Actualitate

365 de zile de la tragedia care a trezit, pe moment, o ţară Colectiv. Neputinţa sistemului. Revoluția CTRL ALT DELCe s-a întâmplat în seara de 30 octombrie în club Colectiv ne-a lăsat fără respiraţie. Când ne-am adunat tot curajul şi am deschis, încet, ochii, mulţi dintre noi nu mai erau aici. S-au dus la Cer. Ne-am speriat, ne-am îngrozit, ne-am înfuriat. Poate ne-am şi rugat, da, ne-am rugat, pentru toţi oamenii care au fost acolo.

365 de zile

În urmă cu un an, pe 30 octombrie, artificiile aprinse în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, care își lansa albumul „Mantras of War” în Colectiv, au provocat un incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane.
 
Pe lângă fanii celor de la Goodbye to Gravity, în Colectiv se aflau în acea noapte muzicieni, fotografi, jurnaliști. Membrii Goodbye to Gravity au început concertul la 22.02, incendiul declanşându-se la 22.32.
 
După miezul nopții, Raed Arafat a anunțat în direct la televiziuni că intervenția a trecut sub incidența „planului roșu”. Tot după miezul nopţii, peste 150 de răniţi fuseseră duși deja spre mai multe spitale din Bucureşti. Părinţi, fraţi, surori, prieteni şi iubiţi porniseră pe urmele lor celor care se aflau la concert.
 
Primele anunţuri oficiale cu numărul celor decedaţi le-au făcut secretarul de stat și ministrul de interne. În noaptea tragediei, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa şi 172 de răniţi au ajuns la spitalele din Bucureşti. Dintre aceştia, 147 au fost internaţi, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă, iar 47 dintre cei cu arsuri grave au fost transferaţi în clinici din străinătate. La o lună după incendiu, numărul celor care au murit ajunsese la 60, iar până în 14 martie 2016, alţi patru răniţi şi-au pierdut viaţa pe patul de spital. Bilanţul victimelor a ajuns, astfel, la 64. Au pierit în foc sau în spitale, omorâţi de infecţii şi neputinţa sistemului, artişti, arhitecţi, fotografi, jurnalişti, olimpici. Din cei cinci membri ai trupei Goodbye to Gravity, unul singur a supravieţuit, arădeanul Andrei Găluț

Cum a scăpat Ema, din Constanţa, din iadul ColectivCei care nu au fost în seara fatidică de 30 octombrie în Colectiv au răsuflat uşuraţi, însă nu şi Ema. Ema este din Constanţa, dar atunci, în seara pe care nu o va uita niciodată, a fost în Colectiv. A fost nevoie doar de câteva ore pentru ca ziua ei normală de muncă să se transforme în seara care i-a schimbat fundamental viaţa, pentru că a fost atât de aproape să i-o ia.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, Ema a povestit momentele prin care a trecut atunci.
 

„În clipa în care am văzut că a luat foc stâlpul şi că urcă, în mod tacit, şi eu, şi Mircea (n.r. prietenul ei), am hotărât că este bine să ieşim. Fără a discuta efectiv, am ştiut amândoi că ar fi OK să ne îndreptăm spre uşă. L-am auzit zicând «Hai!». Apoi, l-am auzit pe Andrei Găluţ, solistul formaţiei, zicând «Asta nu face parte din show. Aduceţi un extinctor pe scenă», moment în care ne-am îndreptat spre ieşire. După câţiva paşi, deja era îngrămădeală, tavanul cuprins de flăcări. Presiune. Ne-am lăsat foarte moi, ca şi cum nu aveam oase în corp şi cumva, purtaţi de mulţime, am ieşit spre uşă. Am aruncat o singură privire în spate şi am văzut tavanul arzând, atunci mi-am zis «Trebuie să ieşim». Atât. Şi nu m-am mai uitat înapoi. Mintea mea era blocată pe «Trebuie să ieşim». Ne-am oprit înainte de uşă, erau oameni căzuţi în faţa noastră, s-au ridicat, cred, altfel nu aveam cum să ocolim, şi i-am zis «stânga». Ne-am adăpostit în gangul din stânga, am întors a doua oară capul în urma mea şi am văzut flăcările ţâşnind în spatele nostru, în afara containerului. Am încercat să deschidem porţile de fier de la capătul gangului, eu crezând că ar putea da într-o curte interioară şi că, astfel, am avea două căi de ieşire. Era doar o magazie plină. Am văzut oameni care trăgeau după ei alţi oameni spre ieşire, fete protejate de bărbaţi, mulţi dintre cei care ieşeau încercau să mai salveze pe cineva”, ne-a spus Ema.


