Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

  • Cinstirea unor sfinți importanți în Biserica Ortodoxă.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Pe 18 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor. Cu acest prilej, sâmbătă, începând cu ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ce îl are ocrotitor pe Sf. Emilian de la Durostorum.

Sfântul a fost fiul prefectului Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi, şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul IV. A fost unul dintre mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman. În timpul prigoanei anticreştine, Sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostorum, iar pentru aceasta a fost supus la chinuri şi, în cele din urmă, aruncat în foc. După stingerea focului, trupul său a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.

Duminică, 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Astfel, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin.

Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, duminică, 19 iulie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria, iar de la ora 20.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie” din Techirghiol.

Luni, 20 iulie, de la ora 8.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța (str. Ion Ursu, nr. 38, zona CET).

Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soţia sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a spus că: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta a săvârșit mai multe minuni: a înmulţit făina,  uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţilor lui Baal nu le-a fost primită jertfa, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoţii lui Baal au fost ucişi şi apoi a plouat.


Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”. De aici, superstiția potrivit căreia atunci când tună și fulgeră ar umbla Sf. Ilie prin cer în carul său de foc.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Scut“ pentru Arhiepiscopia Tomisului Aproape 40 de reclamanți și intervenienți în procesul pentru credință, de la Tribunalul Constanța

09 Apr 2021 1191

Scurt pe doi Interdicția de a circula de la ora 22.00 rămâne în picioare! Avem motivarea judecătorilor

05 Apr 2021 3198

Purtarea măștilor și vaccinul anti-Covid Un reclamant din procesul pentru credință, deschis de Arhiepiscopia Tomisului, cere dovezi de la Ministerul Sănătății, DSU și Guvern!

03 Apr 2021 1615

S-a schimbat data procesului pentru credință, deschis de Arhiepiscopia Tomisului. Se mărește numărul reclamanților

01 Apr 2021 698

O parohie din Arhiepiscopia Tomisului revendică un teren preluat abuziv de comuniști, la sistematizarea orașului

31 Mar 2021 1289

Valorificarea vinului rămas Falimentul fermei Nazarcea, administrată de Arhiepiscopia Tomisului, amânată pentru luna mai

27 Mar 2021 804

„Apărarea drepturilor poporului român“ Proces pentru credință, la Tribunalul Constanța, de Buna Vestire. Declarațiile Dianei Șoșoacă, avocatul Arhiepiscopiei Tomisului

26 Mar 2021 2073

Diana Şoşoacă, la Constanța, despre slujba de Paşti „Dacă va fi nevoie, ne vom bate cu toate autorităţile, inclusiv cu Poliţia şi Jandarmeria” (video)

25 Mar 2021 1870

Diana Șoșoacă, prezentă la Tribunalul Constanța, de Buna Vestire. Ce a declarat senatorul

25 Mar 2021 3263

Funcționarii CJ nu-și fac temele înainte de ședințe. Protocolul dintre Consiliul Județean Constanța și GSP Training SRL, aviz negativ în Comisia Juridică

23 Mar 2021 1020

Apel pentru redirecționarea unei părți a impozitului către Arhiepiscopia Tomisului conform Formular 230

17 Mar 2021 1590

Arhiepiscopia Tomisului. Precizari IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii

10 Mar 2021 649

„Și noi suntem amenințați în aceste zile“ ÎPS Teodosie și procesul pentru accesul credincioșilor în biserici (video)

10 Mar 2021 1344

Nemulțumiri! Arhiepiscopia Tomisului obligată să achite, în solidar cu o persoană fizică, sute de mii de lei Ministerului Fondurilor Europene

02 Mar 2021 2759

ÎPS Teodosie a inițiat demersurile pentru înființarea Mitropoliei Dobrogei. „Mitropolie a fost şi trebuie să fie”

27 Feb 2021 2263