Întrevederea Preşedintelui Senatului României

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, astăzi, 17 iunie 2015, cu domnul Aníbal Cavaco Silva, preşedintele Republicii Portugheze, în cadrul vizitei de stat pe care înaltul oficial portughez o întreprinde în România, împreună cu membri ai Guvernului şi ai Parlamentului din Portugalia.
Din partea română au luat fost prezenţi la întrevedere senatorii: Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, Marin Cotescu, preşedintele Grupului de prietenie România-Portugalia, membru al Grupului parlamentar PNL, Daniel Barbu, membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator şi Laszlo Attila, membru al Grupului parlamentar al UDMR.
În cadrul întrevederii, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat relaţiile excelente de colaborare şi prietenia dintre cele două ţări, caracterizate prin legături puternice şi schimburi în plan politic, economic şi cultural. Domnia sa a evocat rolul deosebit de important al discuţiilor informale pe care le-a avut în 2004, după desemnarea sa ca Prim Ministru, cu domnul Anibal Cavaco Silva, discuţii legate de etapele procesului de aderare a României la Uniunea Europeană.
De asemenea, preşedintele Senatului şi-a exprimat satisfacţia pentru prezenţa în spaţiul economic românesc a unui număr semnificativ de investitori portughezi, care contribuie la progresul economic al ţării noastre, în condiţiile în care România a depăşit momentul crizei financiare şi înregistrează una din cele mai mari creşteri economice din cadrul UE.
Preşedintele Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva a apreciat, la rândul său, parcursul pozitiv al României în cadrul UE, subliniind totodată rolul important pe care ţara noastră îl are la frontiera de est a Uniunii Europene şi arătând că Portugalia sprijină în continuare eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen. Domnia sa a remarcat preocupările şi abordările comune, în plan european, ale celor două ţări, în domeniul securităţii energetice, combaterii şomajului, creşterii economice şi apărării. A fost subliniată, de asemenea, contribuţia importantă pe care comunitatea românească din Portugalia, o comunitate semnificativă numeric şi bine integrată în societate, o are la progresul economic şi social al ţării.
Exprimându-şi, la rândul său, satisfacţia pentru calitatea relaţiilor politice, economice şi culturale româno-portugheze, domnul senator Titus Corlăţean a apreciat colaborarea foarte bună în domeniul apărării, mai ales în contextul crizei din Ucraina, precum şi atenţia pe care Portugalia o acordă frontierei de Est a UE şi NATO.
În încheiere a fost reafirmat interesul reciproc pentru consolidarea relaţiilor în plan bilateral şi pentru intensificarea dialogului în domeniul economic şi al relaţiilor externe.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 302

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 440

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 263

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 333

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 298

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 266

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 554

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1294

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 530

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 299

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 257

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 238

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 292

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 320

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 275