Andrei Trifu, din Mangalia, rănit în Colectiv – „Lumea a paralizat pentru câteva secunde”Andrei Trifu, scafandru de mare adâncime din Mangalia, a fost rănit în incendiul din Colectiv. La două săptămâni de la producerea tragediei, el a susţinut o conferinţă de presă în Spitalul Bagdasar Arseni, unde era internat, în care a povestit despre momentele prin care a trecut atunci şi cum a reuşit să scape din club, în condiţiile în care se afla la patru metri de scenă.
 

„În momentul în care a izbucnit incendiul, a fost o stare de hipnoză generală. Lumea a paralizat pentru câteva secunde. Solistul chiar a cerut un instinctor, dar se pare că nu a fost pentru moment nimic de ajutor. După câteva secunde, a început aşa-zisul foc puternic, care a trimis lumea spre ieşire, într-o busculadă de care nu aş vrea să aibă parte nimeni de acum încolo. Eram exact la mijlocul scenei, la patru metri de scenă”, povestea Andrei în conferinţa de presă din 12 noiembrie 2015, de la Spitalul Bagdasar Arseni.

 
De asemenea, a explicat cum l-a ajutat pregătirea din armată. „Până spre ieşire am reuşit să-mi menţin respiraţia un minut şi jumătate, cu ochii închişi, m-am târât pe coate şi genunchi, exact cum am făcut în armată. Lucrul acesta m-a salvat”, mărturisea Andrei.

Când îngerii pleacă dintre noi
 

Serian Mavi, din Constanţa, se afla în Colectiv în momentul tragediei. În noaptea de 30 octombrie, a ajuns în stare critică la spitalul „Badgasar-Arseni“ din Bucureşti. După ce a fost supusă unei operaţii la o săptămână de la tragicul incendiu, medicii erau încrezători în șansele ei de supraviețuire, deşi plămânii și rinichii ei erau afectați. „Vineri, am fost la ea, la Bucureşti, însă nu mi-a fost permis accesul, din considerente medicale. Tot vineri, a intrat în operație, în jurul orei 13.00. Aşteptam să deschidă ochii, însă în seara de sâmbătă, am primit tragicul mesaj”, declara atunci, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Muftiatul Cultului Musulman din România.

Tânăra lucra într-o multinaţională și făcea un masterat de Studii Culturale Britanice. Era, de asemenea, absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (maghiară-engleză, promoţia 2012). 

„Revoluția CTRL ALT DEL”Incendiul din Colectiv a lăsat în urmă o țară întreagă în doliu, iar oamenii au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile și a lupta pentru un alt viitor. Protestele spontane de stradă din România, numite de către presă „Revoluția Colectiv” sau „Revoluția CTRL ALT DEL”, au debutat la începutul lunii noiembrie 2015 în București.
 
Ca urmare a declarației primarului sectorului 4 de atunci, Cristian Popescu Piedone, că nu are ce să-și reproșeze, pentru că, din punctul lui de vedere, Colectiv funcționa legal, a fost organizat în ziua de 3 noiembrie 2015, în Piața Universității, un miting pentru demiterea acestuia. Peste 20.000 de persoane au cerut demisiile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone. La patru zile de la incendiu, Victor Ponta, împreună cu Guvernul României, dar și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat.
 
În frunte cu Bucureşti, celelalte oraşe din ţară au contribuit la scrierea unei noi pagini din istoria României. Constanţa nu a făcut excepţie. Au ieşit în stradă constănţeni de toate vârstele, de la adolescenți până la bătrâni. S-a ţinut un moment de reculegere şi în fața restaurantului Beirut. Constănţenii au scandat „Colectiv, Colectiv”, „Constanţa, trezeşte-te!”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!” şi „Veniţi cu noi!”.
 
La data de 10 noiembrie 2015, la ora 17.00, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș drept prim-ministru al României, însărcinându-l cu formarea unui guvern de tehnocrați. În urma acestei decizii, în cea de-a opta zi de la începerea protestelor de stradă, acestea au încetat.

La nivel naţional, peste 15.000 de controale

Peste jumătate din barurile, restaurantele, sălile de cinema sau mall-urile închise după ce, în urma tragediei din Colectiv verificările au arătat încălcări grave ale regulilor de securitate de incendiu, au fost redeschise în ultimul an, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
 
Din 4 noiembrie 2015 şi până în 30 septembrie 2016, la nivel naţional, au fost făcute peste 15.000 de controale de prevenire, îndrumare sau verificare, unele planificate, altele inopinante, se arată în datele transmise de IGSU. Neregulile constatate au fost de ordinul miilor, fiind aplicate peste 11.000 de amenzi.

Foști ofițeri ISU, trimiși chiar vineri în judecată în dosarul Colectiv

Vineri, procurorii ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în dosarul Colectiv, a Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București - Ilfov. 
 
