Asociațiile de elevi solicită asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor

  • Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie.

Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor școlare în anul școlar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri.
 
Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite.

„Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit.

Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcție de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcție de tipul de bursă. În acest sens, considerăm necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:

  • burse de merit: 5% 
  • burse de studiu: 15%
  • burse de performanță: 20%
  • burse sociale: 20%”, spun aceștia.
 
Ei sunt de părere că bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent.

„Mai mult, este necesară diferențierea cuantumurilor minime în funcție de tipul de bursă.

Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, nu poate avea același cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toți elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite.
 
Solicităm ferm ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală și să fie asigurate cuantumuri diferențiate în funcție de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie!”, mai transmite Asociația Elevilor Constanța.

 
Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța spune că este necesară asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor. 

„Considerăm necesară asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor, având în vedere faptul că fiecare tip de bursă corespunde unor nevoi diferite, având criterii diferite de acordare.

Cuantumurile minime de 100 de lei la fiecare tip de bursă sunt făcute din pix, fără o analiză reală a nevoilor elevilor.

Raportarea la salariul minim pe economie este fundamentală pentru ca acestea să corespundă nevoilor economice reale ale elevilor!”, transmite Ariana Dudună, președinte AEC


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită conducerii Liceului Callatis să nu mai ceară bani elevilor. Ce spun reprezentanții IȘJ despre fondul școlii

25 Jan 2022 741

Asociația Elevilor din Constanța-Apel pentru Educație. Ce solicitări au fost făcute?

19 Jan 2022 439

Asociația Elevilor din Constanța solicită autorităților să ia măsuri după moartea adolescentului din Năvodari

15 Jan 2022 728

Părinții vor ca ultima săptămână din semestrul I să fie online. Ce spune șeful IȘJ Constanța

11 Jan 2022 1082

Asociația Elevilor din Constanța Grevă Japoneză pentru bursa de merit

11 Jan 2022 835

Asociațiile de Elevi organizează grevă japoneză în această săptămână

10 Jan 2022 544

Din culisele protestului elevilor din Constanța pentru burse. Elevii nu se dau bătuți!

10 Jan 2022 846

Editorial Bătaia de joc din învățământul românesc

08 Jan 2022 2503

Elevii protestează Ministerul Educației a modificat media minimă necesară elevilor pentru a primi bursele școlare. Ce spune șeful IȘJ Constanța (VIDEO+DOCUMENT)

07 Jan 2022 1098

Asociația Elevilor din Constanța Protest cu privire la bursele școlare, în fața Ministerului Educației (VIDEO)

06 Jan 2022 1001

Șapte elevi minori din județul Constanța au rămas blocați în tren din cauza grevei CFR (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Dec 2021 954

Asociațiile de elevi cer demisia ministrului Sorin Cîmpeanu și a consilierei prezidențiale, Ligia Deca, pentru „a stopa malpraxisul educațional pe care îl comit”

17 Dec 2021 679

Asociația Elevilor Constanța a câștigat procesul împotriva CJC, cu privire la transportul gratuit

06 Dec 2021 760

Transportul gratuit al elevilor din Constanța, în atenția judecătorilor. Totul s-ar putea decide azi

06 Dec 2021 481

Asociaţia Elevilor din Constanţa a atacat în instanță hotărârea CJC care reglementează transportul rutier județean de persoane

12 Nov 2021 836