Cătălin Predoiu „Un succes de echipă și un exemplu de bune practici în administrația românească în folosul cetățeanului.“ (VIDEO)

Sursă: psnews.ro
  • În această dimineață, pe 5 iulie, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre investițiile recente în sistemul medical românesc.
 
Toate cheltuielie au fost suportate de Programul Operativ Infrastructură Mare, Proiect „Viziune“ 2020.
 
Iată ce a declarat Cătălin Predoiu la conferința de presă:
 
„Bună dimineaţa tuturor!
 
Dragi colegi din IGSU, din Guvern, din Ministerul Afacerilor Interne, dragi invitați, sunt foarte onorat și bucuros să mă aflu astăzi aici, cu ocazia recepționării unor unități de logistică foarte importante pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
 
După cum putem constata, în ultima perioadă, dar și în anii precedenți, asistăm frecvent, uneori zilnic, în anumite perioade de climă dificilă, la intervenții curajoase, la intervenții generoase, dar și în același timp, riscante și dificile ale membrilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în general, intervenții coordonate de Departamentul Situațiilor de Urgență. În aceste intervenții, foarte simplu spus, se salvează vieți, se protejează vieți, se vine în ajutorul unor cetățeni aflați în situații limită, se protejează proprietăți, bunuri ale statului sau ale cetățenilor.
 
Toate acestea sunt posibile prin profesionalismul şi dedicația, uneori sacrificiul, angajaților Ministerului Afacerilor Interne, DSU, IGSU. Această dedicație și această dăruire, profesionalism, nu sunt însă suficiente pentru a garanta succesul acțiunilor. Este nevoie și de dotări logistice şi această sarcină este pe umerii Ministerului Afacerilor Interne, ale altor ministere, cum a menționat și domnul secretar de stat, respectiv MIPE, Ministerul Finanțelor, a Guvernului în general. Guvernul trebuie să asigure acestor profesioniști, dotările de care au nevoie. Și iată astăzi este încă un pas înainte pe această direcție, a asigurării bazei logistice.
 
Înainte, însă, de a vorbi de aceste dotări, permiteți-mi să mai zăbovesc o clipă asupra expertizei colegilor noștri din IGSU și din DSU, din Ministerul Afacerilor Interne. Această expertiză a fost și este demonstrată, cum spuneam, uneori zilnic, mai ales recent în condiții de climă ostilă. Inclusiv ieri am petrecut cu domnul secretar de stat Arafat, timp important in coordonarea unor intervenții de ultim moment și salvarea din pericol a unor cetățeni dintr-un convoi de nu mai puțin de 50 de mașini izolate în vârful unui munte, pe un drum devenit impracticabil, inaccesibil din cauza unui torent care s-a format spontan. Zilnic primim astfel de rapoarte, probă a expertizei colegilor noștri.
 
Această expertiză nu este cunoscută și recunoscută doar la nivel național. Deja, exportăm expertiza românească în materie de protecție civilă și intervenții în situații de urgență.

 
Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne coordonează un număr de proiecte europene, de programe europene pentru evaluarea și pregătirea ori stabilirea unor ghiduri și criterii și proceduri în materie de intervenție în situații de urgență.
 

Sunt state membre ale Uniunii Europene care solicită ajutorul colegilor noștri pentru intervenție în protecția civilă. Mai mult decât atât, chiar recent la nivel european, la nivelul cel mai înalt posibil european s-a discutat o scrisoare inițiată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, pe baza expertizei și efortului colegilor noștri în colaborare cu aceasta experiență, acumulată în timp, o scrisoare semnată de mai mulți lideri europeni, menită să ridice subiectul protecției civile și a intervențiilor în situații de urgență la un nivel de interes european.
 
Nivel de la care să înceapă o ridicare a nivelului de expertiză în toate statele membre ale Uniunii Europene pentru protecția cetățenilor în situații de urgență. Deci iată, asistăm la un succes probat, românesc, un succes instituțional, un succes bazat pe profesionalismul colegilor pe care îi aveți în față și al altora care nu sunt aici de față, dar care nu știu, poate chiar în acest moment la care discutăm, își desfășoară activitatea în teritoriu, protejând cetățenii.
 