DNA precizează că, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.
 
Potrivit unui comunicat al DNA, până în acest moment, în cauză s-au constituit părți civile 248 de persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sume de aproape 212,5 milioane euro și peste 51,2 milioane lei.
 
În dosarul mare, au fost trimise în judecată șase persoane: cei trei acționari ai clubului, patronii firmei de pirotehnie și unul dintre angajații acestei firme, cel care a montat artificiile. Procurorii mai au în lucru un dosar care îl privește pe cel de-al doilea angajat al firmei de pirotehnie, care a fost rănit în incendiu și a stat câteva luni în spital.

Apel către patronii de cluburi

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut vineri un apel către toți patronii de cluburi ca în această seară, de la ora 22.32, să fie ținut un moment de reculegere în memoria victimelor şi „să ridice spre cer o rază de lumină”.
 
„Noi, duminică, la ora 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumină. Aș ruga pe toți patronii de cluburi ca la 22.32 poate ar putea face un astfel de gest, să țină un mic moment de reculegere și să ridice spre cer o rază de lumină. Noi o vom face de la Colectiv”, a spus Eugen Iancu.

Colectiv a trezit, pe moment, o ţară

Nimeni nu poate contesta impactul pe care l-a avut Colectiv. A provocat lacrimi, frică, durere, a scuturat adevărurile unora, minciunile altora. Colectiv a trezit, pe moment, o ţară. Colectiv doare. Şi îi doare cel mai tare pe părinţii ai căror copii nu mai sunt de un an.
 
Întrebată ce le-ar zice celor cu memoria „scurtă”, Ema a răspuns astfel: „La fiecare gând necurat, la fiecare şpagă şi încercare de «las-o, că merge şi aşa», să se gândească la Colectiv”.  

Citeşte şi Detalii cu un mare impact emoţional: Povestea impresionantă a Emei Bărăscu, din Constanţa. Cum a scăpat din iadul Colectiv


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

cristi

30 Oct, 2016 20:41

Din păcate asemenea cluburi încă funcționează bine mersi fără ferestre ,cu o singură ușa ca de apartament pt acces și ieșire ,cu tavanul placat cu scânduri inflamabile.Se numește GOBLIN și este în Constanta la parterul Hotelului Megalos de pe bdul Mamaia cu accesul de pe strada.Aprod Purice. În fiecare weekend 300 de pers intră în acea grotă pe o ușă ca de la dormitor iar nimeni nu ia nici măsură.... Ar trebui distribuit ...până la tragedie nu e decât un pas...

Articole asemanatoare

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)

12 Nov 2018 3202

70 de morţi după un incendiu într-un club din Bucureşti. Azi, un nou termen în proces

09 Nov 2018 333

Ce mesaje au afişat suporterii SSC Farul la meciul cu CS Mioveni

05 Nov 2018 669

Decese Constanţa 2 noiembrie 2018

02 Nov 2018 691

Rugăciuni şi lacrimi, la trei ani de la tragedia din Colectiv

31 Oct 2018 255

Un nou dosar disjuns din "Colectiv" Se fac cercetări pentru ucidere din culpă în formă agravată (document)

31 Oct 2018 294

Moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la Colectiv, în Senat

31 Oct 2018 326

Revista presei locale

31 Oct 2018 369

Marş în Bucureşti pentru victimele din Colectiv. Mii de oameni au ieşit în stradă

30 Oct 2018 230

Trei ani de la Colectiv Victimele teribilului incendiu de la Colectiv, comemorate la Constanţa (video)

30 Oct 2018 314

"Coborâm la prima", debutul în lung metraj al lui Tedy Necula, proiectat la Univeristatea "Ovidius" din Constanţa. Legătura cu Colectiv

30 Oct 2018 479

Trei ani de la tragedie Viorica Dăncilă, mesaj pentru victimele incendiului de la Colectiv

30 Oct 2018 311

Bărbat ameninţă că îşi dă foc, în faţa clubului Colectiv

30 Oct 2018 502

În memoria victimelor de la Colectiv, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori

30 Oct 2018 335

Astăzi are loc slujba de pomenire la trei ani de la tragedia din Colectiv. 64 tineri au murit

30 Oct 2018 285

Care este mesajul uneia din victimele de la Colectiv, la împlinirea a trei ani de la tragedie

30 Oct 2018 238

Revista presei locale

30 Oct 2018 371

Au trecut trei ani de la incendiul din clubul Colectiv din București. 64 de persoane au decedat

30 Oct 2018 286

Slujbe de pomenire la trei ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv. Zeci de tineri au murit în urma tragediei

29 Oct 2018 280

Sorina Pintea “Și negocierea Contractului Colectiv de Muncă poate fi terminată, așa cum ne-am angajat cu noua echipă din minister”

25 Oct 2018 188

Dosarul Colectiv, redeschis azi. Aproximativ 70 de persoane au murit

22 Oct 2018 378

Editorial Mi-e rușine de noi. Colectiv, 3 ani, 65 de rugăciuni înălțate spre cer și atât!

