De ce sunt creditele pentru IMM-uri așa de scumpe în România? Provizionarea creditelor acordate de băncile comerciale și garantate de FNGCIMM SA-IFN

România a ajuns să aibă cea mai ridicată rată a creditelor neperformante din regiune, conform ultimului raport de țară al Fondului Monetar Internațional. Nivelul acesteia se ridica la 21,6% la finele lunii septembrie, în creștere cu 4,2 puncte procentuale față de aceeași lună a anului precedent. Atât FMI, cât și alte organisme și instituții internaționale, precum Banca Mondială și Inițiativa Viena 2, au avertizat recent cu privire la aceasta situație și au cerut BNR să o rezolve de urgență. În plus, creditul acordat sectorului privat a cunoscut o scădere cu 7,8 miliarde lei în ultimul an, ajungând la 223 miliarde lei în septembrie 2013. Ponderea finanțărilor acordate IMM-urilor se situează la aproximativ 40% din totalul creditului neguvernamental la finele lunii septembrie 2013. Rata riscului de credit s-a majorat și ea cu 5 puncte procentuale în ultimul an, ajungând la 31,8% în septembrie 2013.
 
Luna trecută am ridicat trei întrebări către BNR:
1. De ce este necesară menținerea nivelului de provizionare a creditelor acordate de băncile comerciale și garantate de FNGCIMM SA-IFN? De ce garanțiile emise de FNGCIMM SA-IFN nu pot avea un regim similar garanțiilor emise de EXIMBANK SA, pentru acestea din urmă nefiind necesară provizionarea de către bănci? Acest lucru ar permite o scădere substanțială a dobânzilor finanțărilor acordate.
2. Există în prezent un proiect al BNR care, prin modificarea reglementărilor specifice, să elimine necesitatea constituirii provizioanelor de către băncile comerciale la creditele acordate și garantate de FNGCIMM SA-IFN sau măcar să reducă semnificativ nivelul acestora? În caz contrar, cum ați aprecia o eventuală propunere de reducere sau eliminare a acestui nivel de provizionare pentru o perioadă determinată, ca măsură pentru relansarea creditării în România?
3. În urma avertizării expuse de FMI și Inițiativa Viena 2 referitoare la cea mai ridicată rată a creditelor neperformante din regiunea de Sud-Est a Europei, susținută în principal de nivelul ridicat al provizioanelor, ce măsuri imediate vor fi luate de către BNR?
 
Textul integral al întrebării parlamentare în care am ridicat problemele mai sus enunțate îl găsiți integral aici.
 
În răspunsul BNR, semnat de domnul Mugur Isărescu, dânsul precizează că filtrele prudenţiale influenţează exclusiv indicatorii prudenţiali urmăriţi de Banca Centrală în procesul de supraveghere, fără a avea un impact asupra raportărilor de natură contabilă. De asemenea, reprezentanţii BNR menţionează că filtrele prudențiale sunt direct proporţionale cu riscul aferent împrumututatului sau, în condiţiile existenţei garanţiei, cu riscul aferent FNGCIMM. Se subliniază totodată că Banca Centrală are în vedere reglementarea reducerii graduale, cu 20% pe an, a filtrului prudenţial începând cu 2014.
În ceea ce privește măsurile pe care le are în vedere Banca Centrală pentru diminuarea ratei creditelor neperformante, se menționează că au loc discuţii cu creditorii internaţionali pentru găsirea unei soluţii „optime” de rezolvare a acestei probleme.
Răspunsul integral oferit de BNR îl găsiți aici.
 
Andreea PAUL
Prim-Vicepreședinte al PDL,
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 696

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 575

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 737

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 996

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1320

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1589

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 998

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 781

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 619

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 827

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 695

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 590

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1024

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 620

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 749