localitatea Amara, în care au fost implicate o autoutilitară și un tractor. În evenimentul rutier au fost implicate 16 persoane(14 adulți și 2 minori), însă, după acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului au fost transportate la spital 4 victime (2 minori, cu vârste cuprinse între 15-16 ani, și 2 adulți), cu traumatisme ușoare. În sprijinul salvatorilor au intervenit și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
În data de 08.09.2023, două echipaje de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit, cu o autospecială de descarcerare și o autospecială de stingere cu apă și spumă, la un accident rutier, produs pe DN2A, în localitatea Gheorghe Doja, în care a fost implicat un autoturism. În urma evenimentului rutier, o persoană a decedat, iar o altă persoană a fost transportată la Spitalul Municipal Slobozia pentru îngrijiri medicale.În sprijinul salvatorilor au intervenit și trei echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.
 
Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să asigure măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării meciului de fotbal dintre echipele Recolta Gheorghe Doja și FC Voluntari 2.       
În ultimele 72 zile, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 12 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 12 incendii care au avut loc în perioada menționată, 11 intervenții au fost înregistrate la arderile necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate aproximativ 5 hectare de teren. Majoritatea cauzelor probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind  focul deschis în spații deschise.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița face apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- desfășurarea arderii să aibă loc numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor , deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;

- colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să fie controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație, a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri;

- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
 
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IalomițaAcțiuni pe timpul desfășurării festivalului Motorpark România, în localitatea Adâncata

11 Mar 2024 360

​Accident de muncă, la o fabrică de uleiuri din Slobozia. Iată ce s-a întâmplat

07 Dec 2023 1245

Un autocar s-a răsturnat în județul Ialomița. A fost activat Planul Roșu de intervenție (FOTO)

26 Nov 2023 1111

Impact violent între două TIR-uri și un autoturism în localitatea Țăndărei! Unul dintre șoferi, transportat la spital (GALERIE FOTO)

22 Nov 2023 1361

ISU Ialomița Accident rutier pe E85. Un autocar și alte două autoturisme implicate (FOTO)

04 Nov 2023 2772

Incendiu de amploare la o fabrică de lactate din județul Ialomița

26 Oct 2023 904

ISU IalomițaÎn urma evenimentului au fost distruși aproximativ 350 de baloți de lucernă

12 Oct 2023 556

ISU Ialomița Buletin informativ

02 Oct 2023 570

Când mustul poate fi letal Intoxicația cu gazul emanat din fermentație face victime

27 Sep 2023 937

ISU Ialomița Atenție la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat

27 Sep 2023 401

ISU Ialomița Buletin informativ

25 Sep 2023 431

ISU Ialomița „La mulți ani, pompieri români!” Ce activități vor fi în județ cu ocazia acestei zile

13 Sep 2023 836

UPDATE. Ambulanță în flăcări în curtea Spitalului Județean de Urgență Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Sep 2023 2855

ISU Ialomița Weekend plin pentru pompieri. Iată de câte solicitări au avut parte

04 Sep 2023 788

ISU IalomițaRecomandările pompierilor cu ocazia desfășurării Festivalului ,,Trofeul Tinereții- Amara 2023”

18 Aug 2023 465