ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni

BULETIN INFORMATIV NR. 9
44 de intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 24 de ore
 
În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la 44 de evenimente, dintre care amintim:
  • 3 intervenții pentru stingerea incendiilor:
  • în data de 15.01.2024, la ora 09:40, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a acționat în municipiul Iași, strada Mihail Sturdza, pentru stingerea unui incendiu produs în holul unui cămin de nefamiliști. A ars o saltea de pat depozitată în holul parterului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații închise.
  • în data de 15.01.2024, la ora 22:16, Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Rusenii Vechi, comuna Holboca, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. În urma incendiului au ars: acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 80 mp, diverse produse electrocasnice, elemente de mobilier și diverse produse textile. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din sobă.
  • în data de 16.01.2024, la ora 06:39, Detașamentul 2 de Pompieri Iași a acționat în localitatea Dumbrava, comuna Ciurea, pentru stingerea unui incendiu produs la coșul de fum al unei case de locuit. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al coșului de fum necurățat de funingine.
          Pompierii ieșeni vă recomandă câteva măsuri de prevenire a incendiilor:
          Improvizațiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave.
  • Nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;
  • Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;
  • Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le, izolați-le termic și curățați-le periodic;
  • Nu utilizați aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
  • Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
  • Nu așezați sau păstrați butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;
  • Nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
  • Nu folosiți flacără pentru verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
  • Nu încălziți cu flacără buteliile și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate;
  • Nu transvazați gazul din butelie în orice alte recipiente și nu folosiți butelii improvizate;
  • Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată;
  • Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite și/sau aparate electrice aflate în funcțiune.
  • 1 intervenție la un accident rutier în municipiul Iași, unde s-au asigurat măsurile specifice. Cazul a rămas în atenția autorităților pentru cercetări.
  • 35 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
  •  4 alte misiuni:
  • 3 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase – degajarea de țurțuri care prezentau un pericol pentru cetățeni.
  • 1 misiune pentru transportul a 6 persoane refugiate de la limita județului Vaslui, la Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați Nicolina, Iași.
  • 1 activitate de control și informare preventivă:
În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 1 control pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la un obiectiv din județul Iași.
Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivului.
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
  • App Store - https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
  • Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu
Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Compartimentul Informare și Relații Publice
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni

19 Feb 2024 337

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni

19 Jan 2024 367

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni

08 Jan 2024 437

ISU IașiMisiunile pompierilor ieșeni cu ocazia trecerii dintre ani

03 Jan 2024 542

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni cu ocazia trecerii dintre ani

03 Jan 2024 514

ISU Iași Misiunile pompierilor

05 Dec 2023 478

ISU Iași Misiunile pompierilor

03 Nov 2023 559

ISU Iași Misiunile pompierilor

31 Oct 2023 466

ISU Iași Misiunile pompierilor

30 Oct 2023 516

ISU Iași Misiunile pompierilor

27 Oct 2023 432

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni

26 Oct 2023 484

ISU Iași S-a intervenit în localitatea Gura Bădiliței, comuna Vânători, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit

25 Oct 2023 555

ISU Iași Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis

20 Oct 2023 499

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni din ultimele 24 de ore

19 Oct 2023 470

ISU Iași Misiunile pompierilor ieșeni din perioada 16 - 17 octombrie 2023

18 Oct 2023 510