Biserica Ortodoxă cinstește sâmbătă Înălţarea Sfintei Cruci. Hram la mănăstirea Dervent


Sâmbătă, 14 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Înălţarea Sfintei Cruci. Această sărbătoare amintește de două momente importante din istoria Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie. Evenimentul a fost prilejuit de rezultatele campaniei arheologice de găsire a lemnului Sfintei Cruci, campanie coordonată de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.

Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război la cucerirea Ierusalimului din anul 615.

La început, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut un caracter local, dar până în secolul al XI-lea s-a generalizat în întreaga Biserică.

Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului, precum și de purtarea spirituală a crucii, ca jertfă, de către fiecare credincios.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia vineri, 13 septembrie, de la ora 19.45, Taina Sf. Maslu și va sfinți catapeteasma schitului „Sfânta Treime”, situat în zona industrială a Constanței, cap linie 102.

Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 9.30, IPS va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri. Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire mică a apei.

Totodată, dimineață, la ora 7.30, la mănăstire va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, urmată de Acatistul Sfintei Cruci.


Crucile de la mănăstirea Dervent

Istoria Crucilor de la Dervent poate fi reconstituită în parte cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Aceștia au fost duși în arenă și supuși unor torturi greu de imaginat. Pe locurile unde au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce. Nu se cunoaște anul în care a avut loc martirajul.

Până în secolul al XIV-lea nu se mai păstrează informații despre Sfintele Cruci de la Dervent. Adem Paşa, pe moşia căruia se aflau Sfintele Cruci, a amenajat mai multe adăposturi pentru bolnavii creștini și musulmani care-și găseau tămăduire aici.

În perioada stăpânirii otomane, Ahmet Bey (șeful unei raiale turcești de pe malul Dunării), aflând că aceste cruci aduc binecuvântare, a cumpărat moșia. Aceasta a fost ferită de foamete și de boli, iar mulți creștini veneau aici la muncă, doar ca să se atingă de Sfintele Cruci. În preajma Războiului pentru Independenţa României, s-a călcat tradiţia ocrotirii crucilor. Unul dintre descendenţii lui Ahmet a mers la câmp la vremea secerişului şi a observat că aceste Sfinte Cruci sunt foarte cinstite de
către slujitori. El a lovit cu sabia în Crucea mare şi i-a rupt braţele, iar pe două dintre cele trei cruci mici le-a scos din pământ.

După Războiul de Independență, un cioban surdo-mut din satul Coslugea și-a găsit vindecare la crucile de leac de la Dervent. Pe când își înapoia oile din marginea islazului l-a cuprins moleșeala, s-a întins și și-a așezat capul pe brațele crucii tăiate. Aici a dormit până după-amiază. Când s-a trezit a auzit tunetele și picăturile de ploaie a realizat minunea. Vestea minunii s-a răspândit și mulți oameni și-au găsit alinare la Crucile de leac de la Dervent, așa cum au fost numite. (sursa: www.dervent.ro)

Liturghie arhierească la Catedrala „Sf. Ap. Petru și Pavel”

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, pe 15 septembrie, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arheipiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului. Astăzi este prăznuit Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare

11 Jan 2021 961

Decizia nu este definitivă Arhiepiscopia Tomisului, obligată să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța

09 Jan 2021 1148

Plângere penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, după slujba de Bobotează. Ce spune Arhiepiscopia

07 Jan 2021 1571

„Apa sfințită va combate și bolile!“ Cum a fost la Bobotează, la Constanța. De la un cap la altul

07 Jan 2021 3048

La ce ora începe, azi, slujba la Catedrală Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Tomisului. Programul arhiepiscopului

05 Jan 2021 1028

Pregătiri pentru Bobotează, la Constanța (LIVE)

04 Jan 2021 996

„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei

01 Jan 2021 1652

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului – „Bucuria, lumina și dragostea să vă fie razele în care să se scalde sufletele voastre”

31 Dec 2020 1166

Sfânta împărtășanie, în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța

29 Dec 2020 2144

Programul Arhiepiscopului Tomisului în zilele de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, și Sfântul Ștefan

25 Dec 2020 981

Mesajul de Crăciun al ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie. „Să ne dăruim unii altora dragostea noastră”

24 Dec 2020 820

ÎPS Teodosie - „Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor“ Proces pentru intrarea în biserică, la Tribunalul Constanța. Judecătorul a vrut să se abțină

21 Dec 2020 2354

#citeșteDobrogea 88 de ani de la nașterea fostului episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos, Epifanie Norocel

14 Dec 2020 2267

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“ Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord

11 Dec 2020 1711

La Tribunalul Constanța Arhiepiscopia Tomisului, pledoarie pentru primirea creștinilor în biserici

03 Dec 2020 669