În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

Sursa foto: Poliția de Frontieră







Astăzi, 17.04.2024, în Portul Mangalia, la sediul Grupului de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă, în prezența secretarului de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, a avut loc evenimentul prin care au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române două drone de tip avion, cu decolare vertical, conform unui comunicat al Poliției de Frontieră. 

Pentru a preveni şi a combate infracționalitatea transfrontalieră sub toate formele ei, dar și pentru a ține pasul cu tehnologia tot mai avansată și diversă a celor care încalcă cu bună știință legea, polițiștii de frontieră sunt nevoiți să utilizeze cele mai eficiente şi moderne echipamente, cu atât mai mult în contextul geo strategic actual.

„Poliția de Frontieră Română face încă un pas în evoluția capabilităților de supraveghere și control a frontierei naționale prin intrarea în  dotare a două drone de tip avion, cu decolare verticală. Folosirea acestei tehnologii avansate reprezintă o etapă importantă în consolidarea forțelor Poliției de Frontieră Române, pentru asigurarea securității naționale și a stabilității în regiune.”, se arată în comunicatul remis.

Prin proiectul finalizat astăzi, se urmărește îmbunătățirea capacității de supraveghere a frontierei de stat și combaterea traficului ilicit cu țigarete în principal, dar și combaterea infracționalității transfrontaliere sub toate formele ei, potrivit sursei.

Instruirea polițiștilor de frontieră care operează dronele s-a desfășurat în Africa de Sud, timp de zece zile, la sediul producătorului de echipamente. Cei șase poliţişti de frontieră, selectaţi din cadrul structurilor teritoriale, au parcurs un program complex de training care va permite folosirea aeronavelor la capacitate optimă.
 
Cele două drone de tip avion, cu decolare verticală vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente.

„Astfel, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituției. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 şi încă 5 în 2023, prin contracte de achiziție și donații.
Anul trecut polițiștii de frontieră operatori pe aceste aeronave au efectuat peste 6.500 de misiuni de supraveghere aeriană, care au totalizat aproximativ 2.300 de ore de zbor. Rezultatul a fost depistarea a peste 400 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera şi întocmirea a 3 dosare penale privind fapte de contrabandă, din 2023 până în prezent.”, mai arată comunicatul.

Aceste noi capabilități de survolare aeriană vin în completarea echipamentelor mobile şi fixe achiziționate anul trecut, în valoare de aproximativ 7,2 milioane euro, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, printre acestea amintim cele 5 autospeciale de supraveghere cu termoviziune de ultimă generație, 115 autospeciale de patrulare, 10 ambarcațiuni rapide de intervenție, precum și echipamente portabile de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, truse criminalistice și multe altele.

 
Citește și
Drone observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tinerii din Mangalia, susținuți de Primărie în plan socio-profesional (FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 688

Proiectul a fost depus la APM Constanța Port Azuro SRL investește într-un nou restaurant în Portul turistic Mangalia

25 Apr 2024 495

Finanţele Publice din Constanţa cer insolvența LGV Invest Quality SRL, din Limanu! Firma a deținut, prin concesiune, un teren în Portul Turistic Mangalia

19 Apr 2024 467

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1456

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat, şi șeful Poliţiei de Frontieră din România vin mâine la Mangalia!

16 Apr 2024 593

Fotoreportaj În armonie cu natura. Spectacolul lebedelor în Portul Turistic Mangalia (FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 534

Transbitum SRL investește în Terminalul de bitum din Portul Mangalia, județul Constanța

17 Mar 2024 671

Administrația Porturilor Maritime, contract cu Inaco Legal SRL, din Galați (DOCUMENT)

23 Jan 2024 843

Averea și interesele lui Costel Bucur, director Operațiuni Portuare în Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (DOCUMENT)

29 Dec 2023 1905

Averea și interesele lui Adrian Daniel Gavruță, președintele Consiliului de Administrație al Administrației Porturilor Maritime SA! (DOCUMENTE)

21 Dec 2023 1589

Județul Constanța O suprafață de teren din Portul Turistic Mangalia scoasă la vânzare de Primărie

13 Nov 2023 1135

Grup Servicii Petroliere SA, obligată să achite Administraţiei Porturilor Maritime peste 1,6 milioane de lei. Dosarul, la Curtea de Apel

12 Oct 2023 1139

Licitații Constanța Navele militare din Constanța și Mangalia vor fi dotate cu aparatură de înregistrare de peste 7,03 milioane de euro! (DOCUMENT)

08 Oct 2023 1265

Licitații Constanța Administrația Porturilor Maritime SA, peste 1,18 milioane de euro pentru întreținerea sistemului de semnalizare maritimă (DOCUMENT)

06 Oct 2023 1019

Alertă la Mangalia! O navă încărcată cu bitum a eşuat la intrarea în Port (GALERIE FOTO)

28 Sep 2023 1358