15 ani de cooperare între Poliția de Frontieră Română și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București (FOTO)


Poliția de Frontieră Română și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, dar și Departamentul de Energie al SUA, aniversează 15 ani de cooperare în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive.

Astfel, în data de 15 septembrie 2008, reprezentați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și ai Departamentului de Energie al SUA (DOE) au semnat, la București, acordul cu privire la realizarea Programului privind Detecția și Descurajarea Contrabandei Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), transmit reprezentanții Poliției de Frontieră. 

În contextul acestei aniversări, astăzi, 15 septembrie 2023, a avut loc o întâlnire a reprezentanților instituțiilor din cele două state implicate în dezvoltarea acestui program.

Astfel, la sediul IGPF, domnul secretar de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Victor-Ștefan IVAȘCU și alți membri ai echipei manageriale din cadrul PFR s-au întâlnit cu delegația americană, formată din adjunctul Șefului de Misiune al Ambasadei SUA în România, domnul  Michael Dickerson, directorul Programului pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (NSDD), domnul Daniel Abeyta, precum și alți atașați din cadrul misiunii diplomatice. În cadrul întâlnirii au fost discutate noi perspective de colaborare între Poliția de frontieră Română și instituțiile americane, a mai punctat sursa citată. 

Totodată, o altă etapă a întâlnirii s-a desfășurat pe Aeroportul Henri Coandă – Otopeni, unde a avut loc o vizită de prezentare a echipamentelor de detecție instalate în zonele de pasageri și cargo.

Această colaborare de durată dintre Poliția de Frontieră Română și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București are ca beneficii pe termen lung întărirea rolului activ pe care România îl are în regiune în soluţionarea unor probleme majore, lupta împotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu SUA, precum şi promovarea intereselor de securitate ale statului român.

 

Despre Programul Nuclear Smuggling Detection and Deterrence (NSDD)


Programul Nuclear Smuggling Detection and Deterrence (NSDD) prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detectează radiații gama și neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale și aeriene situate la frontiera externă a UE, la granița cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova și Marea Neagră, cât şi în cadrul aeroporturilor internaționale. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale. Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din SUA opt autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care au fost utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, precum și 22 sisteme fixe de detectare a radiațiilor.

În septembrie 2014, NSDD a lansat un sistem național de comunicații (NCS) în România, care conectează sistemele fixe de detectare a radiațiilor din locații cu sediul IGPF din București.

De asemenea, NSDD intenționează să modernizeze sistemul de comunicații din Portul Maritim Constanța, precum și alte prelungiri de viață în puncte suplimentare de trecere a frontierei cu sisteme instalate deja. Actualizările vor include software și hardware pentru computer, stații de lucru, stații centrale de alarmă (CAS), servere, surse de alimentare neîntreruptibile, comutatoare de rețea și camere, etc.

Citește și:

Poliția de FrontierăSituația actualizată la frontieră. Amenzi aplicate de polițiști

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de fapte ilegale constatate de polițiștii de frontieră în ultimele 24 de ore

07 Dec 2023 285

Traficul de la granițele României. Ultimele date furnizate de polițiștii de frontieră

06 Dec 2023 343

Flux intens la frontierele României. Câte persoane au trecut prin controalele vamale

05 Dec 2023 370

Activități ilegale la punctele de trecere a frontierei. Zeci de fapte constatate în ultimele 24 de ore

03 Dec 2023 366

Traficul de la granițele României. Ultimele date transmise de autorități

02 Dec 2023 460

Zeci de fapte ilegale constatate de polițiștii de frontieră în ultimele 24 de ore

01 Dec 2023 437

Traficul la frontieră în data de 29 noiembrie 2023

30 Nov 2023 386

Măsurile luate la nivelul Poliției de Frontieră cu ocazia minivacanței prilejuite de Ziua Națională a României

29 Nov 2023 437

Poliția de Frontieră Zeci de fapte ilegale constatate în ultimele 24 de ore

28 Nov 2023 525

Traficul de la granițele României. Ultimele date furnizate de autorități

27 Nov 2023 526

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au făcut front comun cu colegii din celelalte structuri în timpul Codului Roșu

27 Nov 2023 466

Poliția de Frontieră Captură de țigări în valoare de 1,5 milioane de euro, descoperite la Nădlac

27 Nov 2023 500

Zeci de fapte ilegale constatate de polițiștii de frontieră în ultimele 24 de ore

26 Nov 2023 456

Șeful Poliției de Frontieră este dat afară, ca urmare a fugii lui Cătălin Cherecheș. Premierul Ciolacu i-a cerut demisia

25 Nov 2023 1080

Poliţistul de frontieră care a verificat maşina cu care Cherecheş a părăsit ţara, cercetat

25 Nov 2023 633