Acuzații de fals pentru tablouri care provin de la familia Năstase și incluse în expoziția Victor Brauner. Un istoric cere să fie verificate



Sursa foto: Facebook/Adrian Buga



 
  • Istoricul de artă Adrian Buga a recomandat Muzeului Național de Artă „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner”, la o zi după ce un alt istoric a vorbit despre „falsuri la limita ridicolului”.
 
Adrian Buga, într-o postare pe Facebook a adus detalii depsre expoziția Victor Brauner.
 

„Scriu acest text în care doresc să punctez câteva detalii extrem de importante despre expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” desfășurată în prezent la Muzeul Național de Artă al României, proiect conceput și coordonat de Călin-Alexiu Stegerean (curatorul expoziției și Directorul General al MNAR), printr-o producție realizată de Muzeul Național de Artă al României.
 
În această expoziție, destul de bine argumentată vizual, au fost aduse lucrări de artă, cărți, fotografii și filme din diferite muzee românești și străine, cât și din colecții particulare: lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d'Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Colecțiile particulare: Octavian Brândeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Béatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.
Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.
Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme
acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.
 
Tot timpul am luptat împotriva vânzării obiectelor de artă false, mi-am dedicat timpul, activitatea profesională și experiență în a descoperi doar lucrări originale, iar o lucrare originală, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului și ajută nespus cultura națională, iar în cazul lui Brauner - internațională. ” spune istoricul.

 

El mai cere să se facă publice expertizele cercetările experților muzeului de artă, cei care s-au ocupat de expoziția Brauner, și cere, de asemenea să se facă publice studiile legate de proveniența lucrărilor de artă din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

 

„Menționez că autenticitatea și integritatea unor opere de artă au relevanță administrativă, atât pentru statul român, cât și pentru instituțiile muzeale care au trimis lucrări de artă în expoziția Brauner, iar pentru națiunea franceză (prin Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole) protejarea patrimoniul cultural național de asocierea lucrărilor din patrimoniu lor cu lucrările false este un obiectiv al intereselor de securitate națională și angajează responsabilitatea Statului francez.
 
Dacă nu se fac publice expertizele cerute și nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menționate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziției Brauner, voi fi nevoit să protestez public în fața muzeului și în fața sediului Ministerului Culturii”, a transmis acesta.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Condamnare definitivă pentru un fost angajat al ISU Dobrogea! 12 ani şi 6 luni de închisoare

26 Apr 2024 569

DSVSA Constanța a atribuit cinci contracte privind concesionarea serviciilor veterinare din CSV Saraiu, Crucea, Fântânele, Hârșova și Mihai Viteazu (DOCUMENTE)

26 Apr 2024 405

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 428

CS Farul Constanța Halterofilii au urcat pe podium la Naționalele de juniori 2 (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 363

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 524

Avocatul Cuculis – „Ar mai exista o singură variantă prin care judecătoarea să nu participe în cazul în 2 Mai“ (VIDEO)

25 Apr 2024 588

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 483

Vineri, 26 aprilie 2024 „Sărbătoare luminată” - Concert de Paști, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

25 Apr 2024 419

Cumpărări directe Constanța Adonica Consulting SRL va elabora studii DNSH pentru reabilitarea Școlii din Eforie Nord și a lacului Belona, proiecte dezvoltate de Primăria Eforie (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 352

Indemnizaţia de 4.950 lei pe lună Au fost numiți administratorii provizorii pentru Consiliul de Administraţie al SC Termica Distribuţie Năvodari SRL

24 Apr 2024 415

Aprobarea raportului activității CA-ului CT BUS SA pentru trimestrul II din 2023 se află în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Apr 2024 311

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 558

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 1077

Noi membri în plenul consiliului concurenței

23 Apr 2024 325

Anunț pierdere legitimație și carnet de student

23 Apr 2024 276