MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

Consiliul Afaceri Externe, la Luxemburg
 
Luni, 22 aprilie,  a avut loc la Luxemburg sesiunea comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre ale UE, în cadrul Consiliului Afaceri.  Ministerul Apărării Naționale a fost reprezentat la lucrări de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.
Pe parcursul sesiunii, oficialii europeni au discutat pe tema agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, context în care a fost reconfirmată susținerea fermă pentru țara vecină. În debutul reuniunii, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, și ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, au avut intervenții prin videoconferință.
 Dialogul a evidențiat importanța unei abordări coordonate, precum și necesitatea continuării sprijinului multidimensional acordat Ucrainei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. A fost subliniat rolul esențial al Facilității Europene pentru Pace și a fost accentuată importanța operaționalizării Fondului de Asistență pentru Ucraina. De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la angajamentele de securitate ale UE și la propunerea utilizării, în sprijinul Ucrainei, a profiturilor din activele rusești confiscate. A fost evidențiată și contribuția importantă a Misiunii de Asistență Militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina).
  Totodată, a fost dezbătută și tema consolidării capacității de apărare la nivel european, în baza propunerilor recente ale Comisiei Europene privind Strategia pentru industria europeană de apărare (EDIS) și Programul pentru industria europeană de apărare (EDIP).
    În intervenția sa, secretarul de stat din MApN a remarcat caracterul urgent al sprijinului pentru Ucraina, salutând agrearea Fondului de Asistență pentru Ucraina. Oficialul român a subliniat susținerea fermă a țării noastre pentru Kiev, evidențiind eforturile desfășurate în domeniul instruirii, în cadrul EUMAM, precum și înființarea Centrului European de Instruire F-16 din România.
     Referitor la sprijinul pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, a fost evidențiată importanța fructificării cooperării dezvoltate la nivelul UE-NATO.
    „România va rămâne un susținător ferm al Ucrainei, atât timp cât va fi necesar. În continuare, este nevoie să avem o abordare coordonată și predictibilă în ceea ce privește sprijinul internațional  acordat Ucrainei. Ca stat aflat în imediata vecinătate a zonei de agresiune a Federației Ruse în Ucraina, susținem cooperarea consolidată dintre UE și NATO, ca necesitate în sprijinirea efortului de asigurare a apărării antiaeriene în Ucraina”, a afirmat secretarul de stat român.
                                                                                                             
                                                                                                                                 Biroul de presă

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secretarul de stat Simona Cojocaru a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din statele UE, în format videoconferință

16 Jun 2020 1406

Ce decizii au fost adoptate la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – apărare în privinţa PESCO. România, reprezentată de secretarul de stat Mircea Duşa

06 Mar 2018 1602

Ministrul apărării naționale, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE

06 Mar 2017 1793