Aproape 213.000 elevi, preponderent din mediul rural izolat, vor beneficia de microbuze electrice pentru transportul şcolar


 foto: Pexels
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian-Ioan Veștea au participat astăzi, 12 septembrie, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru achiziția de microbuze școlare electrice destinate elevilor.

Evenimentul a fost găzduit de Palatul Victoria și marchează debutul implementării unei investiți finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” (Componenta C15: Educație, Investiția 10), derulat de Ministerul Educației.

„Alocăm astăzi, prin PNRR, peste 250 de milioane de euro pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor în aproximativ 1.200 de localități, după ce, în urmă cu o lună și jumătate, învățământul a primit o sumă impresionantă, tot prin PNRR, de peste 1 miliard de euro fără TVA, pentru dotarea a peste 5.600 de unități de învățământ preuniversitar. Este încă un pas pe care-l facem în direcția unui sistem de învățământ modern, accesibil tuturor copiilor și tinerilor care învață aici, în România. Ne-am asumat  că educația este o prioritate şi dovedim acest lucru.

România poate crește și se poate dezvolta doar prin educație, doar prin tineri pregătiți, ținând cont de cerințele pieței muncii. Este de datoria noastră să asigurăm condiții decente pentru a învăța tuturor elevilor, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.


Alocarea financiară a fost de 250 de milioane de euro, fără TVA, iar la valoarea contractelor se adaugă și cofinanțarea (variată) din partea Consiliilor județene de aproape 7,5 milioane de euro.

Obiectivul urmărit prin intermediul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, cu un consum energetic redus. Această investiție va contribui, de asemenea, la obiectivul Ministerului Educației de a combate fenomenul abandonului școlar în învățământul preuniversitar.

„În calitate de ministru al educației, îmi propun să nu pierdem niciun leu care poate fi atras prin investițiile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, printr-o adaptare continuă la nevoia reală din teritoriu. Contractele semnate astăzi reflectă atât efortul pentru a răspunde nevoilor reale din județe, cât și colaborarea eficientă între administrația centrală și județeană, în interesul copiilor.

Această colaborare s-a reflectat în ceea ce a sintetizat evenimentul de astăzi, unde, împreună cu autoritățile județene, am reușit să găsim soluții și să suplimentăm bugetul investiției din PNRR, pentru a ne adapta la nevoia locală, pentru a achiziționa microbuze de 16+1 locuri, și nu 8+1 locuri, așa cum a fost calculat inițial în PNRR.

În total, am suplimentat investiția din PNRR cu mai bine de 57 de milioane de euro, ajungând la un total de peste 250 de milioane de euro fără TVA, respectiv de peste 296 de milioane de euro, cu TVA, pentru a satisface cât mai mult din nevoia locală de transport școlar, pentru că suntem datori să asigurăm copiilor noștri acces egal la educație”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Beneficiarii finali ai acestei investiții sunt elevii și cadrele didactice, iar achiziția se realizează prin intermediul unităților administrativ-teritoriale județene (Consiliile județene), care au reprezentat solicitanții eligibili în cadrul apelului de proiecte. 

„Încă de când eram președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, am făcut demersurile necesare ca toate Consiliile Județene să poată aplica pentru achiziționarea de microbuze școlare electrice și pentru crearea infrastructurii aferente acestora, astfel încât să dezvoltăm o rețea de transport verde pentru elevi, ca o măsură concretă a sprijinului pentru o educație de calitate, accesibilă tuturor copiilor din România.

Întrucât respectul pentru mediu reprezintă una dintre valorile promovate și dezvoltate prin educație, venim în special în întâmpinarea nevoilor elevilor din zonele cu deficiență în transportul local și susținem, totodată, măsurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și atenuarea impactului schimbărilor climatice”, a subliniat Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Achiziția de microbuze școlare electrice pentru elevi va contribui și la asigurarea accesului la educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii din România, folosind mijloace de transport în comun moderne, cu 0 emisii de carbon și care se ridică la cele mai înalte standarde de calitate. Mai precis, vor fi achiziționate microbuze electrice care îndeplinesc condițiile prevăzute de regulamentele CEE-ONU și directivele CE-CEE, de tip: 8+1 locuri, 16+1 locuri sau mai mari de 16+1, în funcție de nevoia locală.


Citește și:

Consilierii județeni votează astăzi oportunitatea achiziției de microbuze școlare. Necesarul este de 143

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CJ Constanța achiziționează 25 de microbuze electrice pentru UAT-urile din județ (VIDEO)

24 Apr 2024 627

Ședință CJ Constanța. Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța Ce spune Mihai Lupu (VIDEO)

24 Apr 2024 564

Consiliul Județean Constanța va semna contractul pentru dotarea cu microbuze electrice a școlilor din județ

22 Apr 2024 807

Ministerul Educației Soluții identificate pentru asigurarea transportului elevilor

31 Jan 2024 539

Se aprobă suma forfetară pe zi Consilierii județeni, votează la sfârșitul lunii un proiect important care vizează transportul elevilor din județul Constanța (DOCUMENT)

25 Jan 2024 812

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 749

Precizări importante din partea Ministerului Educației, referitor la transportul elevilor

06 Jan 2024 1080

Microbuzele școlare la control! Polițiștii din Arad continuă verificările

15 Oct 2023 757

Consiliul Județean Constanța Întâlnire de lucru pe tema gratuității la transportul elevilor

04 Oct 2023 884

Angajări Constanța Primaria Comunei Lumina scoate la concurs un post vacant. Detalii

29 Sep 2023 1625

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1148

IPJ Brăila Poliţiştii, alături de elevi, la început de an școlar

11 Sep 2023 513

Știri Constanța Atenție! Traseele pentru transportul elevilor sunt reluate

11 Sep 2023 841

Tarif redus cu 90% Guvernul a aprobat Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți

08 Sep 2023 1003

Anunț de ultimă oră a ministrului Educației despre transportul studenților

08 Sep 2023 860