Ce se întâmplă cu tichetele de masă şi voucherele de vacanţă. Proiectul e în transparenţă decizională

Ministerul Finanţelor Publice a publicat la începutul lui martie un proiect de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 2007/2008 privind aprobarea componenţei Comisiei pentru autorizarea operatorilor economici din domenii cu reglementări specifice şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia, precum şi a criteriilor referitoare la autorizarea funcţionării unităţilor emitente de tichete.
 
În data de 13.07.2018 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act normativ prin care a fost unificată legislaţia în domeniul biletelor de valoare, şi a fost introdus un nou tip de bilet de valoare, şi anume tichetul cultural.
 
Astfel, biletele de valoare care pot fi acordate în baza legii sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, tichete culturale şi vouchere de vacanţă. Potrivit art. 35 din Legea nr. 165/2018, criteriile privind acordarea autorizaţiei de funcţionare a unităţilor emitente de bilete de valoare se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.
 
În data de 7.12.2018, Guvernul a adoptat OUG nr. 107/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu privire la aplicarea dispoziţiilor referitoare la voucherele de vacanţă cuprinse în Legea nr. 165/2018 şi abrogarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, la data de 1 ianuarie 2021. În prezent, criteriile privind autorizarea funcţionării unităţilor emitente de vouchere de vacanţă sunt prevăzute în Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 2007/2008 privind aprobarea componenţei Comisiei pentru autorizarea operatorilor economici din domenii cu reglementări specifice şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia, precum şi a criteriilor referitoare la autorizarea funcţionării unităţilor emitente de tichete.
               
Astfel, sunt necesare menţinerea în vigoare a dispoziţiilor referitoare la voucherele de vacanţă până la 1 ianuarie 2021 şi, respectiv, abrogarea prevederilor privind tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă, stabilite prin OMEF nr. 2007/2008, criteriile privind acordarea biletelor de valoare enumerate anterior urmând a se aproba, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 165/2018, prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.
 
Astfel, în afara aspectelor mai sus menţionate, prin proiectul de ordin se mai reglementează şi următoarele: sunt abrogate anexele prin care au fost aprobate criteriile referitoare la autorizarea funcţionării unităţilor emitente de tichete de masă, tichete-cadou şi de tichete de creşă; sunt modificate în mod corespunzător dispoziţiile ordinului, în cuprinsul cărora se face referire la tichetele de masă, tichetele cadou şi tichete de creşă, în sensul eliminării acestora; întrucât în practică au fost întâlnite situaţii în care unităţile emitente care externalizează ansamblul de măsuri de securitate care garantează buna funcţionare a sistemului biletelor de valoare schimbă furnizorul de servicii în perioada de valabilitate a autorizaţiei, a fost instituită obligaţia acestora de a notifica acest lucru, în termen de 30 de zile de la data încheierii noului contract de prestări servicii, urmând ca o echipă constituită din specialişti din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi din cadrul Imprimeriei Naţionale să constate prin deplasare la faţa locului de desfăşurare a activităţii dacă în urma acestei modificări mai sunt îndeplinite criteriile de autorizare.
 
Având în vedere cele de mai sus, a fost elaborat proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 2007/2008 privind aprobarea componenţei Comisiei pentru autorizarea operatorilor economici din domenii cu reglementări specifice şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia, precum şi a criteriilor referitoare la autorizarea funcţionării unităţilor emitente de tichete, supus spre aprobare.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Două automobile, din patrimoniul firmei, de vânzare One Star Security SRL, executată de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 498

Fabrica de apă de la Crîngu se vinde pe bucăți Licitație la fiscul din Constanța pentru valorificarea bunurilor firmei Izvor M.D.Crîngu SRL, deținută de familia Comănescu (DOCUMENT)

09 Apr 2024 1036

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție Fidelis, între 8-17 aprilie. Donatorii de sânge primesc în continuare cea mai bună dobândă

05 Apr 2024 458

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 697

Sindicatul Național al Salariaților comunelor și orașelor din România cheamă în judecată Guvernul României. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Mar 2024 444

Justiție Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, la judecată cu Direcția Finanțelor Publice. Creanțe de peste 70.000 lei

12 Mar 2024 745

Bunurile societății One Star Security SRL, scoase la licitatie de AJFP Constanța (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1653

Bunuri estimate la peste 19 milioane de lei Zeci de locomotive ale CFR Marfă SA, scoase la mezat de AJFP Constanța (DOCUMENT)

09 Mar 2024 4363

MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”

05 Mar 2024 552

Trei terenuri deținute de Primăria Cogealac, scoase la licitație de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

26 Feb 2024 858

Curtea de Apel reduce drastic daunele morale pentru un polițist din Constanța! Cu recurs (MINUTA)

19 Feb 2024 761

Magistrații Curții de Apel Constanța au amânat pronunțarea CN APM SA, la judecată cu mai multe instituții, printre care Ministerul Finanţelor Publice și ANAF

18 Feb 2024 660

Iată de când Crește, din nou, prețul țigaretelor

18 Feb 2024 808

Un teren deținut de Green Garden Art Fast SRL, scos la licitație de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Feb 2024 969

Un bun deținut de Speed Terrra Trans SRL, scos la licitație de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

13 Feb 2024 847