Adevarul.ro „Roşia Montană se poate repeta la Techirghiol“. Exploatarea nămolului unic în lume, contestată de comunitatea locală

O firmă din Caransebeş, înfiinţată special pentru exploatarea resursei din lacul Techirghiol, este noul inamic public al comunităţii din oraşul Techirghiol. Formin Techirghiol SRL îl are în spate pe Abris Lelbach, magnatul german cu afaceri în petrol, minerit şi energie, acţionat la echipa de fotbal Werder Bremen, care vrea să investească şi în sportul românesc (prin preluarea echipei de fotbal CFR Cluj), dar şi în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul lacului Techirghiol.

Pentru a şti dacă merită să aducă turiştii de 5 stele aici, într-o investiţie de 50-80 milioane euro, neamţul a comandat studii care să ducă la obţinerea licenţei de exploatare a unei suprafeţe de 3,5 hectare din lacul Techirghiol (dintr-un areal total de 160 hectare, dintre care 16 hectare pentru cercetare şi exploatare). 

Activitatea de exploatare este deţinută deocamdată, în exclusivitate, pe altă suprafaţă, doar de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.  Instituţia subordonată Ministerului Sănătăţii, care face parte din reţeaua sanitară de stat, a fost desemnată recent, la Congresul naţional de balneologie desfăşurat la Govora, cel mai bun sanatoriu balnear din România, pentru al doilea an consecutiv.

„Este vorba să spargem un monopol aici, uitaţi exemplul Mării Moarte, unde deschiderea exploatării resurselor a dus la o dezvoltare turistică internaţională. Lacul Techirghiol încă nu este exploatat la adevăratul potenţial, studiile sunt vechi, dinainte de ’89, nu ştim dacă apa şi nămolul şi-au păstrat proprietăţile terapeutice. Nu vrem să furăm resursa nimănui, vrem doar să obţinem profit, ca orice societate comercială, dintr-o activitate pe care vrem să o desfăşurăm în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi Sanatoriul Balnear Techirghiol“, a declarat Tiberiu Duma, directorul Formin SA.

Firma este acţionară la Formin Techirghiol SRL, ce a cerut dreptul de explotare, societatea fiind deţinută de neamţul Lelbach, prin Vasile Albulescu, un investitor prezent în acţionariatul ambelor firme.  Din Caraş-Severin, cu dedicaţie pentru Techirghiol Formin SA este fosta Întreprindere de Explorări din Caransebeş (judeţul Caraş-Severin) înfiinţată în 1952. Societatea a primit în 2013 de la Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale licenţa de explorare a unui sector (Techirghiol Gughiş) din lacul Techirghiol.

Studiul s-a încheiat şi stă la baza demersurilor făcute de Formin Techirghiol SRL pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern care să ofere licenţa de exploatare a resursei din lac. Între timp, Formin SA a obţinut licenţa de explorare şi pentru sectorul Techirghiol Est, pe care l-ar fi dorit Sanatoriul privat din Techirghiol (cunoscut ca „Sanatoriul avocaţilor“).

„Sunt aceleaşi condiţii, ei au iniţiat demersul de a obţine licenţa, dar noi am avut o ofertă mai bună şi am câştigat licenţa“, a explicat Duma.  

Articolul integral poate fi citit aici: adevarul.ro.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O firmă din Constanța a câștigat la CNSC. Administrația locală din Roșia Montană trebuie să-i reevalueze oferta

12 Oct 2020 1138

Știați că….O celebră cântăreață româncă s-a născut la data de 5 august

05 Aug 2020 733

Astăzi, în anul 131, Roșia Montană a fost atestată documentar

06 Feb 2020 513

#DobrogeaAcademică Academia Română salută decizia Guvernului privind proiectul Roșia Montană

05 Feb 2020 1388

Protest în Piața Victoriei. Se scandează pentru Roșia Montană (galerie foto + video)

30 Jan 2020 1109

Premierul Ludovic Orban vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO

28 Jan 2020 887

Ședința CSAT. S-a stabilit un număr mai mare de militari români, pentru teatrele de operații. Ce alte subiecte importante s-au pus în discuție

27 Jun 2018 830

Sute de persoane s-au adunat să protesteze în Piața Victoriei

10 Jun 2018 1285

Corina Șuteu „Roșia Montană, inclusă pe lista indicativă a UNESCO”

29 Oct 2016 1547

riseproject.ro - Afacerea aurului Deva Gold extinde proiectul Certej

24 Jul 2016 4079

Scrisoare deschisă ”Domnule Ciolos, de ce blocați interzicerea cianurii?”

06 Apr 2016 1589

Constanța sărbătorește Roșia Montană

04 Feb 2016 1417

Arestări pe bandă rulantă în această seară în dosarul "Căutătorilor de aur" de la Roșia Montană

28 Oct 2015 1228

Percheziții de amploare în Alba, Mureș, Bihor și Cluj

27 Oct 2015 1286

Romaniacurata.ro Ponta, asaltat cu Roșia Montană la Torino și huiduit la Madrid (video)

20 Oct 2014 1807