Susţinere în Parlament pentru urgentarea emiterii Ordinului de Protecţie pentru femeile victime ale violenţei domestice

Comisia pentru egalitatea de şanse, reprezentată de domnul preşedinte Marian Vasiliev, a fost gazda evenimentului dedicat urgentării emiterii Ordinului de Protecţie pentru femeile victime ale violenţei domestice, derulat marţi, 4 martie, la Palatul Parlamentului.
 
Acţiunea “Ordinul de protecţie – doi ani de existenţă face parte din seria de acţiuni” este derulată în cadrul proiectului „Ordinul de protecţie – campanie de advocacy şi asistenţă juridică” care are ca scop promovarea drepturile femeilor şi protecţia femeilor victime ale violenţei în familie prin urgentarea emiterii ordinului de protecţie. Legea 25 din 2012 a îmbunătăţit legislaţia în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, iar ordinul de protecţie deşi a fost conceput ca o alternativă la intrarea de urgenţă a victimelor violenţei în familie în adăposturi, nu îşi atinge deocamdată scopul. În prezent, există un număr foarte mare de cereri respinse pentru instituirea ordinului de protecţie, iar timpul scurs de la cererea acestuia şi până la aplicarea lui este foarte lung, punând uneori în pericol viaţa victimei.
 
Participanţii la această acţiune au semnat Declaraţia pentru Siguranţa Femeilor în Familie în care se regăsesc 6 măsuri strategice: ordin de protecţie de urgenţă; monitorizarea agresorului faţă de care s-a emis ordinul de protecţie; proceduri transparente ale poliţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie; introducerea capitolului Prevenirea şi combaterea violenţei în familie în Strategia naţională de ordine publică pentru 2014-2020; responsalizarea agresorului; construirea unui adăpost specializat pentru victimele violenţei în familie în fiecare judeţ.
 
Senatorii Gabriela Creţu, Gabriela Firea, Doina Silistru, Mihaela Popa, Doina Fedorovici, Ilie Sârbu, Victor Ciorbea, preşedintele Marian Vasiliev împreună cu membrii Comisiei pentru egalitatea de şanse din Senat, precum şi alţi parlamentari de la toate grupurile politice sau persoane publice: Dan Mihalache, secretarul general al Senatului, Raed Arafat, Daniel Funeriu au trecut pe la standul „Ordinul de protecţie – doi ani de existenţă” pentru a semna declaraţia de susţinere a unei legi mai bune pentru femeile victime ale violenţei în familie.
 
Ne-am propus să obţinem cât mai multe semnături în ideea unor interpelări privind îmbunătăţirea legii 25 votată în 2012 şi le-am obţinut. Însă marele câştig al acestei zile este faptul că semnatarii declaraţiei au propus deja să iniţieze zilele următoare în Parlament o dezbatere pe tema propusă de proiect, pornind de la datele din raportul prezentat astăzi”, a declarat Mihaela Săsărman, coordonatorul proiectului.
 
La eveniment au participat reprezentanţi de la organizaţii nonguvernamentale active în prevenirea şi combaterea violenţei în familie: Asociaţia Transcena, Fundaţia Sensiblu, Asociaţia GRADO, Asociaţia EduC, Asociaţia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia Femeilor Universitare, membri ai Parlamentului României, reprezentanţi din mass media.
 
Bucureşti, 5 martie 2014

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 424

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 449

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 685

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 584

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 544

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 777

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 559

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 667

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 713

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 582

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 556

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3407

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14214