Actualitate

Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

  • Cinstirea unor sfinți importanți în Biserica Ortodoxă.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Pe 18 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor. Cu acest prilej, sâmbătă, începând cu ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ce îl are ocrotitor pe Sf. Emilian de la Durostorum.

Sfântul a fost fiul prefectului Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi, şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul IV. A fost unul dintre mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman. În timpul prigoanei anticreştine, Sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostorum, iar pentru aceasta a fost supus la chinuri şi, în cele din urmă, aruncat în foc. După stingerea focului, trupul său a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.

Duminică, 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Astfel, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin.

Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, duminică, 19 iulie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria, iar de la ora 20.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie” din Techirghiol.

Luni, 20 iulie, de la ora 8.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța (str. Ion Ursu, nr. 38, zona CET).

Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soţia sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a spus că: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta a săvârșit mai multe minuni: a înmulţit făina,  uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţilor lui Baal nu le-a fost primită jertfa, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoţii lui Baal au fost ucişi şi apoi a plouat.


Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”. De aici, superstiția potrivit căreia atunci când tună și fulgeră ar umbla Sf. Ilie prin cer în carul său de foc.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului Târnosire de biserică la Mangalia. Hram la mănăstirea Dervent

11 Sep 2020 731

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Slujba înmormântării va fi oficiată de arhiepiscop

05 Sep 2020 2675

Praznicul Nașterii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Tomisului

04 Sep 2020 886

Rugăciuni pentru ploaie și hram în Arhiepiscopia Tomisului

30 Aug 2020 607

Fonduri nerambursabile Un afacerist și un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimiși în judecată de DNA Constanța. Urmează un nou termen

22 Aug 2020 1222

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sf. Mina” din Constanța și sfințire de biserică în localitatea Credința

05 Aug 2020 543

Unde va sluji ÎPS Teodosie în această dimineață

03 Aug 2020 2027

Când începe procesul pe tema sfintei împărtășanii. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, adversara Arhiepiscopiei Tomisului

28 Jul 2020 630

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 730

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, diseară, la mănăstirea Dervent

20 Jul 2020 642

Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie

11 Jul 2020 1364

ÎPS Teodosie va sfinți duminică stăreția și anexele schitului Prodromița

10 Jul 2020 2044

Acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor la adresa IPS Teodosie. Care a fost decizia procurorilor

10 Jul 2020 683

„Autorizare desființare lucrări“ Soarta bisericii Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord ar putea fi decisă în septembrie

26 Jun 2020 1211

Decebal Făgădău – „Nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția Judecătoriei Constanța

23 Jun 2020 3733