ISU Ialomița Dintre cele mai relevante misiuni

                                                                                                  Nr.09 din 04 martie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, acordarea de prim ajutor și intervențiile în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele  59 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (01- 03.03.2024).
La nivel județean, 44 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de salvatorii ialomițeni, amintim:
       
  • În perioada de referință, trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o anexă gospodărească din comuna Borănești. A ars anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric, determinat de un cablu electric defect, neizolat corespunzător.
 
  • De asemenea, în data de 02.03.2024, în jurul orei 06:00, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință, în comuna Ion Roată. A ars contorul locuinței. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric la un aparat de măsură defect.
Reamintim măsurile necesare pentru preîntâmpinarea producerii incendiilor de acest gen:
• nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: aparate de aer condiționat, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a stecher-ului. Incendiul este iminent.
• unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
  • Stația de pompieri Fetești a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unei explozii, survenită la o locuință, în municipiul Fetești. Au fost distruse bucătăria locuinței și bunurile din aceasta. Cauza probabilă de producere a incendiuluia fost un sistem de gătit defect. Din păcate, în urma deflagrației proprietara locuinței a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare și a feței.
După acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, aceasta a fost transportată la Spitalul Municipal Fetești.
  • În dimineața zilei de 03 martie 2024, în jurul orei 09:00, dispeceratul inspectoratului a fost solicitat să intervină pentru căutarea și recuperarea unei persoane înecată într-un canal de irigații, în comuna Bordușani. La locul evenimentului au fost direcționate două echipaje operative din cadrul Stației de pompieri Fetești cu o autospecială de primă intervenție și comandă cu barcă și o ambulanță SMURD. În sprijinul salvatorilor a intervenit un echipaj de scafandri de la ISU București-Ilfov.
 Persoana a fost găsită însă, din păcate, aceasta a fost declarată decedată de echipajul Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.  
 
  • Tot în data de 03 martie 2024, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din comuna Grindu. Au ars acoperișul pe o suprafață de 100 de metri pătrați, articole de mobilier și aparate electrice. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric generat de un conductor electric defect.
 
  • Trei echipaje de salvatori de la Detașamentul de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme. În urma accidentului rutier au rezultat cinci victime, dintre care două încarcerate. După efectuarea manevrelor de descarcerare și acordarea primului ajutor, patru victime au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni, iar cea de-a cincea victimă a fost preluată de elicopterul SMURD.
 
  • Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit în data de 03 martie 2024, în jurul orei 23:40, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD, pentru lichidarea unui incendiu produs la un apartament, în municipiul Slobozia.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un aparat de gătit lăsat nesupravegheat. A ars un vas de gătit.

 
  • De asemenea, în data de 02 martie 2024, salvatorii de la Detașamentul de pompierii Slobozia au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilorla un meci de fotbal desfășurat pe Stadionul Municipal Slobozia.
 
În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 9 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 9 incendii care au avut loc în perioada menționată, 5 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate aproximativ 2 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise și folosirea intenționată a sursei de aprindere.

Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
 
       În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
    Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IalomițaDintre cele mai relevante misiuni

12 Feb 2024 349

ISU Ialomița Dintre cele mai relevante misiuni

20 Nov 2023 468

ISU IalomițaDintre cele mai relevante misiuni

16 Aug 2023 398

ISU Ialomița Dintre cele mai relevante misiuni gestionate

01 Aug 2023 589

ISU IalomițaDintre cele mai relevante misiuni

24 Jul 2023 453

ISU IalomițaDintre cele mai relevante misiuni

19 Jul 2023 504