A început perioada Perseidelor! Adevărat spectacol al meteoriților pe cer

foto: wikipedia.org
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Perseidele sunt o ploaie de meteoriți majoră care oferă un adevărat spectacol pe cer. 

În acest an, ploaia de meteoriți a început pe 17 iulie și se va încheia pe 24 august, dar cele mai bune șanse de a o vedea vor fi la primele ore ale dimineții, în jurul orei de vârf, pe 12 și 13 august. În acest an, meteorii ar trebui să fie un spectacol deosebit de impresionant, deoarece luna va fi luminată doar în jur de 10% în diminețile de vârf, datorită lunii noi din 16 august, conform NewScientist.


Iată ceea ce sigur nu știați despre Perseide 

Perseide sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani. Chiar și așa există un filament relativ subțire de praf în flux care a fost eliminat de cometă în 1862. Rata meteorilor ce originează din acest filament este mai mare decât părțile mai vechi ale fluxului.

Această ploaie de meteori a fost observată regulat pe o perioadă de mai bine de 2000 de ani, cu primele informații despre acest fenomen originare din Estul Îndepărtat. Unii catolici fac referire la această ploaie de meteori ca „Lacrimile Sfântului Laurențiu”, această asociere având legătură cu mucenicia acestuia, comemorată pe 10 august., scrie wikipedia.org. 

Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu.


Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august, și depinde de localizarea în particular a fluxului.

La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. Ei pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza căii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică. Ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele dinaintea zorilor, în condițiile în care partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pâmântul se mișcă prin spațiu. 


Citește și: 

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță. Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Perseide în 2023, pe cerul României. Când poţi vedea cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare

12 Aug 2023 1587

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline

10 Aug 2022 2120

Spectacol astronomic de excepţie! Când pot fi observate Perseidele

03 Aug 2018 1855

Nu ratați ploaia de meteori Perseide, din această seară

11 Aug 2016 4074

Pregătiți-vă pentru punctul culminant al Perseidelor!

27 Jul 2016 1863

Spectacol pe cer În această seară puteţi admira Perseidele!

12 Aug 2015 2345

Fenomen astronomic "Super Luna" Luna Plină, înaintea Perseidelor (video)

09 Aug 2014 4414

Ploaie de stele vizibilă din România

07 Aug 2014 2942