Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Klaus Iohannis. Foto cu rol ilustrativ.
  • Mesajul președintelui Klaus Iohannis în cinstea Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.
 
Conform unei informări din partea portalului presidency.ro, Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 2 august 2023, un mesaj cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de Stat - Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.
 
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
 
Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocitățile suferite de romii din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieți au fost curmate brutal.
 
Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată și dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor considerați „indezirabili“ de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportați, circa 11.000 și-au găsit sfârșitul.

Genocidul împotriva romilor este o lecție tragică despre ură, prejudecată și dispreț față de drepturile omului. Familii şi comunități întregi au fost decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferințelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi.
 
Amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăți a respingerii rasismului şi xenofobiei.
 
Prin informare și educație, viitoarele generații vor trebui să conștientizeze că a comemora victimele este o datorie morală și o manifestare firească a angajamentului nostru de a acționa astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată.
 
Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moștenire. Doar implicarea fiecăruia dintre noi poate conduce la o societate incluzivă, care îmbrățișează diversitatea și respinge discriminarea, care înțelege importanța solidarității și a empatiei și care, în același timp, condamnă și sancționează cu fermitate orice formă de xenofobie.

 
Recent, am promulgat Legea privind înființarea Muzeului Național de Istorie şi Cultură a Romilor din România, proiect care reconfirmă angajamentul nostru privind apărarea memoriei și am convingerea că, prin eforturi susținute din partea autorităților și a societății civile, acesta va avea o contribuție consistentă la promovarea diversității, toleranței și drepturilor omului.
 

Holocaustul romilor readuce în atenție manifestările rasiste și discriminatorii cu care se confruntă și astăzi minoritatea romă și reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăților și a stereotipurilor.
 
Memoria noastră colectivă, din care face parte și tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acțiunile statului român în respectarea, apărarea și promovarea valorilor esențiale ale democrației, libertății și demnității umane.
 
Este important ca acțiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecțiilor istoriei noastre pentru sănătatea democrației, prin educație continuă și programe care să ajute generațiile tinere să cunoască trecutul așa cum a fost.
 
Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!

Citește și:

Klaus Iohannis a semnat!: Un judecător, un general de brigadă și un procuror părăsesc sistemul prin pensionare

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 502

Din Coreea de Sud, la Constanța. Klaus Iohannis a aterizat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

25 Apr 2024 1041

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 189

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după decizia Coaliției de retrage sprijinul pentru candidatul comun pentru Primăria Capitalei (VIDEO)

23 Apr 2024 443

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 265

Klaus Iohannis, mesaj de Pesah „În această perioadă dificilă, este nevoie de înţelepciune şi curaj în faţa violenţei şi a urii“

22 Apr 2024 545

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de legea care prevede închiderea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu sub 15.000 de locuitori?

21 Apr 2024 888

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 487

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11429

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 459

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 441

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 552

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1326

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 430