În ceea ce privește dotările de față, după cum vi s-a spus, avem de a face cu o autospecială pentru asigurarea comunicațiilor în situații care în teren, aceste comunicații radio au fost întrerupte. E vorba de un sistem compus dintr-o platformă de suport de transport și mai multe subsisteme de comunicații performante, un subsistem de comunicații DMR, un subsistem de comunicații de date, subsistem de rutare și securizare, electroalimentare, iluminare și încălzire, care împreună facilitează comunicațiile radio între cei care intervin în apărarea cetățenilor, și între aceștia și punctele de comandă, astfel încât intervenția să fie coordonată.
 
Costul unui astfel de sistem este de 1.285.363,68 lei cu TVA inclus, dacă am reținut bine, valoarea totală a contractului, aproximativ 5 milioane de lei. Sunt bani europeni, asigurați din cadrul Programului Operativ Infrastructură Mare, Proiect VIZIUNE 2020.
 
Cel de al doilea sistem este unul dedicat asistenței medicale avansate, un post medical avansat compus, de asemenea, dintr-o platformă de transport și corturi de triaj, corturi de asistență medicală, dotate la rândul lor cu sisteme de încălzire-răcire, sisteme de iluminat, dar și cu echipamente medicale necesare unei intervenții rapide pentru a salva vieți, ventilatoare sisteme de monitorizare, de oxigenare, de reglare a presiunii, aspiratoare de secreții. Precum și toate celelalte instrumente de care un medic și un paramedic au nevoie pentru a interveni rapid, pe teren, în primele minute după salvare pentru a asigura asistența medicală până la transportul pacientului, în siguranță, într-o unitate medicală de sine stătătoare.
 
Capacitatea este, de asemenea, semnificativă. În caz de intervenție rapidă, în cazuri grave poate primi până la 10 pacienți, dar în ceea ce privește asistența medicală, în general, se poate vorbi de tratarea a nu mai puțin de 25-30 de persoane simultan în corturile de triaj și corturile de intervenție medicală.
 
Costul unei astfel de unități este în jur de 377.000 de lei, valoarea contractului, total, în jur de 15 milioane de lei – de asemenea, bani europeni din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, proiectul VIZIUNE 2020.
 
Deci, în concluzie, marcăm din nou un obiectiv în programul de echipare a Inspectoratului General de Situații de Urgență. Marcăm, din nou, un succes de etapă, rezultatul unor eforturi integrate ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și al altor ministere – Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Finanțe. Un succes de echipă și un exemplu de bune practici în administrația românească în folosul cetățeanului.
 
Încă o dată, sunt onorat să iau parte la acest eveniment. Este, în primul rând, meritul colegilor pe care îi aveți în fața dumneavoastră. Îi felicit, le mulțumesc pentru tot ce fac în fiecare zi în sprijinul cetățenilor.
 
Vă mulțumesc!“, a declarat Cătălin Predoiu.



Citește și:

LIVE VIDEO-TEXT: Organizatorii și autoritățile locale fac precizări despre Neversea, cel mai așteptat festival de la malul mării (FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Predoiu „ Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, dar sunt convins că procesul este ireversibil”

31 Mar 2024 395

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 580

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Am fost și rămânem alături de poporul evreu și de statul Israel”

29 Jan 2024 542

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 679

Ministrul Cătălin Predoiu „Lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu.

26 Jan 2024 704

Ministrul Cătălin Predoiu - „Drogurile sunt o amenințare la adresa securității naționale“ (VIDEO)

24 Jan 2024 6314

Cătălin Predoiu La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem obligaţia de a apăra România de orice tip de atac îndreptat împotriva identităţii naţionale

24 Jan 2024 585

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 862

Zeci de mijloace tehnice necesare misiunilor de salvare în dotarea IGSU, IGJR și Salvamont. Predoiu, prezent la eveniment (DOCUMENT)

12 Jan 2024 717

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu despre protestul transportatorilor „Forțele de ordine nu fac altceva decât să respecte legea”

11 Jan 2024 1008

Cătălin Predoiu, despre Sea Schengen „Portul Constanța devine mult mai atractiv”

05 Jan 2024 804

Ministrul Cătălin Predoiu „2023 a fost și anul în care am văzut pacea devenind, în Europa, mai fragilă ca oricând“

31 Dec 2023 759

Ministrul Cătălin Predoiu „Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)

23 Dec 2023 800

Cătălin Predoiu, declarații la evenimentul de recepționare a 15 autospeciale de stingere intrate în dotarea ISU (VIDEO)

18 Dec 2023 890

Cătălin Predoiu, la inaugurarea noilor puncte de lucru ale Direcției pentru Imigrări București și Serviciului pentru Imigrări Ilfov

08 Dec 2023 984