Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului Turc, la final

Timp de două zile, tinerii de etnie turcă s-au reunit la Constanţa în cadrul celei de a IX-a ediţii a Festivalului Cultural Sportiv al Tineretului organizat de Uniunea Democrată Turcă din România. Ca în fiecare an, manifestarerea a avut un caracter interetnic alături de tinerii turci intrând în competiţiile sportive şi cei de etnie tătară, greacă sau rusă.
 Vineri, 23 mai, tinerii au dat start competiţiilor sportive. Campionatul de fotbal a fost câştigat de echipa de tineret aparţinând filialei UDTR din Mangalia, în timp ce la bowling pe primele locuri s-au clasat: Gelmambet Erdal, Izet Ersun şi Ismail Elvis. La festivitatea de premiere a tinerilor fotbalişti au participat: preşedintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, subprefectul Accoium Levent dar şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa Ali Bozçalışkan.
Concursul de biliard a fost câştigat de Cutlacai Harun iar cel de table de Negip Erdal. La remi, podiumul a fost împărţit de Timofei Iulian, Amet Derya şi Ahmed Emrah.
Sâmbătă, 24 mai tinerii s-au reunit în cadrul simpozionului cu tema: „Ziua Tineretului şi Sportului”. Simpozionul a fost organizat pentru a marca Ziua Tineretului şi Sportului care se sărbătoreşte în Turcia la 19 mai, dar şi pentru a aduce un omagiu liderului Mustafa Kemal Atatürk care a dedicat această zi tinerilor, transformând-o în sărbătoare naţională.
În cadrul lucrărilor simpozionului,  Ainur Ablai a evidenţiat activitatea de promovare a limbii şi culturii turce desfăşurată de tinerii din cadrul filialei UDTR Bucureşti şi a făcut un apel către tinerii care doresc să studieze sau să îşi găsească un loc de muncă în capitală să îi contacteze pentru a fi sprijiniţi dar şi pentru a participa la evenimentele organizate de comunitate. Prezenţi la lucrările simpozionului, preşedinte UDTR Osman Fedbi şi depuatul Iusein Ibram i-au îndemnat pe tineri să întocmească proiecte şi să acceseze atât fondurile Departamentului pentru Relaţii Interetnice cât şi cele europene. Liderii UDTR şi-au arătat disponibilitatea de a organiza un seminar pentru tineri în care să fie invitaţi experţi care să îi înveţe cum se întocmesc proiectele cu fonduri europene. S-a mai evidenţiat faptul că scopul organizaţiilor de tineret este de a atrage tineri bine pregătiţi, cu educaţie universitară şi postuniversitară, etnici turci valoroşi, care să devină în viitor lideri ai comunităţii.
 Viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa Özgen Topçu a subliniat faptul că: “educaţia în limba română este importantă pentru formarea tinerilor dar însuşirea limbii turce în familie sau participând la cursuri  le conferă etnicilor turci încă o şansă deoarece Turcia le deschide o a doua uşă, le oferă oportunităţi în plus pentru a reuşi  în viaţă”. Directorul Centrului Cultural  Turc  “ Yunus Emre” din Constanţa, Ali Oğuzhan Yuksel  i-a invitat pe tineri să participe la cursurile şi evenimentele organizate de instituţia pe care o conduce şi i-a încurajat să înveţe şi să îşi perfecţioneze cunoştinţele de limba turcă  deoarece limba este un element definitoriu al identităţii naţionale. “Orice limbă cunoscută  îmbogăţeşte cultura unei persoane care reuşeşte să comunice mult mai uşor în orice ţară s-ar afla”, a spus Ali Oğuzhan Yuksel.
Simpozionul a fost urmat de un concurs culinar în care tinerele de  diferite etnii au demonstrat că au talent la prepararea mâncărurilor tradiţionale. Concursul culinar a fost câştigat de Natalia Tihan reprezentând Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România care a pregătit un colac tradiţional. Pe locurile următoare s-au clasat Ali Dilber – UDTR Galaţi care a pregătit o „negresă pufoasă” şi  Damian Taisia-CRLR  cu tort cu nucă.
Duminică, 25 mai tinerii s-au reunit în cadrul unui picnic, la filiala UDTR din Cobadin.
PR UDTR
Sorina Asan
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UDTR Etnicii turci încheie luna Sfântă Ramazan

09 Apr 2024 853

Uniunea Democrată Turcă din România organizează la Muzeul de Artă Constanța prima manifestare culturală din această primăvară

19 Mar 2024 557

Uniunea Democrată Turcă din România Ediția cu numărul 20 a simpozionului „Implicarea femeii turce în societatea contemporană” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 918

Instanța a rămas în pronunțare Uniunea Democrată Tătară a dat în judecată Consiliul Județean Constanța!

28 Feb 2024 706

În Techirghiol Baclavale, tocăniță de vită și alte delicii la Festivalul „chifteluțelor si al pastramei” - „Bucuriile toamnei"(GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 7069

Preşedintele UDTR, mesaj cu prilejul Sărbătorii Sacrificiului. „Un nou moment de reflecţie asupra valorilor noastre spirituale“

27 Jun 2023 1023

Uniunea Democrată Turcă din România a inaugurat muzeul etnografic „Casa Tradiţională Turcească” din Cobadin (FOTO)

06 Jun 2023 1403

Primăria Cumpăna Zi de sărbătoare! Conviețuirea interetnică pe plaiuri dobrogene (GALERIE FOTO)

28 May 2023 1334

Primăria Cumpăna în colaborare cu UDTR și UDTTMR organizează evenimentul „Conviețuire interetnică pe plaiuri dobrogene”

26 May 2023 1138

UDTR a oferit la Constanţa un iftar, cina tradițională specifică postului din luna Ramazan (GALERIE FOTO)

30 Apr 2022 3494

Ce activitate au avut și cât de bogați au devenit parlamentarii constănțeni după primul an de mandat (IV) (DOCUMENTE)

07 Dec 2021 3642

Legea care modifică funcționarea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", adoptată tacit. Un deputat constănțean, printre inițiatori

11 Oct 2021 3376

UDTR Ziua limbii turce, sărbătorită la Constanța

03 Jun 2021 2286

Uniunea Democrată Turcă din România și-a prezentat raportul de activitate și situația financiară

18 Mar 2021 3535

UDTTMR vânează postul de subprefect al județului Constanța ocupat de Șenol Ali de la UDTR

26 Feb 2021 3820