Prima zi a Conferinţei de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare

Conferinţa de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare (RevCon NPT) a debutat luni, 27 aprilie 2015, la sediul Naţiunilor Unite din New York. România participă cu o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul lucrărilor de început, au fost desemnaţi oficial preşedinţii celor trei comitete principale ale Conferinţei (dezarmare, neproliferare şi utilizare paşnică a energiei nucleare). România a fost desemnată oficial Preşedinte al Comitetului Principal II privind neproliferarea, în cadrul RevCon NPT. Funcţia este asigurată de Reprezentantul Permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate.
În marja Conferinţei de Evaluare, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat la un eveniment organizat de Misiunea Permanentă a Olandei la New York, pe tema viitorului operaţiunilor de menţinere a păcii. Cu acest prilej, demnitarul român a reconfirmat sprijinul constant şi contribuţia României la operaţiunile de menţinere a păcii derulate sub egida ONU şi UE la nivel mondial, dând asigurări că Romania îşi va menţine angajamentul de a-şi folosi expertiza pentru a sprijini diferite state afectate.
Referindu-se la sustenabilitatea operaţiunilor de menţinere a păcii în condiţiile unor resurse financiare extrem de limitate, secretarul de stat a subliniat importanţa unei cooperări mai active UE-ONU, inclusiv în etapa premergătoare lansării unei operaţiuni de pace, favorizarea proceselor de prevenire a conflictelor, precum şi coordonarea cu partenerii regionali, în scopul asigurării unui grad ridicat de predictibilitate şi sustenabilitate în ceea ce priveşte finanţarea acestor operaţiuni.

Informaţii suplimentare:
Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970. România l-a ratificat la 30 ianuarie 1970. Tratatul recunoaşte cinci state, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, ca state posesoare de arme nucleare: Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Franţa şi China.
Dimensiunile majore ale Tratatului, denumite uzual “piloni”, sunt: realizarea obiectivului dezarmării nucleare, prevenirea proliferării armelor nucleare şi promovarea cooperării în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare.
La fiecare cinci ani au loc Conferinţe de Evaluare (RevCon) a stadiului implementării Tratatului, facilitate de trei sesiuni ale Comitetelor Pregătitoare (PrepCom). Conferinţa de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (RevCon NPT), care va încheia actualul ciclu de evaluare 2010-2015, se desfăşoară la New York, în perioada 27 aprilie – 22 mai 2015. Principalul  obiectiv politic este consolidarea sprijinului comunităţii internaţionale pentru relevanţa şi valabilitatea NPT şi reflectarea evoluţiilor pe cele trei domenii de referinţă ale Tratatului (dezarmare, neproliferare şi utilizarea paşnică a energiei nucleare).
România şi-a asumat un rol activ în cadrul actualului ciclu de revizuire al Tratatului, inclusiv prin exercitarea  Preşedinţiei Comitetului Principal II pe teme de neproliferare în cadrul Conferinţei de Evaluare a NPT, prin Reprezentantul Permanent la Viena.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 298

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 436

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 242

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 309

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 278

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 242

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 540

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1271

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 498

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 273

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 253

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 233

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 285

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 313

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 272