Comunicat de presă Parlamentarii pun umărul la distrugerea zonelor protejate și a celor de protecție a monumentelor

Nicușor Dan, președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), atrage atenția că parlamentarii pun umărul, in aceste zile, la distrugerea zonelor protejate și a celor de protecție a monumentelor, prin adoptarea unei legi controversate, care deschide calea abuzurilor în construcții.
«Senatorii au adoptat cu o largă majoritate, de la toate partidele, un proiect de lege care vizează modificări la Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucărilor de construcții. Aceste modificări, care au ajuns acum la Camera Deputaților, creează premise favorabile pentru abuzuri în zonele protejate și cele de protecție a monumentelor. Astfel, prin votul lor, parlamentarii au dat liber la lucrări fără autorizație de construire în zone istorice ale orașelor și, de asemenea, au scos din regimul infracțiunilor demolarea clădirilor din aceste zone. Orice băiat deștept care are afaceri imobiliare va putea demola o clădire protejată, în schimbul unei amenzi de 100 000 de lei, pentru că așa au decis domnii parlamentari », afirmă Nicușor Dan.
Potrivit liderului USB, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucărilor de construcții trebuie modificată, dar nu în sensul creeării unor premise favorabile pentru abuzuri, așa cum au votat parlamentarii. Nicușor Dan identifică  cinci direcții necesare de modificare a Legii 50: 
 
Oprirea automată a lucrărilor de către Inspectoratul de Stat în Construcții atunci când constată nelegalitatea autorizației. În momentul de față, suntem în situația în care construcția se finalizează și încep litigii în instanță de ani de zile pentru demolare.
Specificarea procedurilor de demolare pentru situația în care construcțiile sunt rezultate ale unor autorizații de construire emise ilegal. În momentul de față există o ambiguitate legislativă, care face ca procesele privind demolarea să dureze ani de zile (vezi cazul Cathedral Plaza).
Specificarea unor proceduri de intervenție, în cazul în care nu se respectă decizia de oprire a lucrărilor.
Nivelul sancțiunilor. Este inadmisibil ca pentru construirea de etaje în plus, care pot aduce profituri de sute de mii de euro, sancțiunea maximă sa fie de 10.000 lei. Nivelul sancțiunii trebuie să fie proporțional cu suprafața construită ilegal.
Competența organelor de control. Există o neconcordanță între Legea construcțiilor și Legea poliției locale, în ceea ce privește organul care aplică sancțiunea. Există o ambiguitate asupra instituțiilor care aplică sancțiunile, între Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Locală și funcționarii primăriilor. 
USB solicită deputaților să modifice Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții dar nu în sensul favorizării abuzurilor .
“Avem nevoie de legi care să protejeze zonele istorice ale orașelor, nu să deschidă portițe pentru distrugerea acestora. Parlamentarii uită câteodată că trebuie să facă legi în favoarea comunităților, nu a grupurilor de interese”, precizează Nicușor Dan.
 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri electorale 2024 Cornel Bulancea a contestat în instanță decizia Biroului Electoral de Circumscripție nr. 6 Hârșova

03 May 2024 482

Surse Deputatul Dumitru Focșa, suspectat că și-a bătut nevasta – a fost emis ordin de protecție. Reacția parlamentarului

02 May 2024 763

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 594

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 441

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 962

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 792

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 479

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 788

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 751

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 601

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 610

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 615

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 487

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 484

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 593