20 Oct 2018 1099

Raportul de consultare a PUD-ului iniţiat de Black Waters SRL, publicat de municipalitate Bloc de şase etaje pe strada Mircea cel Bătrân, deasupra plajei Modern (galerie foto+document)

19 Oct 2018 1924

Un nou bloc în Palazu Mare! Iată cine este investitorul (document)

28 Sep 2018 489

Bloc nou în Năvodari, pe bulevardul Mamaia. Detalii despre proiect (document)

19 Sep 2018 281

Ansamblu de blocuri de şase şi şapte etaje. Five-Holding SA construieşte la halta Traian (document)

19 Sep 2018 1343

După anunţul apocaliptic despre ce ar urma să se întâmple la Constanţa, Maria Ghiorghiu vine cu un alt avertisment cutremurător

13 Sep 2018 1632

Un nou termen în dosarul clubului Colectiv!

10 Sep 2018 525

Valeriu-Mihail Terceanu, judecătorul dosarului Colectiv, iese la pensie de azi

03 Sep 2018 394

În premieră, la Muzeul de Istorie constănţean Siturile arheologice dobrogene, reunite într-un interesant tur expoziţional (galerie foto)

11 Aug 2018 1008

Invitaţie la lectură. „Ovidius la Tomis - satul global şi vocile exegezei actuale“ (recenzie la volumul colectiv „Răzbunarea barbarilor“)

08 Aug 2018 621

O nouă clădire va fi ridicată în Mamaia Nord. Iată cine este proprietarul! (document)

01 Aug 2018 563

De Ziua Energeticianului, magazinele Enel din judeţele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița vor fi închise

18 Jul 2018 721

Locuitorii sunt nemulţumiţi. Poliţia Locală a amendat Black Sea Design Concept Pământul rezultat din săpătura unui imobil de pe Primăverii, depozitat în incinta stadionului de rugby (galerie foto)

18 Jul 2018 2551

Consultare publică asupra PUD, pentru imobil de șase etaje, strada Mircea cel Bătrân

28 Jun 2018 772

UPDATE. „Un colectiv minunat“ Voinţa Valu lui Traian este campioana Ligii a 4-a. Va reprezenta Constanţa la faza interjudeţeană (galerie foto)

06 Jun 2018 3694

Clădirea de cinci etaje ridicată pe strada Primăverii din Constanţa de Black Sea Design Concept SRL, la mâna Comisiei tehnice de urbanism (document)

05 Jun 2018 855

Astăzi este ziua de naştere a lui Ion Barbu, antrenor secund la SSC Farul Constanţa

14 May 2018 1130

Stăpânirea lui Mircea cel Bătrân în Dobrogea (I)

14 May 2018 2104

Clădire de cinci etaje, pe strada Primăverii din Constanţa. Black Sea Design Concept SRL aşteaptă răspuns de la municipalitate (document)

07 May 2018 2010

Imobilul de opt etaje pe care Dakonis Imobiliar SRL îl va ridica lângă Centrul de Scafandri din Constanţa, în atenţia Comisiei tehnice de urbanism (galerie foto)

18 Apr 2018 1583

CN APM Constanța va achiziționa echipamente de protecție și lucru. Valoarea contractului (document)

10 Apr 2018 865

#citeșteDobrogea Cognacul și romul, băuturi falsificate aflate pe masa dobrogenilor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Apr 2018 1508

Dakonis Imobiliar SRL a solicitat certificat de urbanism Bloc de opt etaje lângă Liceul „C.A. Rosetti“ şi Grădiniţa 42, vizavi de Centrul de Scafandri (document)

05 Apr 2018 1923

MAE confirmă expulzarea unui diplomat român de către Federația Rusă

30 Mar 2018 523

Petre şi Alexandru Grigoraş, în doliu. Mesajul SSC Farul Constanţa

21 Mar 2018 2990

Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (I)

21 Mar 2018 2273

#citeșteDobrogea Cum erau tratați bolnavii din Mangalia și Medgidia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Mar 2018 2115

#citeșteDobrogea Primul doctor care a călcat pământul Dobrogei, Papasaul. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

01 Mar 2018 1591

#citeșteDobrogea „Dobrogenii erau supuși efectelor bolilor și epidemiilor ca în epoca preistorică.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

27 Feb 2018 1422