Austria pune condiții clare pentru a fi de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen“

Foto: UnsplashMinistrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene 'condiţii clare' pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul 'Air Schengen', transmite APA citat de Agerpres.ro

'Acum este rândul Comisiei', a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene.


'Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE', a subliniat Karner.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o 'problemă cu traficanţii'. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Karner se va deplasa luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul 'Forum Salzburg', pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.

APA mai aminteşte că Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.

Pe lângă Austria, din cadrul 'Forumului Salzburg' mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.


Agerpres.ro 

Citește și: 

Aderarea României şi Bulgariei la Schengenpe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

1 Mai O lună de la aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime

01 May 2024 416

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 517

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Manifestul electoral al PPE, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la Spațiul Schengen, adoptat în unanimitate“

06 Mar 2024 632

Franţa susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen

26 Jan 2024 735

Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, un pas foarte important pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri

31 Dec 2023 1211

Proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană la Schengen se află la autorităţile austriece (SURSE)

28 Dec 2023 595

Premierul Marcel Ciolacu „După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic“

27 Dec 2023 1256

MAI a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria

27 Dec 2023 977

În speranţa că va adera la Schengen, Bulgaria cedează presiunii Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc

18 Dec 2023 694

Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spaţiul Schengen. Condiția impusă

16 Dec 2023 789

Moșteanu (USR) „O aderare limitată la Schengen echivalează cu praf în ochii românilor”

11 Dec 2023 750

Președintele Iohannis Cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în spaţiul Schengen

08 Nov 2023 780

Dacian Cioloş- „Este de datoria Guvernului şi a preşedintelui să nu rateze încă o dată şansa aderării la Schengen“

12 Jul 2023 929

Protest în benzinării la Constanța după votul negativ acordat de Austria la decizia de aderare a României la spațiul Schengen (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Dec 2022 2060

Ministru afacerilor externe Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul austriac Alexander Schallenberg

13 Dec 2022 1045