Actualitate

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 21-25 noiembrie

Biserica Ortodoxă va prăznui joi, 21 noiembrie, Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Praznicul amintește de momentul aducerii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim, când avea 3 ani, de către părinții ei, drepții Ioachim și Ana, împlinindu-și astfel făgăduința de a închina pruncul unei vieți sfinte. Fecioara Maria a fost întâmpinată de către arhiereul Zaharia, cel care a condus-o în cel mai sfânt loc al Templului, Sfânta Sfintelor. Fecioara Maria a viețuit la Templul din Ierusalim timp de 12 ani, până la logodna cu Dreptul Iosif.

Sărbătoarea este atestată documentar din secolul VI, fiind inițial hramul bisericii ridicate de împăratul Iustinian la Ierusalim, lângă ruinele Templului. Ea s-a generalizat în Apus în secolul XIV.

Cu acest prilej, joi, de la ora 8.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” din Capidava, unde hramul paraclisului este „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.
 
Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 8.15, ierarhul nostru va sfinți o troiță, clopotnița și casa mortuară a bisericii din comuna Ion Corvin, jud. Constanța, apoi va oficia Sf. Liturghie.

Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Gheorghe, aduse de la mănăstirea „Sf. Ap. Filip” și la icoana Maicii Domnului, adusă de la mănăstirea Dervent. Totodată, parohia va dărui 600 de pachete celor prezenți, iar după slujbă va fi organizată o agapă frățească.
 
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 8.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, așezământ monahal care are și hramul Intrarea în biserică Maicii Domnului.
 
Luni, 25 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

Aceasta s-a născut în anul 294, într-o familie nobilă, unde a primit o educaţie aleasă. S-a convertit la creştinism pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian. Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine față de filosofia păgână grecească și să îi convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului. Din acest motiv a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, apoi a fost supusă la chinuri și, în cele din urmă, a fost condamnată la moarte tăindu-i-se capul. Sfintele sale moaşte se află în mănăstirea „Sf. Ecaterina”, de pe Muntele Sinai, din Egipt.

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 16.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla (str. Constanței, nr. 71, lângă sensul giratoriu) și va sfinți capela mortuară a parohiei. Așezământul de cult a fost ctitorit în anul 1884, de către Mihail Kogălniceanu, istoric și om politic.
 
De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, de la ora 24.00, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la biserica „Sf. Ecaterina” din cartierul Tomis Plus, care își va serba ocrotitoarea spirituală.
 
Pe 26 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Stelian Paflagonul. Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată. În tinerețe și-a împărţit averea săracilor şi s-a retras în pustiu până la sfârșitul vieții.

Pentru viaţa de rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit de darul tămăduirii, alinând suferințele celor bolnavi, mai ales copiilor, în timpul epidemiilor din acea vreme.

Una dintre minuni amintește de faptul că Sfântul Stelian a pus mâna pe creștetul unui copil bolnav și acesta s-a vindecat îndată. Prin grija faţă de copii şi familii, dar şi prin ajutorul acordat mamelor, Sfântul Stelian este considerat de către Biserică ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. De aceea și în icoane este înfățișat ținând în brațe un prunc.
 
Luni, 25 noiembrie, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei și va sfinți capela mortuară a bisericii „Sfântul Stelian” din localitatea Săcele. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Stelian, aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colaborare ISJ Constanța cu Arhiepiscopia Tomisului Festival de colinde la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”

15 Dec 2019 722

Undă verde de la Comisia de Urbanism a CLM. Arhiepiscopia Tomisului construieşte pe strada Munţii Tatra o biserică şi un aşezământ social

14 Dec 2019 2167

Campanie de donare de sânge în Constanța, organizată de Arhiepiscopia Tomisului

12 Dec 2019 377

Unde slujește în această săptămână ÎPS Teodosie

10 Dec 2019 666

Săptămâna aceasta îi cinstim pe Sfinții Nicolae și Filofteia. Unde va sluji ÎPS Teodosie

03 Dec 2019 662

Arhiepiscopia Tomisului solicită certificat de urbanism pentru Capela tinerilor din Mamaia (document)

02 Dec 2019 1337

Inițiat de Arhiepiscopia Tomisului și ISJ Constanța Proiectul școlar județean „Aleg să fiu responsabil!“, demarat de Liceul „Callatis“ Mangalia

30 Nov 2019 599

Campanie umanitară „De Crăciun, fii bun!” Colectă de alimente și haine pentru 1000 de familii nevoiașe din județul Constanța. Cum poți ajuta

21 Nov 2019 766

Sfințire de biserică în Arhiepiscopia Tomisului. Ce sfinte moaşte vor fi aduse spre închinare

17 Nov 2019 1397

Demisolul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Medgidia va fi sfințit

13 Nov 2019 1371

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”

13 Nov 2019 704

„Muzeul de Arheologie Constanța“, de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu

11 Nov 2019 649

Masa rotundă „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”, eveniment organizat de Arhiepiscopia Tomisului

11 Nov 2019 654

Constănţenii, indiferenţi faţă de dezbaterea publică pentru viitoarea biserică ortodoxă din cartierul Palas (galerie foto)

09 Nov 2019 1638

Arhiepiscopia Tomisului organizează evenimentul „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”.

08 Nov 2019 803