MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
 
Unirea Principatelor Române constituie unul dintre evenimentele de referință ale istoriei naționale, moment important pentru evoluția către România Mare care avea să reunească toate provinciile istorice.
Firesc, fiecare dintre noi se raportează cu emoție și patriotism la Unirea Principatelor Române, pas esențial către statul național, suveran, independent, unitar și indivizibil de astăzi și parte a celor mai importante alianțe și organizații internaționale ale prezentului.
Ca om politic cu o carieră dedicată românilor și României, apreciez inteligența, curajul, hotărârea, perseverența și patriotismul personalităților politice care au făcut posibilă Unirea și capacitatea lor și a domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a convinge marile puteri ale epocii să recunoască dubla alegere a domnitorului și tânărul stat național România.
Evenimentele de atunci sunt dovada faptului că, indiferent de provocările politice, sociale sau economice, prin consens și unitate, prin voință și efort susținut, obiectivele strategice ale românilor pot fi atinse. Recentul pas făcut în sensul intrării României în spațiul Schengen este continuarea firească a eforturilor tuturor celor care au slujit cu bună-credință această țară.
Însemnătatea Unirii Principatelor Române este potențată prin activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a avut puterea și inteligența, împreună cu susținătorii săi, de a iniția reformele necesare pentru modernizarea țării și reducerea decalajului față de statele occidentale. 
Ca în orice epocă, oamenii politici de atunci, care au înțeles necesitatea pașilor către modernizare, au întâmpinat opoziția celor care nu voiau să accepte că România a pornit pe un drum fără întoarcere, un drum care însemna beneficii pentru dezvoltarea țării și pentru români. Cei care s-au opus parcursului european al țării noastre vor fi uitați de istorie, pe când ceilalți vor rămâne mereu un reper cu care generațiilor viitoare se vor mândri și se vor compara!
La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, trebuie să reflectăm la evenimentele de atunci și să ne asumăm responsabilitățile pe care le avem ca oameni de stat, funcționari sau simpli cetățeni.
Avem obligația de a apăra România și valorile care au consacrat-o în rândul statelor civilizate de orice tip de atac îndreptat împotriva identității naționale și independenței sau ar aduce în discuție tendințe extremiste sau retrograde. 
Actualul context geopolitic, ne îndeamnă la prudență, unitate și maturitate în acțiuni. Rămânem solidari valorilor euro-atlantice, parteneriatelor strategice, angajamentelor asumate la nivel internațional, inclusiv eforturilor comune de sprijinire a refugiaților care fug din calea războiului!
Ministerul Afacerilor Interne este una dintre instituțiile fundamentale ale acestui stat, un garant al stabilității interne, o structură care, indiferent de provocările istorice și dincolo de speculații particulare sau de grup a rămas în slujba românilor și a României.   
Vă asigur că structurile acestui minister, alături de toate instituțiile din sistemul de ordine publică și securitate națională, vor fi mereu loiale valorilor și principiilor instituționale, dedicate serviciului public performant, și, firesc, apărătoare ale continuității României!
La mulți ani, români! La mulți ani, România!
 
 
 
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Am fost și rămânem alături de poporul evreu și de statul Israel”

29 Jan 2024 574

MAIMesajul viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 539

MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Armatei României

25 Oct 2023 527

MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu prilejul Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane

18 Oct 2023 497

MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Permisului de Conducere Românesc

11 Oct 2023 523

MAI Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia începerii anului universitar

02 Oct 2023 568

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia începerii noului an școlar

11 Sep 2023 978

MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia depunerii jurământului de către elevii școlilor de agenți de poliție și subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

04 Aug 2023 833

Mesajul lui Cătălin Predoiu de Ziua Aviației Române. „Avem datoria de a moderniza România“

20 Jul 2023 761

Discurs de Ziua MAI Cătălin Predoiu – „Istoria de mâine este rezultatul a ceea ce facem astăzi“ (VIDEO)

17 Jul 2023 1127

MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Naționale a Franței

14 Jul 2023 651

MAIMesajul Viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne,Cătălin Predoiu, cu prilejul aniversării Zilei Independenței

04 Jul 2023 525

Carmen Dan, despre întârzierea pensiilor cadrelor din MAI - ”Pensiile vor fi primite înainte de Paște”

31 Mar 2018 2662

MAI - Mesajul ministrului afacerilor interne, Petre Toba, cu ocazia Sarbatorilor de iarna

24 Dec 2015 2362

Mesajul viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, cu ocazia Zilei de 9 Mai

09 May 2015 1067